Verschil in remweg tussen zomerband en winterband

Winterbandentest Sport 2020

Een van de belangrijkste redenen om winterbanden te nemen, is de kortere remweg. Op winters wegdek is de remweg van een auto met winterbanden aanzienlijk korter dan die van een auto met zomerbanden. Dat betekent dat je beter voorbereid bent op onvoorziene omstandigheden in het verkeer en dus veiliger rijdt. Maar wat houdt een remweg precies in? Wat is het verschil in remweg op zomer- en winterbanden?

Voordat we aan het verschil in remweg tussen winterbanden en zomerbanden gaan beginnen, is het verstandig om eerst duidelijk te hebben wat er precies bedoeld wordt met een remweg. Met de remweg wordt bedoeld: de afstand die een auto aflegt vanaf het moment dat de rem wordt ingetrapt, tot het moment dat de auto volledig tot stilstand is gekomen. Hoe korter deze afstand is, hoe sneller je stilstaat en hoe beter je dus ongelukken kan ontwijken. Gebruik je banden die de remweg verkorten, dan ben je dus veiliger onderweg.

Verschil tussen winterbanden en zomerbanden

Winterbanden hebben meer profiel dan zomerbanden en bestaan uit een zachtere rubbersamenstelling. Deze twee factoren geven de winterbanden meer grip op glad wegdek. Het zijn ook deze factoren die zomerbanden juist meer grip geven op ‘gewoon’ asfalt. Het gebruik van winterbanden is niet verplicht in Nederland, maar wordt wel sterk aangeraden. En als je kijkt naar de remweg van winterbanden op glad asfalt, weet je precies waarom. Er zijn meer redenen om winterbanden te gebruiken.

Verschil in remweg op winterbanden in sneeuw

Rijden op besneeuwde wegen vereist sowieso een aangepaste rijstijl - ook met winterbanden. Omdat besneeuwde wegen glad zijn, is je remweg sowieso al een stuk langer dan op gewoon, droog asfalt. Maar als je kijkt naar het verschil in remweg met zomerbanden, zie je gelijk waarom winterbanden zo aangeraden worden. In de Autoweek Bandenvergelijker vind je de eigenschappen van winterbanden en zomerbanden.

Als een auto vijftig kilometer per uur rijdt op een besneeuwde weg bij een paar graden onder nul, is de remweg op winterbanden ergens tussen de twintig en dertig meter. Doe je datzelfde op zomerbanden, dan sta je pas stil na een meter of zestig. Dat is een enorm verschil in remweg, dat het verschil kan betekenen tussen een ongeluk of geen ongeluk. Of erger: leven en dood. Een ander voorbeeld is bij een test van de Audi A6 Avant 55 TFSIe vs de Volvo V90 T6 Recharge in maart 2021 bij 0 graden. De Volvo op zomerbanden heeft ruim anderhalve meter minder nodig dan de Audi op winterrubber. Dus ja, een winterband remt beter op sneeuw maar niet gedurende de hele winter.

Welke rijhulpsystemen helpen bij gladheid?

Er zijn veel elektronische rijhulpsystemen die het rijden op glad wegdek veiliger maken. Allemaal zorgen ze er op hun eigen manier voor dat je veiliger onderweg bent. Welke rijhulpsystemen maken het rijden op glad wegdek veiliger?

  • ABS - Het anti-blokkeersysteem, ook wel ABS, voorkomt dat je wielen blokkeren bij hard remmen. Dit betekent dat je altijd grip behoudt, ook als je heel hard moet remmen. Op glad wegdek kan het ingrijpen van dit systeem soms vrij bruusk voelen, maar geen zorgen: dit hoort erbij.
  • TCS - Tractiecontrole, ook wel bekend onder de afkorting TCS, is ontwikkeld om te voorkomen dat je wielen doorslaan op glad wegdek. Hierdoor kan je makkelijker wegrijden en behoud je de controle over je auto.
  • ESP - Het Electronic Stability Programme (ESP) grijpt in als het opmerkt dat de wielen opeens de grip verliezen, of dat je de controle over de auto kwijt raakt. Dit is een van de belangrijkste hulpmiddelen in een auto en al jarenlang verplicht voor alle nieuwe modellen.

Al deze middelen zijn ontwikkeld om vooral het rijden in situaties met verminderde grip zo veilig mogelijk te maken. Combineer dit met het gebruik van winterbanden en je gaat zo goed voorbereid mogelijk de weg op. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je je rijstijl wel degelijk moet aanpassen als je rijdt op gladde wegen. Ook al helpen elektronische hulpmiddelen en speciale banden enorm, het blijft van groot belang om rekening te houden met de omstandigheden. Glad weer is verraderlijk en zal dat altijd blijven.

In de bandentests van AutoWeek zie je ook steeds het verschil in prestaties tussen de winterbanden, zomerbanden en all-seasonbanden.