Kan je nog met een EV op de veerboot?

Volkswagen ID4 die veerboot oprijdt

Bijzonder nieuws uit Griekenland in april. Het gros van de veerbootrederijen had besloten dat EV’s met een accu die voor meer dan veertig procent opgeladen is, niet langer welkom zijn op hun boten wegens vermeend brandgevaar. Medewerkers van de veerboten checken de staat van je accu en laten je rechtsomkeert maken als je accu te veel is opgeladen. Is dit een trend? Heeft het überhaupt zin? Kan je met je EV nog wel op de veerboot? Tijd voor een nadere blik op dit nieuwe fenomeen.

Waarom zijn EV’s op veerboten in het nieuws?

Het nieuws uit Griekenland stond niet op zichzelf. De Noorse rederij Havila Kystruten had al een algeheel verbod voor EV’s, hybride auto’s en auto’s op waterstof ingesteld. Dit allemaal wegens vermeend brandgevaar voor elektrische auto’s en het gebrek aan middelen om eventuele branden aan boord te bestrijden. De angst hiervoor stamt uit diverse nieuwsberichten over EV’s die in brand vlogen. Denk aan de ramp met de Felicity Ace, een vrachtschip dat een enorme lading auto’s van het Volkswagen-concern vervoerde. Het schip zonk, nadat er brand uitbrak aan boord, vermoedelijk veroorzaakt door de accu van een elektrische Porsche. De beslissing van de Griekse en Noorse rederijen is gemaakt met het oog op dergelijke incidenten.

Wat zijn de precieze regels op de Griekse veerboten?

De Griekse rederijen hebben het volgende besloten:

  • EV’s mogen niet verder dan 40 procent zijn opgeladen en mogen aan boord nooit onbeheerd achtergelaten worden.
  • Auto’s op LPG mogen maar voor 50 procent volgetankt zijn.

Deze regels gelden voor de meeste rederijen in Griekenland, waaronder grote partijen als Anek Lines, Minoan Lines en Superfast Ferries. Je wordt gecontroleerd voordat je aan boord gaat en weggestuurd als je niet aan de regels voldoet. 

De zin of onzin van deze regels

Dan een belangrijke vraag: heeft het zin? Is er meer brandgevaar bij elektrische auto’s dan bij auto’s met een verbrandingsmotor? Het korte antwoord: dat niet, maar als ze branden, is het bijzonder moeilijk om de brand te doven. Statistisch gezien zijn auto’s met een verbrandingsmotor vele malen brandgevaarlijker dan EV’s, maar een brandende EV kan nog dagen tot weken doorsmeulen, omdat het aanwezige lithium niet vermindert als het in brand staat. Dat is niet zo bij benzine, een eindige brandstof bij branden. 

Dit heeft onder andere tot gevolg dat bestrijders nog altijd uitvogelen hoe je het beste een brandende EV kan blussen. Brand op een boot is nooit leuk, maar dan toch het liefst een brand waarvan je weet hoe je hem moet bestrijden. Desondanks, en het moet benadrukt worden, is de kans dat een EV spontaan in de fik vliegt bijzonder klein. Maar het is nieuw, het is nieuws en dus is de paniek die gepaard gaat met dergelijke berichten altijd groter.

Maakt 40 procent iets uit?

In een volle accu zit meer energie dan in een accu die minder dan veertig procent is opgeladen en het is bij transport van batterijen en accu's heel normaal dat de state of charge (SOC) om veiligheidsredenen ergens tussen de 20 en 50 procent wordt gehouden. Dat gezegd hebbende, zegt dat niets over de brandgevaarlijkheid van de accu en veel meer over de energie die vrijkomt als het mis gaat. En de kans dat het misgaat is dus aanzienlijk kleiner dan bij auto’s met benzine- of dieselmotoren. 

Griekenland staat voorlopig op zichzelf

Dat rederijen worstelen met het vermeende brandgevaar van EV’s, leidt tot verschillende beslissingen. Vooralsnog is de eerder genoemde Noorse rederij de enige rederij die EV’s volledig in de ban heeft gedaan en kan je dus gewoon naar Engeland of Scandinavië met je Tesla, ook als deze met een volle accu de haven binnen komt rijden. Wel hebben rederijen als Brittany Ferries en DFDS besloten om het opladen van je accu niet langer toe te staan. Verder zijn er (nog) geen restricties bekend omtrent de SOC van je accu en staan de Griekse maatregelen voorlopig nog op zichzelf.