Kun je ook gewoon opladen met je bankpas?

laadpaal EV

Het is voor zakelijke rijders vaak gemakkelijk, de elektrische auto laden met een laadpas. Zeker als je privé een elektrische auto hebt, of als je de laadpas bent vergeten, is het handig om met de pinpas te laden. Daar zit immers ook een chip in. Maar kun je je elektrische auto opladen met je bankpas?

Je kent het vast wel. Ben je op je bestemming gekomen, ligt de laadpas nog op de keukentafel thuis. Of je partner heeft ‘m nog in zijn zak zitten. Je bankpasje heb je wel bij je. Kun je dan ook opladen met je bankpas?

Weinig opties voor opladen met je bankpas

Laten we met het slechte nieuws beginnen… de mogelijkheden zijn beperkt. Eigenlijk kun je alleen bij Fastned snellaadstations direct opladen met je pinpas of creditcard. Dan moet je wel geregistreerd zijn of een abonnement hebben. Dan kun je de app koppelen aan die betaalkaart.

Apps met creditcard of bankafschrijving

Zijn er alternatieven voor het opladen zonder dat je de laadpas bij je hebt? Je komt dan snel aan een aantal apps die de mogelijkheid hebben om te laden met je bankpas of creditcard. De meeste kun je ook in het buitenland gebruiken, ook handig!

  • Smoov is een app die je laat duidelijk zien welke laadpalen er in de buurt zijn, wat hun vermogen is, welke aansluitingen ze hebben en of ze vrij zijn. Hij berekent ook de route erheen. Je kunt bij deze app ook een eigen laadpas koppelen (erg gemakkelijk!), net als je bankrekening of een creditcard. Bij elke sessie kun je aangeven hoe je wilt betalen.
  • Shell Recharge is een app die voordelen biedt bij de Shell snelladers en ook op veel andere punten werkt. Ook hier krijg je in de app een overzicht van laadpunten, hun beschikbaarheid, aansluitingen en vermogen. Je kunt je bankrekening koppelen om de laadkosten af te schrijven. Je krijgt hierbij wel een gratis fysieke laadpas of druppel voor de sleutelhanger.
  • In Charge Assist is het ook mogelijk om een laadpas toe te voegen, een credit card, Google Pay of Apple Pay. De app geeft een duidelijk overzicht van laadpalen in de buurt die met Charge Assist kunnen werken, hun aansluitingen en beschikbaarheid.
  • Plugsurfing laat je laden met je pinpas via iDeal. Andere opties om te betalen zijn creditcard, PayPal en een SEPA automatische afschrijving. Deze kun je instellen voor gebruik. Deze app geeft duidelijke informatie over de laadpalen, beschikbaarheid, aansluitingen en prijzen van het laden.

Je kunt deze apps meestal snel downloaden, de gegevens invullen en gebruiken.

Meerdere apps en laadpassen

Het is in ieder geval handig om naast je standaard laadpas een paar apps of laadpassen te hebben. Soms werkt het ene netwerk voor de koppeling nét niet en een andere wel. En de ene app geeft soms nét die informatie over een lader die je wilt hebben. Het is ook een persoonlijke voorkeur. Maar als je de laadpas thuis hebt liggen, dan zijn er in ieder geval alternatieven waarmee je weer verder kunt komen! Kijk in onze keuzehulp laadpassen voor een vergelijking tussen verschillende aanbieders.