Tips om je auto goed te parkeren tijdens de wintersport

Parkeren wintersport Fiss Tiro sneeuw (ANP)

Voordat je jezelf kunt uitleven op de skipistes, moet je eerst op de plaats van bestemming aankomen. Verder geven we tips om je auto goed te parkeren tijdens de wintersport.

Als vakanties in de bergen vaak synoniem zijn met verandering van omgeving en frisse lucht, kan de klim naar de skigebieden ronduit avontuurlijk zijn. Om eventuele valkuilen ter plaatse en/of valkuilen onderweg te voorkomen, geven we je hier enkele tips. 

Zorg voor de goede uitrusting

In de wintersportlanden moet je winterbanden en/of sneeuwkettingen hebben. In Frankrijk is de Bergwet II (echt) van kracht die winter- of vierseizoenenbanden of sneeuwkettingen of -sokken verplicht stelt. Zorg er dus voor dat je auto over de goede uitrusting beschikt als je naar berggebieden reist.

Oefen het omleggen van de sneeuwkettingen of -sokken

Voorkomen is beter dan genezen. Neem als je op weg gaat sneeuwkettingen – of -sokken – mee die je gemakkelijk bereikbaar in de auto legt. Het  zou immers erg onhandig zijn om je kofferbak leeg te maken aan de kant van de weg, omdat de sneeuwkettingen helemaal onderin liggen...

Voor de terugreis: als de weersverwachting zware sneeuwval voorspelt, kom dan iets eerder terug van je skidag. Dan heb je meer tijd om onder prettige omstandigheden je kettingen of sokken aan te brengen, in plaats van midden in een sneeuwbui op je knieën te klungelen.

Van onze partner
Vind je sneeuwkettingen
Royale keuze aan sneeuwkettingen heb je bij winparts.nl!

Tank voordat je bij je wintersportplaats bent

Je hebt de auto waarschijnlijk nauwelijks nodig tijdens je verblijf in de skigebieden, maar toch is het verstandig om brandstof te tanken voordat je in het resort aankomt. Dat is in meerdere opzichten handig. De tankstations in het dal zijn vaak goedkoper dan de spaarzame pompen in de skigebieden. Tenzij jouw bestemming een ‘groot’ wintersportresort is. Kortom, om stress te voorkomen bij het verlaten of om onnodig duur uit te zijn: tank gewoon even voordat je naar boven gaat.

Volle tank is beter

Bij heel koud weer parkeren met een bijna lege brandstoftank kan condensvorming veroorzaken. Dit overtollige water in de tank kan het brandstoffilter verzadigen of zelfs in de brandstofpomp en de injectoren terechtkomen. Dit kan tot defecten leiden. Denk er ook aan om je dieselauto vol te tanken met ‘extreem koude’ (winter)diesel die bestand is tegen -20°C, een speciale brandstof die tankstations aanbieden in de buurt van skigebieden. Tankstations moeten je kunnen vertellen welk type brandstof ze verkopen.

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

Parkeer in de vakken

Door de afwezige grip op de grond en het slechte zicht is de kans op ongelukken natuurlijk groter. Daardoor kunnen anderen per ongeluk andere auto’s raken. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het beter om op ruime plaatsen te parkeren. Idealiter langs een trottoir met ruimte voor andere auto's. Richt je wielen naar de binnenkant van de stoep en plaats daar ook een steen om je auto af te remmen.

Vermijd ten slotte om onder een schuin dak te parkeren. Dan is er een groter risico om ijspegels of een extra sneeuwlading op je auto te krijgen. Die kunnen gemakkelijk de motorkap of het dak beschadigen.

Smeer je deurgrepen

Kleine tip, doe een smeermiddel/kruipolie van het type WD40 in je kofferbak. Hiermee kun je de deurgrepen smeren om ze bij zeer koud weer zonder problemen te openen. Doe hetzelfde met de elektrisch inklapbare buitenspiegels, om de motor niet te forceren bij het ontgrendelen van de auto. Bovendien beschermt een beetje olie de deurrubbers. Die zouden anders bij het openen kunnen scheuren.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Maak je auto sneeuwvrij

Na een week of langer geparkeerd te hebben, heeft zich als het goed weer is voor het skiën een hoop sneeuw op je auto gevormd. Maak dus de glazen delen schoon (voorruit, achterruiten, buitenspiegels). Je kunt ook een boete krijgen als bijvoorbeeld je kentekenplaat niet zichtbaar is. Als je met sneeuw op het dak rijdt loop je dat risico ook. Ten slotte verhindert een verstopte grille een goede motorkoeling (bij een verbrandingsmotor). Het is daarom noodzakelijk om je auto sneeuwvrij te maken voordat je de weg op gaat.