Dit is het verschil tussen sneeuwkettingen en sneeuwsokken

Sneeuwketting (ANP)

Zoek je de sneeuw en besneeuwde bergen op, dan heb je sneeuwkettingen en sneeuwsokken nodig. Wat is eigenlijk het verschil tussen sneeuwkettingen en sneeuwsokken voor je auto?

Zowel sneeuwkettingen als sneeuwsokken bieden een manier om veilig te rijden op besneeuwde of ijzige wegen. Voor de wintersportvakantie heb je zonder meer sneeuwkettingen of -sokken nodig. We kijken naar de verschillen tussen de twee.

Sneeuwketting: welk model moet je kiezen?

De sneeuwketting is ontworpen voor je banden. Hij bestaat uit verschillende stalen schakels waarmee je banden zich beter aanpassen aan gladde, besneeuwde of ijzige wegen. Hun grootste kracht? Hun prestaties! Ze zijn uiterst efficiënt op besneeuwde of ijzige wegen. Om voor een optimale grip te zorgen, moet je sneeuwkettingen combineren met winterbanden. Uiteraard variëren ze van prijs, afhankelijk van het gekozen model.

Sneeuwkettingen hebben één zwak punt: vermijd ermee op onbesneeuwd asfalt te rijden als je ze niet wilt beschadigen. Ruim voordat je op reis gaat adviseren we je om het omleggen alvast een keer te oefenen, zodat je ze straks snel en correct rond de wielen monteert. Sommige fabrikanten beseffen dat het correct aanbrengen van sneeuwkettingen een lastige klus is en maken het mogelijk om bepaalde modellen gemakkelijker om te leggen, bijna net zo gemakkelijk als sneeuwsokken.

Ons advies? Kies sneeuwkettingen wanneer je regelmatig op besneeuwde of ijzige wegen rijdt. Als je route maar gedeeltelijk besneeuwd is, raden we de alternatieve sneeuwsokken aan, die je hieronder vindt.

Van onze partner
Vind je sneeuwkettingen
Royale keuze aan sneeuwkettingen heb je bij winparts.nl!

Sneeuwsok: het alternatief voor minder frequent rijden

Sneeuwsokken - ook wel sokketingen - zijn gemakkelijker te monteren dan conventionele sneeuwkettingen. Over het algemeen zijn ze gemaakt van polyestervezel. Dit materiaal, eenmaal op de band aangebracht, neemt overtollig water op en hecht gemakkelijker aan besneeuwde en ijzige wegen. Over het algemeen zijn sneeuwsokken goedkoper dan klassieke sneeuwkettingen. Bovendien is de sokketting gemakkelijk te monteren.
De sneeuwsok is ontworpen voor voertuigen die op wegen met weinig sneeuw rijden, en dan slechts af ​​en toe. Bij extremere weersomstandigheden raden we klassieke sneeuwkettingen aan. En in sommige gevallen zijn sneeuwkettingen (toch) verplicht. Dan mag je ook geen sneeuwsokken gebruiken.

Sneeuwsokken hebben doorgaans een kortere levensduur dan sneeuwkettingen. Ons advies voor auto's: sneeuwsokken zijn prima te gebruiken voor korte dan wel incidentele ritten op licht of matig besneeuwde wegen. Dit in tegenstelling tot sneeuwkettingen die je bij voorkeur gebruikt als je van plan bent regelmatig op besneeuwde of ijzige wegen te rijden. En was ze na gebruik goed uit. Dan gaan ze langer mee.