Test: Zeven ijskrabbers. Slechts twee krabben ijs goed

IJskrabber ijs zijruit krabben

Iedereen kent ze, iedereen heeft er een hekel aan: bevroren autoruiten. Dan heb je een ijskrabber nodig! De keuze in de accessoirehandel lijkt eindeloos, daarom wilde AutoWeek dit  in een uitgebreide test uitzoeken: welke ijskrabber krabt het beste?

Een algemeen probleem bij het krabben met de ijskrabber is het kleinste restje vuil op de ruit. Hier bestaat het risico de ruit te beschadigen. Daarom hebben onze collega’s van AutoBild niet alleen de krabprestaties getest, maar hebben ze ook speciaal gelet op eventuele schade aan de ruit.

Resultaat viel meestal tegen

Teleurstellend: de meeste producten faalden in beide categorieën, daarom kon een van de zeven geteste modellen alleen als ‘slecht’ worden beoordeeld. Vier ijskrabbers scoorden ‘voldoende’, één ‘goed’ en slechts één ijskrabber was volledig overtuigend. De Heyner Snowstar M Pro leverde het beste resultaat van alle ijskrabbers. Zowel de dunne als de dikke laag ijs was geen probleem voor de krabber. Hoewel hij een paar kleine krassen achterliet, was het algemene beeld bovengemiddeld.

Een respectabele afstand daarachter is de Petex-ijskrabber, die minpunten vertoonde in dik ijs, maar met €8,90 werd verkozen tot goede prijs-kwaliteitwinnaar. De Auprotec ijskrabber met messing lemmet behaalde uitstekende resultaten in de juiste handen, maar het speciale blad vereist oefening.

Elektrische ijskrabber gaf krassen

Bijzonder was ook de elektrische ijskrabber van Kärcher. Die werkt met een roterende schijf met daarop kleine plastic schrapers. Deze presteerde op zich goed. Hij liet veel krassen op de autoruit achter. Dat was niet goed. 

Tip: als je dergelijke krassen wilt voorkomen, moet je voor het parkeren de ruiten met het de ruitensproeier schoonmaken: de ruiten bevriezen dan minder.

Hoe we testten

De test vond plaats in samenwerking met de Duitse KÜS en met hulp van Carglass. Het belangrijkste testcriterium: de krabprestaties. Voor de test hebben we verschillende voorruiten en achterruiten 's nachts bewaard in een gekoelde container bij -21°C en elk van hen bedekt met een dunne en dikke laag ijs. Schone en vuile ruiten werden voorbereid, want in werkelijkheid zijn autoruiten nooit helemaal schoon.

Zelfs kleine vuildeeltjes kunnen bij het krabben tot krassen op de ruiten leiden. Elke ijskrabber moest de verschillende testscenario's doorlopen. De schade aan de ruiten werd vervolgens geanalyseerd en de testers beoordeelden de behandeling en kwaliteit.

Tips voor ijskrabben

  • Om het ijs voorzichtig van de ruiten te verwijderen, kun je het beste een combinatie van voorruitontdooier en een ijskrabber gebruiken. De de-icer maakt eerst het ijs los, de krabber doet de rest.
  • Als het glas helemaal is bedekt met sneeuw, zal het ijs niet zo strak aan de voorruit blijven kleven. Dit betekent dat het ijs meestal kan worden verwijderd met de rubberen lip van de ijskrabber. Een positief neveneffect: Vuil hecht ook minder goed.
  • Met een beschermfolie kan zelfs zonder garage bevriezing worden voorkomen. Het wordt op de voorruit gelegd en in het bestuurder- en passagiersportier geklemd.
  • Als je jouw auto zo dicht mogelijk en met de voorkant tegen de huismuur parkeert, verkleint u de kans op bevroren ruiten. Dan moet je wel een oprit hebben of een parkeerplaats die deze beschutting geeft.
  • Meer tips vind je in het artikel over bevroren ruiten.

Conclusie

IJsvrije ruiten zijn belangrijk, maar beschadig de ruit niet. Geen enkel model kan dit garanderen, maar het risico is het laagst voor de twee best gerangschikte producten.

IJskrabber ijs voorruit krabben Heyner Snowstar M Pro

Heyner Snowstar M Pro
Prijs€ 21,46 (Amazon.nl)
mesKunststof
Mes vervangbaarNee
BijzonderhedenBezem
Handling (max. 20 punten)15
IJs krabben (max. 55 punten)52
Kwaliteit (max. 15 punten)15
Totaal (max. 90 punten)82
Plaatsing1
BeoordelingZeer goed
ConclusieVeruit de beste krabprestatie in de test leidt tot een verdiende testwinst. Al met al een doordachte ijskrabber die lekker in de hand ligt en ook nog eens hoogwaardig is afgewerkt. Praktisch: De Heyner heeft een bezem waarmee sneeuw van de auto kan worden gehaald.

IJskrabber ijs voorruit krabben Petex

Petex ijskrabber
Prijs€ 8,90 (Amazon.nl)
Materiaal mesKunststof
Mes vervangbaarNee
Bijzonderheden-
Handling (max. 20 punten)16
IJs krabben (max. 55 punten)39
Kwaliteit (max. 15 punten)13
Totaal (max. 90 punten)68
Plaatsing2
PetexGoed
ConclusieWist te overtuigen met bovengemiddelde schraapprestaties op dunne ijslagen. Er zijn echter kleine minpunten wanneer er een dikke laag ijs is. Wel moet je voorzichtig zijn als de voorruit vuil is: na onze test waren hier duidelijk enkele diepe krassen te zien.

IJskrabber ijs voorruit krabben Auprotec

Auprotec ijskrabber met messing
Prijs€ 8,03 (Amazon.nl)
Materiaal van het mesMessing
Mes vervangbaarJa
BijzonderhedenMessing blad, rubberen handgreep
Handling (max. 20 punten)11
IJs krabben (max. 55 punten)35
Kwaliteit (max. 15 punten)15
Totaal (max. 90 punten)61
Plaatsing3
BeoordelingVoldoende
ConclusieInconsistente krabprestaties door het messing blad. Behaalt uitstekende resultaten bij geoefend gebruik, maar kan in de handen van onervaren gebruikers schade veroorzaken met beschadiging door het messing blad op de voorruit. Maar met ervaring en de juiste invalshoek kan het product ook een aanwinst zijn.

IJskrabber ijs voorruit krabben Kungs MID-IS

Kungs MID-IS
Prijs€ 8,17 (Amazon.nl) - € 5,99 (Halfords.nl) - € 6,99 (Winparts.nl)
Materiaal mesKunststof
Mes vervangbaarJa
BijzonderhedenDraaibaar blad
Handling (max. 20 punten)15
IJs krabben (max. 55 punten)28
Kwaliteit (max. 15 punten)15
Totaal (max. 90 punten)58
Plaatsing4
BeoordelingVoldoende
ConclusieHet krabresultaat viel zelfs met een dun laagje ijs wat tegen. De Kungs heeft relatief veel kracht nodig om door de ijslaag te dringen. Met een dikke laag ijs werd dit probleem nog groter. Het handvat werd ook erg koud tijdens de test. 

IJskrabber ijs voorruit krabben Michelin

Michelin
prijs€ 8,66 (Amazon.nl) - € 6,12 (Autodoc)
Materiaal mesKunststof
Mes vervangbaarJa
BijzonderhedenRubber handgreep
Handling (max. 20 punten)15
IJs krabben (max. 55 punten)28
Kwaliteit (max. 15 punten)15
Totaal (max. 90 punten)58
Plaatsing4
BeoordelingVoldoende
conclusieDe krabprestaties van het product waren in geen enkele categorie volledig overtuigend. De ijskrabber van Michelin is goed gemaakt, maar het gemak van het krabben was niet genoeg voor een betere plaats.

IJskrabber ijs voorruit krabben Kungs Tele-IS

Kungs Tele-IS
Prijs€ 22,14 (Amazon.nl)
Materiaal mesKunststof
Mes vervangbaarJa
BijzonderhedenDraaibaar mes, bezem, telescopische arm
Handling (max. 20 punten)13
IJs krabben (max. 55 punten)29
Kwaliteit (max. 15 punten)15
Totaal (max. 90 punten)57
Plaatsing6
BeoordelingVoldoende
ConclusieDankzij de telescopische arm kan de grote Kungs broer scoren met een iets betere krabprestatie. De omvangrijke vorm geeft hem echter minpunten. Praktisch: behalve een sneeuwveger is er een grote rubberen lip om gesmolten ijs te verwijderen.

IJskrabber ijs voorruit krabben - Karcher EDI-4

Kärcher EDI-4
Prijs€ 49,99 (Amazon.nl)
Materiaal mesKunststof
Mes vervangbaarJa
BijzonderhedenVervangend blad (tegen betaling)
Handling (max. 20 punten)15
IJs krabben (max. 55 punten)0 (vanwege ernstige beschadiging van de voorruit)
Kwaliteit (max. 15 punten)15
Totaal (max. 90 punten)30
Plaatsing7
BeoordelingSlecht
ConclusieDe elektrisch bediende ijskrabber van Kärcher kon relatief goede resultaten behalen. Echter door de vele krassen op de vuile ruit veroorzaakt door de draaiende schijf, kreeg het product een lage score in de categorie "IJskrabben".