Lange reis maken met een plug-in hybride?

Peugeot 508 SW plug-in hybirde

Veel artikelen richten zich op een lange reis met een elektrische auto. Hoe kun je het slimste een lange reis maken met een plug-in hybride die niet kan snelladen? Daarbij wil je wél zo veel mogelijk elektrisch rijden. Immers: dat is voordeliger.

Het voordeel van een plug-in hybride auto is wel dat als je de stroom in de (kleinere) accu hebt gebruikt, de brandstofmotor start en je gewoon verder gaat. Meestal merk je het niet eens. Tijdens de pauzes wil je wel kunnen opladen om zo tijdens de reis zo veel mogelijk elektrisch te kunnen rijden. Hoe kun je het efficiëntste een lange reis maken met een plug-in hybride auto zonder snellader? Je bent dan altijd afhankelijk van de ‘langzame’ type 2 wisselstroom (AC)-laders die maximaal 50 kW kunnen laden.

Van onze partner
Waar ga je naar toe?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan navigatie voor de auto die je snel op je bestemming brengen en om files heen leiden.

Uitdaging: minder langs de snelwegen

Met de opkomst van de snelladers die met gelijkstroom (DC) werken lijkt het aantal ‘langzame’ laadpalen en -stations langs de snelwegen af te nemen. Dat komt onder meer doordat nieuwe laadstations zich richten op snelladers en geen AC-stekkers meer hebben. Als een station wordt geüpgraded dan blijven bestaande AC-stekkers vaak wel zitten, gesteld dat er ruimte is. Zo niet, dan moeten ze plaats maken voor de CCS-stekkers die een hogere capaciteit hebben. En het overgrote deel van de plug-in hybride auto’s heeft daar niets aan.

Van onze partner
Wil je een laadpas waarmee je op veel plaatsen terecht kunt?
Vaste tarieven in Nederland bij openbare laadpalen en snelladers, opladen bij meer dan 150.000 laadpalen in Europa. Via Coolblue vraag je gratis en gemakkelijk jouw laadpas aan. Doe het gelijk!

Plan je lange reis met een plug-in hybride

Je bent wel enigszins flexibel als je een plug-in hybride auto hebt. Immers, je bent niet helemaal afhankelijk van de accu en de elektromotor. Ga je een lange reis maken met een plug-in hybride én je wilt zoveel mogelijk opladen, dan neem je de volgende stappen:

  • Zoek in een routeplanner je eindbestemming op en een route
  • Bedenk hoe vaak en waar je ongeveer een pauze wilt hebben
  • Kijk in een laad-app als Chargemap, A Better Routeplanner, Shell Recharge, Smoov of Pump of je bij die locaties een (snellere) AC-laadpaal kunt vinden. Die kunnen snelheden hebben van 17, 22 of zelfs 38 kW. In een enkel geval komen ze nog iets hoger. De vraag is echter of je met een plug-in hybride veel aan zult hebben aan een heel hoge laadsnelheid.
  • Deze laadpalen vind je ook vaak in een dorp of stad, of in Duitsland, bij een ‘Autohof’. Je zult dus soms van de snelweg af moeten. Dat is trouwens ook regelmatig het geval bij een volledig elektrische auto als je op zoek bent naar een snellader.
  • Laad je auto bij tijdens je pauze en rijd verder op de combinatie van elektriciteit en dan brandstof.