Wat zijn kosten rijklaar maken ofwel afleveringskosten?

Polestar showroom Space

Vroeger zag je het vaak terugkomen: kosten rijklaar maken bovenop de catalogusprijs. Bij een nieuwe auto mogen die sinds 2021 niet meer gebruikt worden. Maar hoe zit het precies?

Je zag de kosten rijklaar maken meestal bij nieuwe auto’s. Maar ook bij tweedehands auto’s is het begrip redelijk gebruikelijk.

Wat valt er onder de kosten rijklaar maken?

Het eerste dat we natuurlijk willen weten is wat er onder de kosten rijklaar maken valt. Zoals de naam het al zegt, het gaat om kosten die worden gemaakt in het laatste stukje van het afleveren aan de klant. Daarom worden ze ook vaak afleverkosten genoemd. Welke kosten vallen daaronder? Denk daarbij aan:

  • transport van de fabriek naar de dealer
  • een volle brandstoftank of opgeladen accu
  • kentekenplaten en leges van de kentekenregistratie
  • accessoires zoals een mattenset, veiligheidsvest of lifehammer
  • milieuheffingen voor de auto en accu’s
  • kleine onderhoudswerkzaamheden door de dealer, denk aan wassen en poetsen

Hoe hoog zijn deze kosten?

De kosten rijklaar maken verschillen van auto tot auto maar liggen meestal tussen de 600 en 2000 euro. Bij enkele merken heb je wel de optie voor een afleverpakket, waarin zaken als veiligheidshesjes, gevarendriehoek en dergelijke zitten. Dat zijn artikelen die in de praktijk bij particulieren vaak van de ene naar de volgende auto door worden gegeven. Wil je goedkoop uit zijn en hier een paar tientjes besparen, dan loont het de moeite om deze kosten na te kijken in de prijslijst.

Kosten rijklaar maken niet toegestaan

Sinds enkele jaren mogen de kosten rijklaar maken niet (meer) apart worden vermeld omdat het onvermijdelijke kosten zijn: als je een nieuwe auto koopt, dan kun je er niet omheen. En dat mag niet. Het heeft nog een tijd geduurd voordat de dealers (en importeurs) dit echt invoerden. Immers; het drukt bij de zakelijke leaseprijzen ook op de bijtelling van de berijder. Je ziet nu dat de consumenten adviesprijzen inclusief de kosten rijklaar maken (afleverkosten) zijn. Daarbij staat ook altijd een lagere prijs, dat is de fiscale waarde, die deze kosten niet heeft. Die prijs wordt alleen gebruikt voor het vaststellen van de bijtelling voor de berijder van de auto in geval van zakelijke lease.