In deze Franse gemeenten moet je winterbanden of sneeuwkettingen hebben

Verkeersbord Frankrijk winterbanden

Sinds 2021 is het elk jaar tijdens de winterperiode (van 1 november tot 31 maart) in Frankrijk verplicht om je auto uit te rusten met winterbanden of om kettingen of sneeuwsokken te hebben. Dit geldt in bepaalde gemeenten in de bergketens (Alpen, Corsica, Centraal Massief, Jura-massief, Pyreneeën, Vogezen-massief) in 34 departementen.

Met deze regels wil de Franse regering de veiligheid op de wegen vergroten maar ook risico’s van stremmingen door ongevallen vermijden. Immers, auto’s die geen winterbanden of sneeuwkettingen hebben zouden zichzelf in de sneeuw kunnen vastrijden en zo het vrije verkeer over de weg onmogelijk maken.

Van onze partner
Vind je sneeuwkettingen
Royale keuze aan sneeuwkettingen heb je bij winparts.nl!

In deze gemeenten moet je winterbanden gebruiken

Verkeersborden informeren je over over eventuele wettelijke verplichtingen wat betreft winteruitrusting. Ook als er geen sneeuw of ijs is, moeten sneeuwkettingen of sneeuwsokken toch in je auto aanwezig zijn.

De gebieden die onder de verplichting vallen, vind je op het kaartje hieronder.

Departementen 2022 Frankrijk winterbanden verplicht

De Franse overheid heeft een overzicht met de 4.320 gemeenten waar je winterbanden of sneeuwkettingen moet hebben.

De verkeersborden die wijzen op de verplichting

Verkeersborden bij begin en het einde van de gebieden wijzen weggebruikers op de verplichte uitrusting met winterbanden of sneeuwkettingen. Een bord geeft de winterperiode aan, om gebruikers eraan te herinneren dat deze verplichtingen alleen gelden van 1 november tot en met 31 maart. 

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

Sneeuwkettingen of winterbanden naar keuze

Je moet ervoor kiezen om afneembare antislip voorzieningen (kettingen en sokken) te hebben, of om je auto uit te rusten met winterbanden.

Verwijderbare antislip voorzieningen: je kunt zowel metalen kettingen gebruiken of ‘textielkettingen’, ook wel ‘sneeuwsokken’ genoemd. Er zijn er minimaal twee nodig om de aangedreven wielen uit te rusten. Houd er rekening mee dat het knap lastig is ze aan de kant van een besneeuwde weg aan te brengen bij koud weer. Fabrikanten hebben hun producten in de loop van de jaren verbeterd om het gebruik ervan te vereenvoudigen. We raden met klem aan om om thuis te oefenen, in betere omstandigheden.

Textiel sneeuwsokken (voor incidenteel gebruik) zijn gemakkelijker aan te brengen en goedkoper. Echter, ze zijn minder effectief dan kettingen bij hevige sneeuwval en hebben een kortere levensduur.

Zorg ervoor dat de sneeuwkettingen of sneeuwsokken geschikt zijn voor de grootte van je wielen en ruimte overlaten tussen het wiel en de carrosserie. Kettingen of sneeuwsokken moeten klaar voor gebruik in je auto aanwezig zijn als je binnen de aangeduide gebieden komt.

Winterbanden zijn banden die vallen onder de aanduiding '3PMSF' (3 Peak Mountain Snow Flake), herkenbaar aan de markering ‘Alpine symbol’ en één van de markeringen ‘M+S’ , ‘M.S’ of ‘M&S’. Tot 1 november 2024 zijn winterbanden toegestaan met alleen de aanduiding ‘M+S’.

All-season banden (4S, All Weather, All Season) hebben geen wettelijke definitie. Om als winterbanden te worden beschouwd, moeten ze zijn voorzien van het stempel ‘3PMSF’, of tenminste  M+S’ voor de overgangsperiode tot 1 november 2024.

Na 1 november 2024 worden alleen de 3PMSF-banden geaccepteerd als gelijkwaardig aan de sneeuwkettingen. De M+S markering alleen is dan niet meer voldoende. De aanschaf en het gebruik van M+S-banden blijft dan mogelijk. Gebruikers in de bergachtige Franse regio’s moeten met dergelijke banden ook kettingen hebben om van 1 november tot 31 maart te rijden.