Wat is er speciaal aan banden voor elektrische auto’s?

Audi Q4 E-tron vs. Mercedes-Benz EQA

Bij elektrische auto’s is het belangrijk dat eventuele weerstanden worden verminderd. Bij steeds meer auto’s zie je dan ook montage van een speciale autoband voor elektrische auto’s. Wat maakt deze banden voor elektrische auto’s speciaal?

Een goede band kan bijdragen aan een grotere actieradius. Vooral de rolweerstand is daarbij een voorname factor. Wielen voor een elektrische auto hebben vaker een grote diameter. Je ziet echter bij de banden voor elektrische auto’s al snel dat het loopvlak juist smal is. Daar haal je dan een deel van de winst.

Rolweerstand verminderen

De rolweerstand kan ook worden verminderd via de rubbersamenstelling en de structuur van de band. Een lagere rolweerstand kan al gauw een paar procent meer rijbereik opleveren. Dat levert dan pakweg 10 kilometer op bij een kleinere accu die je niet zo snel zult opmerken,  maar bij een grote accu zit je aan 50 extra kilometers. En dat is dan wel interessant.Net als SUV’s zijn elektrische auto’s ook relatief zwaar. Dat komt door de accu’s. Een Peugeot 208 Active 1.2 PureTech 75 met benzinemotor weegt bijvoorbeeld 955 kg, terwijl zijn elektrische broertje Peugeot e-208 Active EV 50kWh 136 1.430 kg aan de haak brengt: bijna de helft zwaarder. Daardoor hebben de banden meer te dragen. Tel daarbij het hogere koppel van de elektromotoren ten opzichte van een verbrandingsmotor waardoor je sneller trekkracht hebt en je ziet direct dat de banden meer te verwerken krijgen.

En over rolweerstand gesproken: bij een goede bandenspanning is die ook minder. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning van je auto!

Rijstijl belangrijk bij banden voor elektrische auto’s

De rijstijl is van grote invloed op de levensduur van de banden, wellicht meer dan bij een auto met een brandstofmotor. Als je regelmatig gebruik maakt van een ludicrous mode om supersnel weg te sprinten bij een verkeerslicht, dan krijgen je banden het flink te verduren. Dat geldt ook als je vaak de sportstand inschakelt voor een snelle inhaalactie op een binnenweg of als je steeds vol op de rem gaat, terwijl  je ook de regeneratiestand van de motor zou kunnen gebruiken. Dergelijke acties zijn trouwens sowieso funest voor de actieradius, zeker als het kouder wordt.

Geluid speelt rol

Daarnaast is het geluid een factor die een rol speelt. Immers, een elektrische auto rijdt stiller doordat je het geronk van de motor mist. Bandengeruis is duidelijker hoorbaar doordat de motor stiller is. Als het rubber harder is voor minder rolweerstand, dan wil je tegelijkertijd dat de remwerking en het rijcomfort in zijn algemeenheid er niet onder lijdt. Een hardere band kan meer ‘eigen’ geluid (afrolgeluid) veroorzaken in de holle ruimten. Daarom plaatsen bandenfabrikanten aan de binnenzijde van de banden voor elektrische auto’s vaak sponsachtige stukken om deze inwendige geluiden en trillingen te verminderen.

Nog informatiever zijn de resultaten van onafhankelijke bandentests, zoals AutoWeek die regelmatig publiceert. Daarin kun je vergelijken hoe de banden in de verschillende categorieën echt presteren.