Hoe kies je de juiste dakkoffer?

Dakkoffer op supercar in sneeuw

Dakkoffers, ook wel skiboxen, zijn ideaal om te gebruiken als je op wintersport gaat. Ze zijn bij uitstek geschikt om ski’s in te leggen, zodat je deze gemakkelijk kan meenemen naar je wintersportbestemming. Het mag geen verrassing zijn dat dakkoffers in allerlei soorten en maten komen en ook op verschillende manieren bevestigd kunnen worden aan het dak van je auto. Om je wegwijs te maken en je te helpen bij het vinden van de juiste dakkoffer, zetten we graag het nodige op een rijtje.

Welke maten dakkoffers zijn er?

Natuurlijk komen dakkoffers in verschillende maten en welke je kiest, hangt helemaal af van je wensen. Allereerst is er de lengte; hoe langer de dakkoffer, hoe meer ruimte hij bovenop je auto in beslag zal nemen. De lengte van deze boxen varieert van net iets minder dan anderhalve meter, tot net iets meer dan twee meter. De lengte is echter niet alles. Het gaat natuurlijk om de inhoud van de koffer. Deze kan ook behoorlijk verschillen; van iets meer dan driehonderd liter voor de reizigers die niet zoveel nodig hebben, tot meer dan vijfhonderd liter voor de grote gezinnen, wiens ski’s allemaal netjes in de dakkoffer geplaatst moeten worden. Al met al is er dus ruim voldoende keus en is er voor elke wintersporter is de juiste dakkoffer te vinden.

Hoe bevestig je een dakkoffer?

Dakkoffers worden gemonteerd op de dakdragers van je auto. Mocht je deze nog niet hebben, dan moet je ook die kopen. De manier van monteren verschilt per merk, maar alle dakkoffers kunnen meestal vrij eenvoudig worden bevestigd aan de dakdragers. Dakkoffers hebben over het algemeen twee bevestigingssystemen en hoe gemakkelijk deze zich laten bevestigen, hangt af van de prijsklasse.

  • De goedkopere dakkoffers maken vaak gebruik van een bevestiging. Deze bevestiging bestaat uit U-vormige beugels, die aan de onderkant van de dakkoffer bevestigd worden. De dakkoffer wordt op de dakdrager gelegd, waarna de beugel hier omheen kan worden geplaatst en via de onderkant vastgezet wordt via veiligheidsknoppen. Eenmaal goed vastgedraaid, zit de dakkoffer stevig en veilig vast. Dit is meestal een kwartiertje werk.
  • Koop je een wat duurdere dakkoffer uit het hogere segment, dan gaat het bevestigen vaak wat sneller, omdat je gebruik maakt van een eenvoudiger systeem. Dit systeem stelt de gebruiker in staat om de dakkoffer vast te draaien van binnenuit, dankzij draaiknoppen die klemmen onderaan de koffer bedienen. Door de knoppen aan te draaien, wordt de dakkoffer automatisch vastgeklemd.
Van onze partner
Dakkoffer nodig voor meer ruimte?
Als je op zoek bent naar een dakkoffer, bol.com heeft een groot aanbod!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een dakkoffer?

Het is slim om je eerst goed in te lezen als je op zoek bent naar de juiste dakkoffer voor jouw situatie. Zo leer je welke eigenschappen de verschillende koffers hebben, wat ze goed doen en wat juist wat minder. Let in ieder geval op de volgende punten van aandacht:

  • Waterdichtheid - Je wilt niet dat je dakkoffer regen binnenlaat, dus hoe waterdicht is hij?
  • Hoe beïnvloedt de koffer het rijden? - Hoe stevig zit de koffer vast op hoge snelheden? Wat gebeurt er als je een noodstop maakt? Blijft de koffer goed zitten bij manoeuvres op hoge snelheid? Hoe erg is het windgeruis? Wat is de invloed op het brandstofverbruik? Allemaal factoren waar je rekening mee moet houden als je er eentje wilt aanschaffen.
  • Hoe groot is de dakkoffer? - Natuurlijk is de grootte belangrijk. Hij moet op je auto passen en iedereen heeft andere wensen heeft op dit gebied. Is de koffer groot genoeg voor de bagage of ski’s van jouw gezin?

Wat kost een dakkoffer?

Het mag geen verrassing zijn dat de kosten voor een dakkoffer behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. De kleine koffers die onderaan de lijst staan als het gaat om kwaliteit en duurzaamheid, kan je al voor minder dan tweehonderd euro kopen. Wie echter gaat voor een topmodel die ook nog eens een hele ruime inhoud heeft, ziet de prijzen snel oplopen tot ruim achthonderd euro. Ook daarom is het belangrijk dat je, voordat je de portemonnee trekt, je verdiept in de verschillende koffers en hoe ze uit diverse tests komen. Op die manier maak je een weloverwogen keuze voor de juiste dakkoffer en kan je de komende jaren zorgeloos je ski’s meenemen naar de bergen.