Geen Tesla? Superchargers met andere merken gebruiken

Tesla Supercharger Eemnes

Tesla heeft een groot netwerk met Superchargers, die je elektrische auto opladen met een hoge snelheid. Dat laadnetwerk is speciaal voor Tesla-rijders. Berijders van andere merken kunnen eveneens van de Superchargers gebruikmaken.

Tesla bouwt aan een groot netwerk van Superchargers. Daar kunnen Teslarijders hun elektrische auto met hoge snelheden bijladen. Tesla maakte het in 2022 als een pilot mogelijk dat berijders van andere merken de Superchargers kunnen gebruiken. Wat moet je daarvan weten?

Van onze partner
Fris geurtje nodig in de auto?
Je hebt bij bol.com een ruime keus voor auto luchtverfrissers die je kunt clippen of als spray kunt gebruiken. Kijk snel!

Gebruik de Tesla app

Om als niet-Teslarijder de Superchargers te gebruiken moet je eerst de Tesla app downloaden op je smartphone. Vervolgens maak je een account aan. Vervolgens kies je de optie ‘Uw niet-Tesla opladen’. Je ziet vervolgens Superchargers die in de buurt zijn en je kunt de kosten van een laadbeurt bekijken. Je ziet ook welke voorzieningen er bij de locaties zijn, zoals toiletten, restaurant, wifi, hotel, koffie en dergelijke. De meeste Superchargers vind je bij hotels, dus je kunt gemakkelijk van de laadsessie een aangename pauze maken.

Betalen per laadsessie of abonnement

Sta je bij een Supercharger, dan heb je de keuze voor ‘pay as you go’ of een abonnement. Voor het laden per keer betaal je in januari 2023 tussen de € 0,73 en € 0,90 per kWh. Dat hangt af van de locatie en de tijd op de dag. Tussen 16.00 en 20.00 uur ben je het duurste uit. Neem je een abonnement van € 12,99 per maand, dan is het tarief aantrekkelijker. Dat verschilt eveneens per locatie. Vervolgens plug je de auto in en selecteer je in de app het nummer van het laadstation. Dan start het opladen.

Welke laadstekker gebruikt een Supercharger?

Je auto moet een CCS-aansluiting hebben om te snelladen met een Supercharger. Heb je een Renault Zoe of een auto met een CHaDeMo stekker voor het snelladen, dan zul je de Superchargers links moeten laten liggen.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Lengte laadkabel een ‘dingetje’

Waarop je goed moet letten is de laadkabel. Deze is afgestemd op de plaats van de laadstekker bij een Tesla, in het rechter achterspatbord. Daar is de lengte van de kabel op afgestemd. Heb je een auto met de laadstekker op een andere plaats, bijvoorbeeld in het voorspatbord, dan moet je opletten of de laadkabel wel past. Tesla vraagt namelijk om de auto niet dwars te parkeren. Dan blokkeer je immers meerdere laadpunten.

Superchargers met andere merken in het buitenland

Je kunt de Superchargers met andere merken vooral in Nederland gebruiken. Daarnaast kun je tijdens de pilot met een auto van een ander merk terecht bij Superchargers in de volgende landen:

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!