Gerecycled water wasstraat in winter zout?

Pekelwagen

In de winter wil je pekel en strooizout zo snel mogelijk van je auto wassen. Wasstraten recyclen het water. Wordt het water van de wasstraat in de winter zout?

Het recyclen van water in de wasstraat is een geavanceerde techniek die goed is voor het milieu. Het spoelwater wordt daarbij uitgebreid behandeld. Het slibfilter vangt de grotere deeltjes uit het water, olie en vetten worden apart opgevangen, het water wordt na behandeld en leidingwater gedemineraliseerd. Alles om een optimaal resultaat te bereiken. Bevat het water in de wasstraat in de winter dientengevolge meer zout? 

Grote verdunningsfactor

De waterbehandelingssystemen van autowasstraten zijn meestal erg groot en hebben soms meer dan 100 kubieke meter aan wateropvangtanks. Door de enorme verdunning ontstaat er pas een strooizoutprobleem als er over een langere periode veel strooizout wordt gebruikt. Uiteraard houden de carwash-operators de strooizouttoevoer nauwlettend in de gaten.

Van onze partner
Je auto schoonmaken en beschermen?
Lak bijwerken? Je kunt bij Winparts.nl de juiste producten voor je auto bestellen om hem weer mooi te laten shinen!

Als de zoutconcentratie te hoog is, wordt een deel van het proceswater vervangen door zoet water. In de praktijk is dit zelden nodig. Je hoeft je in beginsel geen zorgen te maken dat er zout in het voertuig terecht komt. Voor het wassen is het zoutgehalte op de auto beduidend hoger dan na het wassen, omdat zoute deeltjes (bijvoorbeeld van strooizout/pekel) door de wasstraat worden weggespoeld.

Afspuiten vooraf niet nodig

Je hoeft ook tijdens winterdagen de auto niet voor de wasstraat af te spoelen. Was je de auto zelf in een wasbox, dan is het wel handig om de auto voor het wassen even af te spoelen.