Hoe vind je een goede winterstalling voor je auto?

Winterstalling klassieke auto

Wie zijn auto de hele winter buiten laat staan, stelt hem ook bloot aan de elementen. Vooral voor de wat meer kwetsbare auto’s, kan dit op termijn de levensduur aanzienlijk verkorten. Oldtimers maar ook exclusieve auto’s, hebben baat bij een droge, relatief warme plek voor in de winter. Maar waarom precies? Wat maakt de goede winterstalling zo onmisbaar voor deze auto’s?

De ‘gevaren’ van de winter voor de auto

Het heeft een reden dat je in de winter veel minder exclusieve en oude auto’s op de weg ziet. Lage temperaturen brengen allerlei elementen met zich mee waar deze auto’s liever niet aan blootgesteld worden, daarvoor helpt een goede winterstalling. Denk hierbij aan:

  • Strooizout - Strooizout wordt gestrooid op gladde wegen, om te voorkomen dat deze wegen onbegaanbaar worden. Nobel werk, maar zout is absoluut funest voor verschillende onderdelen in je auto. Het rubber wordt aangetast, er vallen gaten in de lak en het bevordert roestvorming. Met name oudere auto’s zijn zeer gevoelig voor strooizout.
  • Sneeuw - Het gebeurt niet zo vaak meer, maar elke winter valt er wel wat sneeuw. En aangezien sneeuw gewoon water is, dringt het vocht overal in je auto. Ook dit zorgt voor roest, waardoor je je dierbare oldtimer het liefste gewoon ver weg houdt van deze winterpret.
  • Kou - Het klinkt een beetje als een inkoppertje, maar kou kan een behoorlijke invloed hebben op je auto. Het trekt de energie uit de accu en kan handremmen doen bevriezen. Moderne auto’s hebben er minder last van, maar oldtimers en kou gaan echt niet lekker samen.
  • IJzel - IJzel is nooit leuk om op te rijden, maar in een kwetsbare, oudere auto al helemaal niet. Veel van deze auto’s beschikken niet over de technische hulpmiddelen van nu en dus is het soms gewoon levensgevaarlijk om de weg op te gaan.
  • Bladeren - In de herfst en de winter liggen er vaak veel dode bladeren op de weg. Deze vervuilen de auto en brengen ook veel vocht met zich mee. Daarbij kunnen ze ook voor glad wegdek zorgen, wat voor oudere auto’s dus iets is om weg van te blijven.

Het belang van een goede winterstalling

Het is al met al dus niet zo gek dat een oldtimer een winterslaap houdt. Een goede winterstalling biedt de mogelijkheid om de auto vrij te houden van de nadelige en soms gevaarlijke omstandigheden die de winter biedt. Het verlengt dus het leven van de auto met vele jaren. Immers; de auto wordt alleen gebruikt bij optimale omstandigheden. Hij maakt hierdoor minder kilometers en slijt minder snel. De winterstalling is overigens voor elke auto voordelig, maar lang niet voor elke auto haalbaar. Je haalt er het meeste voordeel uit bij oude en kwetsbare auto’s, of auto’s die wat exclusiever zijn en gemaakt zijn van duurdere materialen.

Wat kost een goede winterstalling?

Voor wie niet het geluk heeft om de auto thuis in een garage te stallen, zijn er voldoende mogelijkheden om de auto ergens onder te brengen in de winter. Wat dit kost, hangt volledig af van de aanbieder. Soms ben je voor een paar honderd euro per jaar klaar, soms kost het flink wat meer. Het hangt ook af van wat je precies zoekt in je winterstalling; zoek je simpelweg een garage waarin het niet vriest, dan ben je minder kwijt dan voor een plek waar wat meer zorg bij komt kijken.

Waar moet een winterstalling aan voldoen?

Om een auto een goede winterslaap te bezorgen, moet de goede winterstalling aan een paar voorwaarden voldoen:

  • De auto moet droog staan - Met een winterstalling probeer je roest te voorkomen en dus moet je auto in de stalling droog staan. Geen lekkage, geen vochtige vloer, gewoon droog.
  • De temperatuur is tussen de 10 en 20 graden - Om de auto goed te bewaren, moet de temperatuur in de winterstalling niet te hoog, maar zeker ook niet te laag zijn. Ergens tussen de 10 en 20 graden is ideaal.
  • Beveilig de stalling tegen diefstal - Waarschijnlijk een no-brainer, maar we vermelden het toch even. Zorg ervoor dat de stalling goed is afgesloten en dat je auto is beveiligd tegen kwaadwillenden. Je wil er immers in de lente weer mee naar buiten kunnen.
  • Mogelijkheid om de accu op spanning te houden - een druppellader is daarvoor ideaal, daarmee help je de accu in goede conditie te houden. Die kun je gewoon aansluiten in de tijd dat je auto in de stalling staat.

Tip: zorg dat je auto onder een goede autohoes staat geparkeerd. Dan bescherm je 'm tegen stof en andere indringers van buiten.