Je auto importeren uit Verenigde Staten

Amerikaanse autodealer (Foto: AFP)

Zo haal je je droomauto uit de VS. Met AutoWeeks stappenplan weet je precies wat je te doen staat als je een auto wilt importeren uit de Verenigde Staten.

Stel, je bent op vakantie in de Verenigde Staten en ziet een prachtige muscle car staan bij een dealer. Of zo'n stoere pick-up. Of een smetteloze vleugel-Caddy uit de fifties. Wat doe je dan? Blijft het bij dromen of trek je de stoute schoenen aan? Want weet wel: een auto importeren vanuit de VS kost heel wat meer moeite dan er eentje weghalen bij onze ooster- of zuiderburen. Het is daarom niet voor niks dat overal in Nederland handelaren zijn die met de import van auto's uit de VS hun brood verdienen. Voor wie niet op zeker wil gaan, maar zelf het avontuur aangaat, hebben wij onderstaand stappenplan opgesteld.

1. Een auto zoeken

De Verenigde Staten zijn reusachtig groot. Waar begin je? Je kunt natuurlijk toevallig iets moois tegenkomen tijdens een reis. Maar je kunt ook gericht zoeken op websites als www.autotrader.com, https://www.dealsonwheels.com, www.dupontregistry.com/autos of www.motors.ebay.com. Voor een relatief laag bedrag kun je een prachtige auto vinden, maar het is ook mogelijk dat je met alle belastingen en transportkosten veel meer kwijt bent dan aanvankelijk gedacht. En niet te vergeten: je hebt de auto alleen gezien op een plaatje. Wat als je bij aankomst uit het vrachtruim in Rotterdam een wrak aantreft? Het beste is om af te reizen naar de VS om de auto daar te bekijken. De kosten van vliegticket, huurauto en hotel kunnen een kat in de zak voorkomen. Valt de auto tegen, dan heb je er toch een leuke reis aan overgehouden! Of je gaat natuurlijk verder zoeken. Weet wel dat een dealer niet altijd rechtstreeks een nieuwe auto mag verkopen aan een buitenlandse particulier. Occasions vormen uiteraard geen probleem. Tip: CARFAX (www.carfax.eu) geeft - tegen betaling - informatie over US-voertuigen: aantal eerdere eigenaren, schadeverleden en mijlenstand.

2. Een auto kopen

Heb je je droomauto gevonden? Nu nog afrekenen. Afhankelijk van de dollarkoers kun je óf daar euro's inwisselen voor dollars óf dat hier vooraf al doen. Je mag per persoon met maximaal $ 10.000 contant de grens over. Heb je meer bij je, vul dat dan in op het formulier dat elke Amerika-ganger moet invullen. Wees daarbij eerlijk, want de douane is streng! Als je aangeeft het geld te gebruiken voor de aanschaf van een auto, dan doet men niet moeilijk. Let op dat je bij je auto een title plus bill of sale ontvangt. De title is het kentekenbewijs (kentekens in de VS zijn auto- en niet persoonsgebonden) die je niet per se bij je hoeft te hebben als je de weg opgaat. Het registratiebewijs (waarmee de motorrijtuigenbelasting voldaan wordt, regelt de dealer) moet je wel altijd kunnen tonen als je gaat rijden.

Van onze partner
Heb je wel eens nagedacht over importeren van je volgende auto?
Ruime keuze aan kwalitatief goede auto’s tegen scherpe prijzen. MrWheelson heeft het overzicht én neemt je alle rompslomp uit handen. Daardoor kun je snel met je nieuwe auto rijden.

3. Autovervoer in de VS

Maar wil je zelf de weg wel op? Voor een proefrit is dat wellicht noodzakelijk (en staat de auto op dealer plates), maar als je zelf de auto vanaf het aankoopadres naar de haven van verscheping wilt rijden, dan dien je eerst af te rekenen: de hierboven genoemde registratie(kosten), waarbij je tevens een verzekering voor een maand kunt afsluiten, en sales tax. Dat verschilt per staat. Zo betaal je in Californië 7,25% van het aankoopbedrag, in Florida 6% (dat zijn de staten waar de meeste auto's vandaan komen, onder andere vanwege het gunstige klimaat), maar in Delaware en Oregon bijvoorbeeld niets (percentages per ultimo 2020). De (professionele) verkoper van de auto kan je met de papierwinkel helpen. Je kunt ook de auto laten transporteren vanaf het aankoopadres naar de door jou gewenste zeehaven. Reken dan op kosten gebaseerd op een dollar per afgelegde mijl.

4. Autovervoer over zee

Er zijn twee mogelijkheden voor vervoer over zee: roll-on-roll-off of in een container. Beide hebben voor- en nadelen. Roll-on-roll-off zie je veel bij afvaarten vanaf de oostkust (New York, Baltimore, Savannah, Miami). De auto staat op de kade, wordt het schip in- of opgereden en hier (Amsterdam, Rotterdam, Eemshaven, Antwerpen, Zeebrugge, Bremerhaven, Southampton, Le Havre) weer van het schip afgereden, waar de auto op de kade op jou staat te wachten. Deze vorm van vervoer is goedkoper dan vervoer in een container, het gaat ook sneller (2 à 3 weken), maar je trots staat wel in weer en wind. Niet aan te raden bij een kwetsbare oldtimer, dus. Containervervoer (waarbij in de regel vier auto's in een 40-voets container geplaatst worden), vindt vooral plaats vanaf de westkust (San Francisco, Los Angeles) waarna het schip via het Panamakanaal de grote oversteek maakt, maar soms ook vanaf de oostkust (Houston, Jacksonville, Savannah, New York). 't Moge duidelijk zijn dat deze vorm van vervoer langer duurt (reken op vijf weken vanaf de westkust, drie weken vanaf de oostkust), duurder is (ongeveer $ 1.600, maar dit hangt tevens af van de grootte van de auto), maar dat je auto wel veilig en droog staat. Een tikkeltje duurder is transportvervoer in een container waarin slechts twee auto’s passen, maar er is dan ook minder risico op transportschade.

Tegenwoordig is het vanwege veiligheidsoverwegingen c.q. - wederom - de strenge douane niet meer mogelijk om erbij te zijn als je auto aan boord wordt gehesen. Daarom wordt vooraf je auto gecheckt op schades, zowel door jou als je vervoerder. Door beide partijen worden foto’s gemaakt, zodat iedereen weet wat de status van het voertuig is vóór het laden. Hiervan wordt een rapport opgemaakt dat tijdens de reis bij de auto blijft (in verband met de aansprakelijkheid voor schades tijdens de reis). En de verscheper heeft de title nodig én de aankoopnota. Zorg ook voor een transportverzekering! Je kunt alles rondom de verscheping uit handen geven aan een van de vele transportbedrijven (zowel in de VS als vanuit Nederland). Een transportbedrijf als Direct Express (www.shipdei.com) verzorgt ook autovervoer door de lucht als je op heel korte termijn over je auto wilt beschikken.

5. De auto invoeren

Is het schip in de haven aangekomen, dan is het lossen, uitpakken (bij containervervoer) en inklaren geblazen. Dit alles kost zo'n € 500 (bij roll-on-roll-off iets minder), maar is soms inbegrepen bij de transportkosten (verschilt per transporteur). Is de auto 'uitgepakt', dan is -ie automatisch ingevoerd, maar invoerrechten dienen nog wel betaald te worden. Is de auto jonger dan dertig jaar, dan betaal je tien procent van het totaalbedrag van aanschafprijs én transportkosten. Daarboven komt nog 21% BTW. Is de auto ouder dan dertig jaar, dan betaal je geen invoerrechten en slechts 9% BTW, af te rekenen bij het douane- c.q. belastingkantoortje. Heb je een bedrijfswagen aangeschaft, dan mag je 22% aan invoerrechten aftikken. De auto staat dan nog altijd op Amerikaanse kentekenplaten. Voor vervoer naar huis kun je 'n transportbedrijf inschakelen (denk ook nu weer aan een transportverzekering) of je rijdt 'm zelf op een autoambulance naar z'n nieuwe honk.

6. De auto laten keuren

Wil je je auto op Nederlands kenteken zetten, dan moet -ie eerst door de RDW bekeken zijn voor een kentekenopname. Bij auto's tot 1998 van buiten de EU is geen aparte typegoedkeuring meer nodig en ondergaat -ie daar een keuring die vergelijkbaar is met de APK (als het voertuig ouder dan 29 jaar is, wordt het een oldtimerkeuring). Na een onderzoek naar de identiteit (de meeste Amerikanen hebben namelijk enkel een nummerplaatje en in het linker voorportier een nummersticker), wordt door de RDW het chassisnummer ingeslagen op het chassis of de carrosserie. Globale kosten: ca. € 200, maar kan per auto verschillen. Een afspraak maken is verplicht, kan via de website www.rdw.nl, waarna je terecht kunt bij een van de 16 keuringsstations (Almelo, Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Elsloo, Groningen, Heerenveen, Nieuwegein, Roosendaal, Rijen, Schiedam, Veldhoven, Venlo, Waddinxveen, Zwolle en Zwijndrecht). Ze zijn op werkdagen geopend tussen 08.00 uur en 17.00 uur.

Om naar het RDW-station te mogen rijden, is een - gratis - ééndagskenteken nodig dat je aanvraagt via de website van de RDW Je kunt dat zelf thuis uitprinten en er de bijbehorende tijdelijke kentekenplaat bij maken. De platen monteer je op je auto en daarmee rijd je naar een keuringsstation. Zorg er wel voor dat je een verzekering afsluit voor dit ritje! Ook is het noodzakelijk vooraf contact op te nemen met de Belastingdienst in verband met de motorrijtuigenbelasting. Let op: een eendagskenteken is echt maar één dag geldig. Je mag er na die dag zelfs niet mee parkeren op de openbare weg! En weet ook dat je als Nederlands ingezetene in Nederland niet met Amerikaanse platen mag (blijven) rijden. Dit heeft te maken met het - strenge - bpm- en mrb-beleid. Doe je dat toch, dan kun je een fikse boete verwachten.

Individuele toelatingskeuring

Is de auto jonger dan 31 december 1997, dan is wél een individuele toelatingskeuring noodzakelijk. Deze wordt verricht bij het RDW-testcentrum in Lelystad, duurt een halve dag en kost ongeveer € 1.000. Enkele zaken die aan de orde komen: controle verlichting (een mistachterlicht is verplicht), claxon (minimaal 100 decibel), banden (hebben ze een EU-kenmerk?) en uitlaat (maakt -ie niet teveel herrie?). De remmen worden getest, de auto wordt opgemeten en gewogen … Kortom, bijna alles (behalve een crashtest!) komt aan bod. Ook de CO2-controle. Met hun forse uitstoot zijn veel muscle cars belastingtechnisch de pineut, tenzij ze van vóór 2008 zijn, want pas sindsdien gelden de nieuwe, veel strengere regels. Wil je een bedrijfswagen importeren, informeer dan vooraf bij de RDW welke auto's wel of niet aan de grijskenteken-eisen voldoen. Want je zult maar bij de individuele keuring te horen krijgen dat je auto aangepast dient te worden. Dan gaat - in het slechtste geval - de zaag erin. Au! Insidertip: bij auto’s van na 1997 bestaat de mogelijkheid om bij enkele firma’s in Nederland een zogeheten ‘Duitse brief’ ‘erop te laten zetten’, om daarna met deze brief en je auto naar een regulier RDW-keuringstation voor een chassisnummercontrole te gaan. Veel eenvoudiger en sneller dan een halve dag Lelystad.

7. BPM betalen

Als alles oké is en je auto dus de Nederlandse weg op mag, verzorgt de RDW je aanvraag voor een nieuwe kentekencard. Na de keuring krijg je de (voertuig)gegevens van de RDW waarmee je het belastingformulier verder kunt invullen. Dat formulier heb je vooraf thuis al deels ingevuld en uitgedraaid via de website www.belastingdienst.nl. Dat is vrij simpel: vul de oorspronkelijke nieuwwaarde en de CO2-uitstoot in en het bpm-bedrag wordt automatisch berekend. Tip: het is altijd handig bij de berekening van de bpm de oorspronkelijke Nederlandse prijslijst toe te voegen als bijlage, dit om aan te geven waarop de berekening is gebaseerd. Trouwens, bij een keuze tussen de bpm op basis van historische gegevens of van taxatiewaarde mag van de laagste uitkomst van de twee uitgegaan worden. Een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld gebruik te maken van de - betaalde (€ 24,95) - service van www.autotelex.nl. Hier wordt bpm-bedrag berekend aan de hand van de handelswaarde, terwijl de Belastingdienst een forfaitaire afschrijvingstabel met gefixeerde bedragen hanteert, dus zonder rekening te houden met de staat van het voertuig of de kilometerstand ervan. Dat kan schelen!

Overigens kan het zomaar zijn dat te zijner tijd deze manier van bpm-berekening gaat veranderen. Het Ministerie van Financiën is het opgevallen dat nogal ‘ns te lage taxatiewaarden worden opgegeven, met als gevolg een te gering bpm-bedrag. Op dit moment wordt onderzocht of de RDW tijdens de schouwing (zie punt 2) zelf als (extra) controleur kan gaan fungeren bij de waardebepaling voor de bpm-aangifte. Maar voor het zover is, blijft de huidige regeling van kracht. Dat betekent dat je de ingevulde aangifte opstuurt naar: Belastingdienst, Postbus 2710, 6401 DE Heerlen. Betalen hoeft nog niet. Je krijgt een acceptgiro per e-mail of post toegestuurd. Let op: voor auto’s ouder dan 25 jaar is geen bpm verschuldigd, evenals (bestel)auto’s zonder CO2-uitstoot (zoals elektrische voertuigen). Campers/kampeerauto’s worden door de fiscus beschouwd als personenauto’s, dus ook daarvoor is bpm verschuldigd. Voor wat betreft de motorrijtuigenbelasting van campers/kampeerauto’s gelden bepaalde inrichtingseisen om aan het zogeheten kwarttarief te voldoen. Op www.belastingdienst.nl zijn ze te vinden (ga naar Auto en vervoer > Belastingen op auto en motor > Bpm > Voor welke motorrijtuigen betaal ik bpm? > Kampeerauto).

8. Cruisen maar!

Na de keuring begint het duimendraaien. Je wilt rijden, maar moet wachten op de acceptgiro voor de bpm. Pas wanneer het geld binnen is, geeft de Belastingdienst de RDW toestemming om de kentekencard op te sturen. Reken zeker op een week tussen keuring en papieren. Wanneer de kentekenbewijzen binnen zijn, laat je een van de vele kentekenbedrijfjes de platen maken. Dat duurt niet lang en kost een paar tientjes. Zodra je kenteken bekend is, kun je de auto laten verzekeren (tenzij het je al in een eerder stadium gelukt is om de auto op chassisnummer te laten verzekeren). En dan mag je eindelijk gaan rijden!

Conclusie

Het is duidelijk dat grijze import uit de VS een leuke som geld kan besparen, maar staar je niet blind op de (aanschaf)prijs alléén. 't Is natuurlijk een hele klus en niet zonder risico's (denk aan garantie, papierwinkel, regelen van transport, het ergeren aan de hoogte van de bpm- c.q. CO2-aanslag …), anderzijds geeft het ook een kick zelf iets moois uit Amerika gehaald te hebben. Schrikt al bovenstaand gedoe je toch af, laat je auto dan door een professioneel bedrijf importeren, dan weet je al vrij snel waar je aan toe bent. In het andere geval: veel succes gewenst!

BPM en CO2-taks

Sinds 2010 is er een en ander veranderd in de berekening van de bpm (belasting van personenauto's en motorrijwielen). Doordat de bpm hoe langer hoe meer wordt berekend naar aanleiding van de CO2-uitstoot, is het van belang te weten wat de uitstoot van de auto is. Vooral wanneer het gaat om krachtige benzine- en dieselmodellen, kan goedkoop duurkoop worden. Naast de aanschafprijs is namelijk het bpm-restbedrag de grootste kostenpost. Dit bedrag is afhankelijk van de nieuwprijs, de leeftijd en de uitstoot van de auto. Je kunt de te betalen bpm berekenen door een taxatie op de te kopen of gekochte auto te laten uitvoeren. Dat is natuurlijk sowieso aan te raden. Een taxatie kost een paar honderd euro, maar je weet dan wel of je je droom veilig kunt kopen of dat er een (financiële) nachtmerrie dreigt. Een andere manier om de bpm te berekenen, is door de Nederlandse netto cataloguswaarde te nemen (dus zonder btw), exclusief naderhand (dus niet af fabriek) aangebrachte accessoires.

Is een auto ouder dan 17,5 jaar, dan ben je geen BPM verschuldigd. Auto's die vanaf 1 januari 2013 zijn afgeleverd, worden belast op basis van de CO2-uitstoot.