Daarom vraagt een plug-in hybride auto te tanken

Plug-in hybride tanken benzinepomp Mercedes-Benz C300e

Veelvuldig elektrisch rijden met een plug-in hybride auto is voordelig. Dan hoef je minder vaak brandstof te tanken. Soms vraagt een plug-in hybride jou toch om te tanken. Waarom is dat?

Een plug-in hybride auto geeft je het beste van twee werelden. Enerzijds kun je lekker stil en relatief goedkoop elektrisch rijden. Anderzijds komt op langere ritten de verbrandingsmotor in actie als de accu leeg is. Kortom: je hoeft niet elke paar uur een tijdlang aan de laadpaal te staan. Ook hoef je niet steeds tijdens het rijden de actieradius in de gaten te houden. Met de steeds grotere accu’s komen die stekkerhybrides steeds verder. Verschillende hybrides halen royaal 80 of zelfs meer dan 100 km op een acculading voordat de brandstofmotor aanspringt.

Veel elektrisch rijden is voordelig

Het is ronduit voordelig als je de auto elektrisch rijdt en dus ervoor zorgt dat de accu meestal vol is. De tweede bonus is dat de elektromotor nauwelijks geluid maakt en dat komt het comfort ten goede. Zeker als je de auto voornamelijk gebruikt voor woon-werk verkeer in de buurt en de gebruikelijke boodschappen, dan zul je vaak elektrisch rijden en haal je een erg laag benzineverbruik. 

Van onze partner
Goedkoper tanken aan de pomp?
Met UnitedConsumers kun je met korting tanken! Vraag nu gratis de tankkaart aan

Verbrandingsmotor slaat af en toe aan

Je zult al wel hebben gemerkt dat de verbrandingsmotor van je plug-in hybride auto af en toe aanslaat, zelfs als de accu voldoende stroom heeft. In een ander artikel hebben we al uitgelegd dat dit automatisch gebeurt, vooral om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de startaccu en andere onderdelen in goede conditie blijven. Dat is normaal en na een korte tijd slaat de motor vanzelf weer af.

Plug-in hybride auto vraagt te tanken

Als je het dan toch redt om minimaal de brandstofmotor aan het werk te zetten, dan kun je gemakkelijk maanden met een tank benzine of diesel doen. Alleen maar mooi meegenomen, ben je geneigd te denken. Dan is het opmerkelijk dat het dashboard van je auto ineens met een melding komt, waarin je het verzoek krijgt de motor te starten, omdat anders de brandstof te oud wordt. Kortom: je moet je tank toch met enige regelmaat leegrijden en nieuwe brandstof tanken. Hoe zit dat? Autobrandstof verandert van samenstelling als deze ouder wordt. Zeker als de tank niet helemaal luchtdicht is (en dat is hij eigenlijk nooit). En dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van de brandstof. Vanaf drie maanden zou je daarvan al iets kunnen merken in een motor. Daarom kun je beter met enige regelmaat op de verbrandingsmotor rijden, als je de tank tenminste niet leeg rijdt in een tijdsbestek van enkele maanden. Tank in ieder geval van tijd tot tijd verse brandstof. Dat is iets minder goedkoop wellicht, maar het zorgt er wel voor dat je stekkerauto zowel elektrisch als op de brandstofmotor als een zonnetje blijft lopen.