Zo werkt regeneratief remmen bij een elektrische auto

Flipper regeneratief remmen Kia EV6

Met de komst van de elektrische auto hebben we het vaak over regeneratief remmen. Of ‘one pedal driving’. Maar weet je hoe het werkt? 

Regeneratief remmen is een technologie die je vaak aantreft op volledig elektrische auto's, maar ook op hybride modellen en plug-in hybrides. Zoals de naam al doet vermoeden, wint de auto de kinetische energie die vrijkomt  door remmen of vertragen van een voertuig terug. Meestal gaat deze energie verloren. Met deze energie kun je het accupakket opladen en zo de elektrische actieradius vergroten. 

Regeneratief remmen: kinetische energie omzetten in bereik

Concreet: wanneer de bestuurder vertraagt of remt, draait de motor in de tegenovergestelde richting om de wielen te vertragen, terwijl die energie regenereert en opslaat in de batterij, zodat je die energie later kunt benutten. De kinetische energie zorgt voor extra actieradius. 

Deze techniek heeft de vorm van verschillende systemen. Fabrikanten werken er op uiteenlopende manieren mee: sommige merken activeren het standaard, wat niet altijd erg handig is, terwijl andere fabrikanten de activering aan de bestuurder overlaten. Soms hoef je de functie maar één keer in te stellen, een andere keer moet je het bij iedere rit aangeven.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij Nissan met het ‘e-pedaal’, waarmee je met slechts één pedaal kunt rijden, of met de ‘B’ -modus (Brake) bij veel andere fabrikanten, die je activeert met een eenvoudige beweging van de versnellingspook. Bij modellen van Peugeot, Citroën, Opel en Jeep moet je bijvoorbeeld bij iedere rit op het knopje ‘B’ naast de hendel van de versnelling drukken. Veel fabrikanten hebben dan één stand, terwijl andere merken je de keuze laten in welke sterkte je de energie wilt terugwinnen, of langer wilt uitrollen.

Van onze partner
Een totaaloplossing voor laden op de zaak of thuis
Al meer dan 8.000 laadpalen heeft 50five al geïnstalleerd. Vraag met de online keuzehulp een advies aan voor de beste oplossing in uw situatie.

Voor- en nadelen van regeneratief remmen

Een van de voordelen van regeneratief remmen is dat je de accu tijdens het rijden een beetje kunt opladen. Inderdaad, een beetje, want met dit systeem kun je maar een paar kilometer extra actieradius winnen. Het biedt ook, afhankelijk van je voorkeur, een aanvulling op het rijgemak, simpelweg door je voet van het gaspedaal te halen. 

Let op: regeneratief remmen heeft enkele nadelen. Je moet er soms even aan wennen als je het voor de eerste keer gebruikt. Afhankelijk van het model auto is het regeneratievermogen soms vrij sterk, wat onaangenaam kan aanvoelen. 

Verschillende standen regeneratief remmen

Hyundai en Kia hebben daarvoor een aardige vinding: het is aan de bestuurder om de gewenste sterkte van regeneratie te kiezen tijdens het remmen en vertragen, via de peddels aan het stuurwiel (foto). De gebruiker kan dus zelf de toegepaste remkracht kiezen. 

Let er op dat je bij enkele merken met één pedaal zelfs helemaal tot stilstand kunt komen. Bij de meeste auto’s moet je - om helemaal tot stilstand te komen - toch nog het rempedaal intrappen. Vooral als je regelmatig van auto wisselt moet je dat in de gaten houden.