Zo heb je het meeste voordeel van je airco in de winter

Oververhitte motor - aircoblok dashboard

In de zomer kun je tegenwoordig bijna niet zonder airco. Ook in de winter is dit inmiddels standaard accessoire onmisbaar. Zo haal je het meeste voordeel van je airco in de winter.

Je airco is in de auto niet meer weg te denken. In de zomer zorgt hij voor frisse lucht. In de winter is die er voldoende, dus dan kun je hem beter uit laten staan? Nee, want je airco is in de winter juist hard nodig.

Van onze partner
Ga je het interieur van je auto schoonmaken?
Bij bol.com vind je een grote keuze uit artikelen die je nodig hebt en die handig zijn, zoals microvezeldoekjes, ontvochtigers en reinigers. Kijk snel!

Airconditioning zorgt voor droge lucht

Een airconditioning koelt de lucht en kan door zijn techniek ook worden gebruikt als ontvochtiger. Daardoor zie je onder een auto die de airco aan heeft staan wel eens wat water. Dat is condens die uit de lucht is getrokken. De lucht in de winter is juist erg vochtig. Ook heb je dan vaak kleding aan die nat is geworden. In de opwarmende auto zorgt dat snel voor aangeslagen ramen, die als het koud is ook nog eens aanvriezen. Dat wil je voorkomen, met een airconditioning bereik je dat.

Zo gebruik je de airco in je auto in de winter

De airco heeft in de winter de belangrijke taak te voorkomen dat de ruiten beslaan, of als ze al beslagen zijn ze snel weer te ontwasemen. Zet je airco dan zeker in de winter aan bij het rijden! Het beste is om bij het wegrijden met koude motor eerst de airco nog niet aan te zetten en de recirculatiestand van de ventilatie te gebruiken. Dan kan de lucht in de auto beter drogen, wat een sneller resultaat geeft. Na verloop van tijd kun je de ventilatie van de auto weer open zetten voor buitenlucht.

Van onze partner
Interieurfilters voor alle auto’s
Bij Winparts.nl bestel je het juiste interieurfilter voor je auto.

Gebruik de airco regelmatig

De lucht die de airco behandelt, bevat natuurlijk vochtdeeltjes. Die wil je uit de auto hebben voor meer zicht en comfort. Als de airco werkt, zorgen die ook dat de onderdelen van de airco worden gesmeerd en dat rubber pakkingen en ringetjes in goede staat blijven. Ze kunnen uitdrogen als je de airco niet gebruikt. Daarom is ons advies om ook in tijden dat het niet warm is de airco te gebruiken. Daarmee blijft hij goed werken. Door het gebruik krijgen ook bacteriën en schimmels minder vat op het mechaniek en de filters. Dat zorgt weer voor een gezondere lucht. Ook voorkom je zo de muffe geur die soms aan airco’s hangt.