Wat kost het laden bij een openbare laadpaal?

laadpaal EV

De elektrische auto wint sterk aan populariteit. Die moet wel van tijd tot tijd worden opgeladen om weer verder te komen. Zeker als je thuis niet kunt opladen, ben je snel aangewezen op een openbare laadpaal of snellader. Wat kost het laden bij een openbare laadpaal?

Veel berijders van elektrische auto’s sluiten bijna automatisch de kabel aan op een openbare laadpaal en houden vervolgens hun pasje bij de sensor. Na een kleine piep wordt de kabel vergrendeld, maakt de laadpaal contact met de auto en begint het laden. Maar wat kost het laden bij een openbare laadpaal precies? Hoe zie je dat? Immers: er staat geen bord en er is ook geen display op de paal te zien.

Opbouw kosten laden bij een openbare laadpaal

De kosten voor het laden bij een openbare laadpaal hangen af van verschillende factoren zodat het vaak onduidelijk is wat je precies betaalt. Elementen van de kostenopbouw zijn:

  • De stroomprijs
  • De vaste kosten voor installatie en onderhoud van de laadpaal
  • De afspraken met het bedrijf van je laadpas

De stroomprijs is voor de laadpaal redelijk constant door de vaak lange-termijn inkoop van de exploitanten. Ook de vaste kosten voor de installatie en onderhoud van de laadpaal zijn redelijk vast. Een exploitant van een netwerk van laadpalen, bijvoorbeeld Vattenfall, 50five, Greenflux, Pitpoint of Eneco kunnen zo een ‘ruwe’ prijs vaststellen. Die kan per netwerk en per openbare laadpaal verschillen.

Van onze partner
Wil je thuis of op de zaak een laadpaal plaatsen?
Via Coolblue regel je het gemakkelijk en met een glimlach. Klik voor meer advies!

Verschillende afspraken met laadpasproviders

De afspraken die zij maken met jouw leverancier van de laadpas kunnen weer verschillen. Zo kan het zijn dat je via je laadpas per saldo voor de stroomprijs hetzelfde betaalt als dat ze zelf rekenen. Echter, het kan ook zo zijn dat je laadpasprovider een starttarief als je gaat laden rekent of nog een toeslag op de stroomprijs van een paar centen in rekening brengt. Maar dat kan natuurlijk wel oplopen.

Dan kan het ook zijn dat je laadpasprovider géén afspraken heeft met een laadpaalnetwerk. Het duidelijkste merk je dat als je dan ook niet kunt laden bij zo’n openbare laadpaal. In andere gevallen kun je wel laden maar betaal je de hoofdprijs, meestal met een starttarief en een relatief hoge prijs per kWh.

Een laadpaal, verschillende prijzen

Het kan dus voorkomen dat je bij een laadpaal komt en verschillende tarieven afrekent, afhankelijk van de laadpas die je hebt: wel of geen starttarief (en dat kan ook ervan afhangen of je wel of geen maandelijks abonnement betaalt), verschillend bedrag voor de kWh’s dat ook per laadpas kan variëren.

Van onze partner
Een totaaloplossing voor laden op de zaak of thuis
Al meer dan 8.000 laadpalen heeft 50five al geïnstalleerd. Vraag met de online keuzehulp een advies aan voor de beste oplossing in uw situatie.

Hoe ken je de prijs van het opladen?

Het is moeilijk te achterhalen wat het laden bij een openbare laadpaal precies kost. Het beste is de app te raadplegen die bij je laadpas hoort of een andere laad app. Die vermeldt na inloggen vaak de kosten van het laden, in ieder geval per kWh. Dat ligt meestal in de buurt van de €0,50 per kWh, maar kan schommelen tussen € 0,30 en € 0,79.

Sommige passen hebben in Nederland een vaste prijs voor het laden bij een openbare laadpaal. Dat is gemakkelijk, maar niet altijd het goedkoopste. Dan moet je namelijk een laadpas hebben die de (inkoop)prijs van het laadpaalnetwerk direct doorberekent. Die prijzen zijn weer variabel per laadpaal.

We hebben in de Keuzehulp voor een laadpasaanbieders en kosten van het laden bij elkaar gezet. Je kunt daar vergelijken én je laadpas aanvragen bij verschillende laadpasproviders.