Winterbanden of een all-seasonband?

AutoWeek Vierseizoenenbandentest 2020

In de koude maanden kun je voor het dilemma komen te staan of je winterbanden gaat monteren of kiest voor een all-seasonband. AutoWeek helpt je in dit artikel de vraag winterbanden of een all-seasonband te beantwoorden.

Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld om meer grip te bieden op nat en glad wegdek. Om dit te bereiken, zijn de banden gemaakt van een zachter rubber dan de zomerbanden en beschikken ze over een duidelijker profiel. Dit zorgt ervoor dat de banden beter contact hebben met de weg, ook als het door de winter minder grip biedt. Immers, sneeuw, aangereden sneeuw en ijs maken de wegen sneller glad. Al bij temperaturen onder de zeven graden zul je zien dat de winterbanden beter werken dan hun zomerse equivalent. Waarom zou je moeten kiezen voor winterbanden of een all-seasonband?

Beperking voor all-seasonband 

All-seasonbanden of vierseizoenenbanden zijn banden die het midden houden tussen winter- en zomerbanden en dus het hele jaar door gebruikt kunnen worden. Dat lijkt op het eerste gezicht erg gemakkelijk. Maar zoals dat vaak gaat met een tussenweg, is het eigenlijk niet geschikt voor allebei de uitersten. In de sneeuw heeft een all season band bijvoorbeeld vrijwel niet alle voordelen die een echte winterband heeft; wie in een bergdorpje wil wegrijden op een helling gaat echt een probleem hebben. Als je echt zeker wil zijn dat zijn dat jouw auto de beste banden heeft, kies je voor winter- en zomerbanden.

Hoe maak je jouw keuze?

Dat betekent dus dat je jezelf goed moet oriënteren als je twijfelt tussen winterbanden of een all-seasonband. AutoWeek heeft daarvoor goede bronnen. Bedenk eerst waarvoor je de banden echt wilt gebruiken. Ga je op wintersport, dan is het helder: gebruik winterbanden. Vaak zijn die ook verplicht. Blijf je in Nederland of meer gematigde gebieden, dan zou je all-seasonbanden kunnen monteren. Ben je dan wel bewust van de beperkingen als het écht glad of besneeuwd raakt.

Lees ook de bandentests die onze experts ieder jaar doen. De banden die op de markt zijn worden daarin op verschillende punten aan de tand gevoeld en het oordeel van de redacteuren zijn gebaseerd op deze beproevingen. Heb je de richting van jouw keuze bepaald? Dan is de AutoWeek Banden Prijsvergelijker een prima startpunt voor de keuze van winterbanden of een all-seasonband en om te kijken waar je jouw band het meest aantrekkelijk kunt halen.