In welke wintersportlanden zijn winterbanden verplicht?

Winterbandentest 2015

Wie in de winter naar de bergen trekt om de skipistes onveilig te maken, doet dit vaak met de auto. Dat betekent dat je met je auto tegen besneeuwde bergen op zal rijden en onderweg kans hebt op glad wegdek en verraderlijke omstandigheden. Daarom hebben veel wintersportlanden regels voor winterbanden, die duidelijk verschillen van de onze. Om een goed overzicht te krijgen van wat waar winterbanden verplicht zijn, zetten we de regels in de verschillende populaire wintersportlanden op een rijtje.

 

Winterbanden of goedgekeurde all-seasonbanden zijn ontwikkeld om meer grip te bieden op winters wegdek. Dat komt door een speciale rubbersamenstelling die zachter is dan die van de zomerbanden. Daarnaast zijn de groeven in de band dieper en nadrukkelijker aanwezig dan bij de zomerbanden. Dat levert meer grip op bij natte of gladde omstandigheden. Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. Dat is in de wintersportlanden wel anders; daar zijn vaak winterbanden verplicht. Wie ze niet heeft, riskeert een ongeluk en een forse boete.

Winterbanden in Duitsland

Duitsland eist van de automobilist dat hij rijdt op banden die geschikt zijn voor de op dat moment geldende omstandigheden. Winterbanden zijn dan ook verplicht bij winterse omstandigheden. Dat betekent niet dat je in Duitsland steevast je winterbanden moet monteren als de R in maand is, maar puur en alleen dat de omstandigheden dat van je vragen. Met andere woorden: bij sneeuw, ijzel en gladheid moet je op winterbanden de weg op. De straf voor het overtreden van deze regel hangt samen met de gevolgen ervan. Allereerst krijg je een boete, maar veroorzaak je een ongeluk, dan kan die boete uitgroeien tot een rechtszaak. Je kunt beschuldigd worden van ernstige nalatigheid.

Van onze partner
Vind je weg in binnen- en buitenland
Je hebt bij bol.com een ruime keus voor autonavigatie die je helpt je bestemming gemakkelijk en vlot te vinden en te bereiken!

Winterbanden in Oostenrijk

Oostenrijk is wat duidelijker dan de Duitsers; tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden verplicht voor alle auto’s. Buiten deze periode kan die verplichting nog steeds gelden voor speciale, bergachtige gebieden. Mocht dat zo zijn, dan vertellen borden langs de weg dit. In extreme gevallen is het zelfs verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken en ook dit wordt aangegeven met borden. De boete voor het overtreden van deze verplichtingen kan flink oplopen, zeker als je ook nog eens een ongeluk hebt veroorzaakt op je zomerbanden.

Winterbanden in Zwitserland

In Zwitserland geldt geen echte verplichting, maar het rijden met winterbanden wordt wel aangeraden. Als je op zomerbanden in besneeuwde gebieden een ongeluk krijgt of het verkeer tot last bent, kan dit leiden tot een stevige boete. Jij wordt in dat geval gezien als de aansprakelijke partij, omdat je je zaakjes niet goed op orde hebt.

Winterbanden in Frankrijk

Tussen 1 november en 31 maart ben je verplicht om met winterbanden te rijden in diverse bergachtige gebieden. Die moeten zijn voorzien van het 3 Peak Mountain Snow Flake (3PMSF) symbool of M+S indicatie. Na 1 november 2024 voldoen M+S banden alleen niet meer en moet je indien nodig ook over deze banden sneeuwkettingen leggen. Je kunt als alternatief sneeuwkettingen of winterhoezen (sneeuwsokken) in je auto meenemen en die om de wielen doen als dit nodig is. Ook kan het zijn dat je sneeuwkettingen moet omleggen en die plicht wordt je, net als in Oostenrijk, gemeld aan de hand van verkeersborden.

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

Winterbanden in Italië

In Italië geldt de winterbandenplicht niet overal, maar tussen 15 november en 15 april zal je in een aantal gebieden wel degelijk met aangepast rubber moeten rijden. In met name de bergachtige gebieden zie je dan verkeersborden aan de kant van de weg, die je vertellen dat je winterbanden of sneeuwkettingen dient te gebruiken in dat specifieke gebied. Overigens zal je meerdere landen doorkruisen die sowieso al een winterbandenplicht hebben, dus de kans dat je met zomerbanden naar Italië rijdt, is al vrij klein.

Geen winterbanden verplicht in Nederland; wel verstandig

Zoals gezegd zijn de winterbanden in Nederland geen verplichting. Ze worden echter steeds vaker onder auto’s gemonteerd, omdat de voordelen van deze banden duidelijk merkbaar zijn op glad wegdek. De remweg is vele malen korter, je komt makkelijker van je plek op sneeuw of ijs en de kans dat je de controle over je auto verliest is kleiner. Niet nihil, kleiner. Hou daarom ook met winterbanden onder je auto rekening met de weersomstandigheden: hou afstand, pas je snelheid aan en kijk ver voor je uit. En ga je op wintersport, hou dan rekening met de geldende wetten in de populaire vakantiebestemmingen.