Hierop moet je letten bij een elektrische huurauto

Laadpaalklever Niet laden geen kabel Huurauto laadpaal

Wil je een elektrische huurauto, voor een dag, in het weekend of voor vakantie? Je vindt hier praktische informatie.

Als je een elektrische huurauto wilt kun je ‘m gewoon online reserveren bij een autoverhuurbedrijf. Net als bij een huurauto op benzine of diesel. Zorg wel dat je goed een en ander met elkaar vergelijkt. Er zijn best wel grote prijsverschillen tussen de diverse aanbieders.

Let op vrije kilometers

Het aantal vrije kilometers van een elektrische huurauto varieert. Zo kun je bij een autoverhuurbedrijf een Skoda Citigo iV huren met 100 km vrij. Bij hetzelfde bedrijf krijg je als je een Hyundai Kona Electric huurt geen vrije kilometers. Je betaalt dan voor elke kilometer € 0,29 bovenop de huurprijs. Rijd je daarmee diezelfde 100 km, dan betaal je toch al € 29 extra! Bij een ander verhuurbedrijf krijg je weer 200 km op een dag inbegrepen op verschillende andere typen elektrische auto’s.

Van onze partner
Vergelijk en reserveer je huurauto
Heb je een huurauto nodig? Vergelijk autohuur bij Easyterra.nl! Vergelijking van de grotere verhuurders, in Nederland en internationaal. Door duidelijke uitleg en de reviews weet je wat je kunt verwachten.

Let op gebruik laadpas

Als je een elektrische auto huurt, zorg dan ook voor een laadpas. Ook daar zie je bij de diverse verhuurders verschillen. Zo zijn er bedrijven die je voor een korte huurperiode een laadpas meegeven, waarbij je ook niet extra hoeft te betalen voor het bijladen. Verstrekt een autoverhuurder onverhoopt geen laadpas, dan moet je bij een elektrische huurauto wél zorgen voor een ‘eigen’ laadpas. Een laadpas kun je gratis ook zonder abonnement aanvragen, maar je moet er wel even aan denken. En reken er een aantal dagen voor om de pas thuis te krijgen.

Accu vol inleveren?

Let op hoe je de elektrische huurauto moet inleveren. Waar je een auto met benzine- of dieselmotor standaard afgetankt moet inleveren, verschilt dat voor elektrische auto’s. Soms staat het niet duidelijk in de voorwaarden. Als je de auto vol mee krijgt, dan verwacht de verhuurder vaak de auto ook weer volledig opgeladen terug te krijgen. Bij Hertz is daarbij het percentage van de accu bij het in ontvangst nemen van de auto leidend. In een ander geval kun je de auto gewoon inleveren en zorgt de verhuurder voor het opladen. Het kan dus wat extra planning vergen.

Van onze partner
Wil je een laadpas waarmee je op veel plaatsen terecht kunt?
Vaste tarieven in Nederland bij openbare laadpalen en snelladers, opladen bij meer dan 150.000 laadpalen in Europa. Via Coolblue vraag je gratis en gemakkelijk jouw laadpas aan. Doe het gelijk!

Voordelen als je een elektrische auto huurt

Een elektrische auto heeft geen uitstoot en is erg comfortabel. Daarnaast heeft een elektrische huurauto een duidelijk voordeel: de gebruikskosten. Die zijn veel voordeliger dan een auto met benzine- of dieselmotor. Met een elektrische auto kun je bijvoorbeeld ook in milieuzones rijden. Maar er zijn ook nadelen, zoals de doorgaans vrij beperkte actieradius en de niet altijd toereikende laadinfrastructuur.

Welke elektrische huurauto kiezen?

Afhankelijk van het verhuurbedrijf verschillen de beschikbare modellen 100 procent elektrische huurauto's. Gangbare modellen zijn de Volkswagen e-Up, Skoda Citigo iV, Seat Mii Electric, de Renault Zoe, de Nissan Leaf, de Tesla Model 3, de Hyundai Kona en de Kia e-Niro.

Wat is de actieradius van een elektrische huurauto?

De actieradius van een elektrische auto is afhankelijk van meer dan alleen het model. Je rijstijl, de buitentemperatuur en de gebruikte apparatuur zoals bijvoorbeeld de airconditioning bepalen mede hoe ver je komt op een acculading. De actieradius van elektrische huurauto’s ligt vaak tussen de 200 en 350 kilometer en je kunt ook snelladen. Het is wel goed om dat te van te voren na te gaan. Wees je ervan bewust dat je tijdens het opladen min of meer gedwongen een rijpauze neemt. Je kunt dan wat eten, drinken, een sanitaire stop te maken of zelfs in de auto te werken.

Van onze partner
Auto nodig of wil je je auto delen?
Voor beide opties kun je terecht bij het autodeelplatform Snappcar! Je kunt zo in de buurt op twee manieren geld besparen!

Bij ophalen: let op thuislader

Zeker in het buitenland: let erop of er een thuislader of granny bij de auto wordt geleverd. Zeker in landen rond de Middellandse Zee waar de dichtheid aan publieke laadpalen minder is kan het handig zijn om deze bij je te hebben. Dan kun je bij je verblijfadres een normaal stopcontact gebruiken. Dat gaat niet zo snel maar het kan een dankbaar alternatief zijn.

Denk ook aan deelauto’s

De keuze van elektrische auto’s bij de ‘grote’ verhuurders is vaak beperkt. Wil je meer keuze en flexibiliteit, kijk dan ook naar kleinere verhuurders of deelauto’s via een platform als Snappcar, Lync & Co of MyWheels.  Zeker als je snel of voor korte tijd een auto wilt huren kun je aantrekkelijke deals vinden. Je vindt ze in de buurt waar je woont. Vaak kun je dan ook contact hebben met de eigenaar/berijder voor vragen als je dat zou willen. In de grotere steden vind je aanbieders als Greenwheels, ShareNow of MyWheels. Die zijn vooral interessant als je de auto voor korte tijd nodig hebt (een dag of zelfs korter).

Lees ook