Met je auto in de winter door de wasstraat

Autowasstraat - wasstraat - carwash - auto wassen

In de winter rijst de vraag: door de wasstraat of beter helemaal niet wassen? Er zijn veel mythes over autowasstraten. Wij ontrafelen ze voor je. Vast staat: een bezoekje aan de wasstraat in de winter is geen overbodige luxe, als er flink met zout is gestrooid.

In grauw winterweer kon je de auto wel elke dag wassen. Zodra je uit de wasstraat komt, bedekken modder en strooizout al snel de lak, de rubbers en je ruiten. Maar is wassen in de winter echt de moeite waard? Moet je nu je auto wassen of wachten tot het allemaal voorbij is? Wij beantwoorden de belangrijkste vragen over de winterwasbeurt.

Waarom is autowassen juist in de winter zo belangrijk?

De mix van vocht en zout is agressief en bevordert roestvorming. Vroeger was dat een groot probleem. Hoewel moderne auto's tegenwoordig beter worden beschermd door afdichtingen, bodembescherming en gedeeltelijke verzinking, is zout nog steeds ‘giftig’ voor het plaatwerk: vooral lak met krassen en steenslagschade loopt gevaar. Bovendien tast vuil de werking van sensoren en camera's van de rijhulpsystemen aan. Parkeersensoren kunnen daardoor zelfs ontregeld raken. Volgens Frank Vekemans, eigenaar van verschillende wasstraten en bestuurslid BOVAG Autowasbedrijven: “Een goede wasstraat kan ook in de winter de auto droog blazen. Het droogblazen in de wasstraat is een belangrijk onderdeel bij het wassen. Daarnaast is een schone auto veiliger. Vieze koplampen geven immers minder licht en een vieze voorruit zorgt voor minder zicht.”

Van onze partner
Je auto schoonmaken en beschermen?
Lak bijwerken? Je kunt bij Winparts.nl de juiste producten voor je auto bestellen om hem weer mooi te laten shinen!

Moet ik mijn auto in de winter vaker wassen dan normaal?

Dat hangt af van hoe streng de winter is en hoe vaak er wordt gestrooid. Als je vaak rijdt op gepekelde wegen of je rijdt met een oudere, minder goed beschermde auto, dan is het verstandig om vaker dan normaal naar de wasstraat te gaan. Maar juist vanwege de veiligheid en niet te vergeten de betrouwbaarheid van de vele sensoren, is het belangrijk de auto regelmatig te wassen.

Wanneer moet je de wasstraat in de winter vermijden?

Volgens Frank Vekemans is vermijden van de wasstraat in de winter niet nodig. Wasstraten hebben verschillende programma’s. Voor het verwijderen van pekel maakt het niet uit welk programma je kiest. Het nalopen met een droge doek voor eventuele druppels op rubber is wel handig. Het is daarbij belangrijk om na de wasbeurt de portieren te openen en zowel de binnenkant als de buitenkant te drogen met een doek, tenzij je kiest voor een interieurbehandeling. Dat voorkomt eventueel vastvriezen van portieren en kofferklep.

Moet je jouw auto speciaal voorbereiden op de wasstraat in de winter?

Zoals bij elke wasstraat moet je de ramen en het schuifdak sluiten, de tankdop vergrendelen, de ruitenwissers in de ruststand zetten, de buitenspiegels inklappen en indien nodig de antenne losschroeven of indrukken. Verwijder wel sneeuw- en ijsresten van de auto. Als je de auto goed wilt beschermen is het handig te kiezen voor een programma met een waxlaag. Een programma met bodemreiniging is geen overbodige luxe na een periode van langdurige sneeuwval en intensief zoutstrooien.

Van onze partner
Ga je het interieur van je auto schoonmaken?
Bij bol.com vind je een grote keuze uit artikelen die je nodig hebt en die handig zijn, zoals microvezeldoekjes, ontvochtigers en reinigers. Kijk snel!

Is een voorwas de moeite waard?

Bij een goede wasstraat is vooraf afspuiten in principe niet nodig, maar het kan nooit kwaad als de auto erg vervuild is. Als je zelf de auto wast in een box, dan moet je uiteraard wel beginnen met het afspuiten van grof vuil van de auto. Dit doe je vóór het wasproces. 

Heb je in de winter andere wasprogramma's nodig dan in de zomer?

Nee. Zelfs in de winter zijn de goedkope wasprogramma's meestal voldoende. Speciale programma's, zoals het wassen van de bodemplaat, hebben alleen zin bij extreem winterweer met massaal gebruik van strooizout. Frank Vekemans raadt aan te kiezen voor een programma met droogfunctie. Dan krijgt pekel minder grip op de auto als je de wasstraat weer uitrijdt. Je hebt in de winter ook baat bij wasprogramma’s met waxen en polish. Waxen zorgen ervoor dat de poriën in de lakken als het ware worden gevuld en de lak goed beschermd wordt. Let alleen wel op bij matte lak om vloeibare was te (laten) gebruiken hoewel dat bij de meeste wasstraten goed gaat.

Wat moet je doen na de wasbeurt?

Veeg eventuele waterresten weg met een zachte doek. Maak moeilijk bereikbare plaatsen op deuren en deurkozijnen met de hand schoon en veeg ze vervolgens droog. Als je het helemaal precies wil doen: behandel dan de deurrubbers en raamrubbers met een vetpotlood of rubberstick. Tip: controleer het ruitenwisservloeistofreservoir en vul deze bij met winterruitenreiniger. Concentraat moet je verdunnen tot een vriespunt van min 20 graden.

Wie is aansprakelijk voor schade veroorzaakt door de wasstraat?

Wie er aansprakelijk is voor schade door het wassen ligt aan alle omstandigheden van het geval. Je moet in kaart brengen of er sprake is van ‘wanprestatie’ van de wasstraat of dat je als consument iets aantoonbaar niet goed hebt gedaan. Dit verschilt dus per geval.

Kan je jouw auto thuis of op straat wassen?

Dat kan per gemeente verschillen. Sommige gemeenten hebben een verbod om auto’s op  straat te wassen in de APV opgenomen. Reden: de wasmiddelen, olie- en brandstofresten kunnen het grondwater vervuilen. Wil je de auto thuis wassen, dan vind je in dit artikel adviezen voor het schoonste resultaat.

Conclusie

Regelmatig wassen in de winter beschermt niet alleen het plaatwerk van het voertuig tegen roest. Het reinigen van de voorruit, sensoren en camera's zorgt voor een grotere verkeersveiligheid en meer rijcomfort.