Kan iedereen mijn laadpaal thuis gebruiken?

EV laden stekker plug-in opladen laadpaal elektris

Als je een laadpaal thuis hebt, dan is dat voor jou goedkoop en gemakkelijk. Maar kan iedereen je laadpaal thuis gebruiken? Dan zou het wel eens ongemakkelijk en kostbaar kunnen gaan worden…

Thuis opladen van je elektrische auto is gemakkelijk. Daarvoor laat je een laadpaal of wallbox installeren, meestal bij je oprit. De vraag die je kunt hebben is of iedereen je laadpaal thuis kan gebruiken. Hoe zit het in elkaar? Het is iets om rekening mee te houden als je een laadpaal gaat installeren, thuis of bij je bedrijf.

Open toegang

Je kunt ervoor kiezen om zonder rompslomp te kunnen laden. Dat betekent geen gedoe met pasjes, druppels of sleutels. Je kunt zelf je auto opladen en als je partner ook een elektrische auto heeft, kan die ook zo gebruik maken van de laadpaal. In feite kan dan iedereen je laadpaal thuis gebruiken. Dus ook bezoek die langskomt en met een volle accu weer naar huis wil gaan. Keerzijde van dit gemak en deze gastvrijheid: het kost allemaal jouw stroom. Nu zal dat een enkele keer en met bekenden geen probleem zijn. Het zet echter wél het stopcontact ook open voor andere gebruikers.

Beperk gebruikers via laadpas

Bij een aantal providers kan een laadpaal worden afgesloten via het laadpasje. Dan kun je instellen welke laadpassen gebruik kunnen maken van je laadpaal. Zo voorkom je dat er ongewenst gebruik wordt gemaakt van je laadpaal. Als je zelf de laadpaal hebt geïnstalleerd, dan kun je mogelijk bij de instellingen van de app aangeven dat de laadpas van een bekende (ook) de laadpaal kan gebruiken, bijvoorbeeld op die dag. Heb je een auto van de zaak en heeft je werkgever de wallbox laten installeren, dan ligt het mogelijk wat ingewikkelder. Het kan zijn dat alleen jij en/of je partner gebruik kunnen maken van de wallbox of dat je een gast moet aanmelden. Dan zul je het moeten nagaan hoe je dat aanpast. En soms kan dat ook gewoon via een online module.

Fysieke sleutel

Een andere optie is dat de laadpaal wordt beveiligd met een fysieke sleutel. Daarvan krijg je er dan één die bij de laadpaal hoort. Om gebruik te kunnen maken van de laadpaal zul je die met de sleutel moeten vrijgeven voordat er contact kan worden gemaakt. Voor de veiligheid is dat wel de meest effectieve optie. Immers: hij kan niet digitaal worden ‘gekraakt’ en het voorkomt effectief dat iedereen je laadpaal thuis kan gebruiken.

Je zult dus even moeten kijken wat de beste oplossing is voor jouw situatie. Hangt de laadpaal in de garage, dan zul je gemakkelijker een ‘open’ oplossing kunnen kiezen dan dat hij bij de oprit praktisch aan de straat staat. Win er desnoods advies over in wat voor jou de beste oplossing is.