Elektrische auto kopen: wat verwacht je ervan?

Porsche Taycan Cross Turismo

Het aanbod van elektrische auto’s in ons land is de afgelopen tien jaar flink uitgebreid. Zeker als je de hybride en plug-in hybride auto’s meetelt. Bij de keuze moet je jezelf de vraag stellen wat je er van verwacht: hoe vaak ga je rijden? Hoe ver, en met hoeveel passagiers?  

Van de kleine auto tot de luxe sedan, in ieder segment vindt je tegenwoordig wel een aantal modellen die een vorm van elektrische aandrijving hebben. De elektrische auto wordt nu zelfs geaccepteerd als sportwagen. Kijk maar naar het grote succes van de Porsche Taycan, die dat duidelijk bewijst.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Bedenk dus welke behoeften je als autobezitter hebt of verwacht te krijgen. Rijd je vaak alleen, of gaat het gezin geregeld mee? Of lijkt het er soms op dat je taxichauffeur bent voor familie en vrienden of het voetbalteam van de kids, en heb je eerder een elektrische zevenzitter op je verlanglijstje staan? En heb je een grote kofferbak nodig voor een kinderwagen, sportuitrusting of omdat je graag op vakantie gaat? Antwoorden op dit soort  vragen bepalen de grootte van de auto die je nodig hebt. Gaat het om veel ruimte, dan kom je goed uit: de keuze in ruimere (SUV-)modellen is onder de elektrische auto’s groot. Nadeel is dat die vaak duurder zijn.

Van onze partner
Auto verkopen? Ikwilvanmijnautoaf.nl
Meld gratis en vrijblijvend aan.
✓ Binnen 24 uur verkocht ✓ Verkoop veilig vanuit huis ✓ Supersnelle service

Hoe ver reis je?

Dan komen de afstanden aan bod. Immers, je wilt niet élke keer dat je op pad bent een snellader moeten opzoeken. Reis je alleen heen en terug naar je werk? Dan is misschien een kleinere auto zonder grote actieradius zoals een Dacia Spring of Mazda MX-30 een handige keuze. Om nog niet te spreken van een Fiat 500e of een Smart EQ Fortwo. Of staan ​​verre reizen vaker op de agenda? Dan zou een auto met veel bereik, zoals een BMW iX50 xDrive, een VW ID3 of een Tesla Model 3 het juiste zijn. Die auto’s zijn op de snelweg al gauw koning van de actieradius. Je moet dan wel letten op het stroomverbruik op hogere snelheid. Een auto die in de stad of op buitenwegen zuinig omspringt met de stroom, kan op de snelweg bij tempo’s boven de 100 km/h veel sneller een lader nodig hebben.

Sneller snelladen

Nog beter is het om dan te kiezen voor een model met 800 volt-technologie voor supersnel opladen, zoals de Hyundai Ioniq 5 (laadt 351 kilometer in 30 minuten) of de Porsche Taycan. Want zulke hoogspanningscapaciteit verhoogt ook het laadvermogen. Dat is naast de pure actieradius iets wat steeds belangrijker wordt. Je staat dan immers minder lang bij de snellader. 

Of moet het misschien toch een plug-in hybride worden met een extra verbrandingsmotor aan boord?