Tips om meer actieradius met je elektrische auto te halen

Ev rijden snelweg elektrisch rijden actieradiustest

Met een elektrische auto wil je vaak zo ver mogelijk komen op een batterijlading. Hoe haal je het maximale uit een laadsessie? We geven hier tips om meer actieradius met je elektrische auto te halen. Doe er je voordeel mee!

Vooral tijdens de langere ritten hebben veel mensen stress dat de stroom opraakt. En dat terwijl de actieradius van elektrische auto’s eigenlijk alleen maar toeneemt in de loop van de tijd. Hoe haal je meer actieradius met je elektrische auto? Dat kan gemakkelijk door op enkele gewoonten te letten, die stroom kosten en mogelijk ook tijd omdat je vaker moet (snel)laden.

Rijd met regelmatige snelheid

Rijd in een regelmatig tempo en gebruik de cruisecontrol. Die helpt daarbij en zorgt ervoor dat je precies het tempo rijdt dat je wilt vasthouden. Kijk verder vooruit en laat desnoods de auto uitrollen als je ziet dat verderop auto’s gaan afremmen. Anticipeer dus! 

Gratis elektriciteit voor meer actieradius met je elektrische auto

Het lijkt wel een reclameslogan maar elektrische auto's kunnen energie terugwinnen bij het afremmen. Maak optimaal gebruik van deze ‘gratis’ elektriciteit! Gebruik de B-stand van de auto, waarmee de auto kan worden geremd door meer te regenereren bij het optillen van de voet. Vooral in de stad kun je op die manier kilometers verder komen tussen twee laadsessies.

Win je echt met een hogere snelheid?

Je ziet met een elektrische auto vooral op de snelweg de actieradius vlot dalen. En dat is logisch: luchtweerstand neemt zeer snel toe met de snelheid. Je kunt dus binnendoor rijden, of beperk je tot 100 km/h. Deze snelheden zijn ideaal voor lange ritten. Denk je dat het meer tijd kost? Dat kan meevallen, zeker als je tijdens een langere rit die je sneller rijdt dan toch 15 tot 20 minuten bij een snellader moet gaan staan ...

Laad tussen de 20 en 80 procent

Moderne accu’s werken minder optimaal boven de 80 procent en onder de 20 procent. Het duurt dan langer om ze op te laden en slijten harder. Op een gegeven moment zullen ze dan ook actieradius verliezen. Plan de laadsessies op je route en pas je rijgedrag aan.

Koude accu’s zijn funest

Met een verbrandingsmotor rijd je eerst rustig om de auto op temperatuur te laten komen. Maar waarom hetzelfde doen in een elektrische auto? Juist met kouder weer presteert de accu minder goed en zul je zien dat je minder ver komt met een lading. Een probleem dat natuurlijk veel meer aanwezig is in de winter.

Steeds meer auto's zijn daarom uitgerust met een batterijvoorverwarmingssysteem, zoals bijvoorbeeld Tesla. Probeer dan eens het adres in te voeren van een laadpaal waar je gaat opladen. Al is het maar om de auto te laten weten wanneer de accu's moeten worden voorbereid op het snelladen. Als ze eenmaal ‘vol’ zijn, rijd je gelijk verder, zodat ze niet koud worden. Parkeer in de winter in een garage als dat kan en zet de verwarming aan voordat je achter het stuur kruipt. Helemaal ideaal is het als de auto dan is aangesloten op een laadkabel. Anders kost het wellicht 10 km actieradius.

Zet de airconditioning of verwarming niet volledig aan

Airconditioning en verwarming zijn twee grote energieverbruikers in elektrische auto's. Koel het interieur daarom in de zomer niet te veel: het is slecht voor je gezondheid. Hetzelfde in de winter. Trek gewoon iets warms aan in plaats van de accu te vragen om ook de auto op te warmen.

Als het in de elektrische auto zit, kun je beter de verwarmde of geventileerde stoelen en stuurwiel gebruiken in plaats van de temperatuur van de ventilatie. Die werken namelijk efficiënter om jouw lichaam een warm gevoel te geven.

Houd de ramen dicht

Je kon hierboven al lezen dat de airconditioning zeer energie-intensief is. Dus zet je in de zomer de airco zachter en het raam open? Nee. De wervelingen die ontstaan, zorgen voor extra weerstand die je auto vertragen. En hoewel het effect in de stad minimaal is, kan het onderweg snel procenten van het batterijvermogen kosten. Vooral omdat de airconditioning dan kan blijven draaien in een poging de atmosfeer af te koelen …

Vermijd dakkoffers

De dakkoffers zijn een aerodynamische rem en de oorzaak van een hoger brandstofverbruik. Dat geldt ook voor een elektrische auto. Als je meer actieradius met je elektrische auto wilt halen, probeer dan zoveel mogelijk bagage ín de auto te krijgen of laat gewoon wat thuis. Heb je alles wel nodig?

Wat sleep je mee in de auto?

Gewicht is een grote vijand! Elke kilo die je moet versnellen kost je actieradius. Dus, voordat je besluit welk T-shirt je mee op reis neemt, moet je even checken of er niets overbodigs in je kofferbak is achtergebleven. En denk ook eens aan de zak tuinaarde of het doosje wijn dat je nog even moet opruimen. Voor je het weet liggen ze langere tijd in de kofferbak van de auto.

Van onze partner
Meet je bandenspanning regelmatig!
Je kunt daarvoor gemakkelijk een bandenspanningmeter in de auto hebben liggen. Bestel er bijvoorbeeld één uit de top-10 bandenspanningmeters bij bol.com!

Houd de banden op spanning

Ook hier, met een verbrandingsmotor of een elektrische auto, zijn de gevolgen hetzelfde: rijden met een te lage bandenspanning verhoogt je brandstofverbruik en daarmee je actieradius. Het kan bovendien gevaarlijk zijn. Zorg er dus voor dat je regelmatig je bandenspanning controleert. Doe het zeker voor een lange reis of als je zwaar beladen rijdt.