Vijf tips voor de elektrische auto tijdens de wintersport

Tesla Model 3 wintersport sneeuw Oostenrijk laden

Met de auto naar de ski-oorden gaan vereist al de nodige voorbereiding. Met een elektrische auto tijdens de wintersport moet je aan nóg meer zaken denken. Hier zijn vijf tips voor een zorgeloze eis.

We adviseren bij een wintersportreis met een auto met verbrandingsmotor vooral over het gebruik van sneeuwkettingen en hoe ze te monteren. Maar als je een elektrische auto rijdt op weg naar de wintersport, dan hebben we hier nog wat aanvullende tips voor je.

Denk aan je laadkabel en leg hem bovenop

Het lijkt vanzelfsprekend, maar zonder oplaadkabel sta je al snel stil en krijg je geen bergen te zien. Zorg er voor dat je de oplaadkabel meeneemt. En waar je normaliter wellicht de kabel handig opbergt in het extra vak onder de kofferbak (zeker als je auto geen frunk heeft), dan is dat érg onhandig als je veel bagage meeneemt. Leg de laadkabel dus óp alle bagage en iets anders in het vak onder de laadvloer. De thuislader (ook wel 'granny kabel') kan goed van pas komen als je op je bestemming geen laadpaal kunt gebruiken. Dan kun je je auto in ieder geval nog via een normaal stopcontact opladen, bijvoorbeeld bij je hotel. Je vergroot in ieder geval de mogelijkheden.

Verwarm je auto tijdens het opladen

We weten dat de kou een negatieve invloed heeft op de actieradius van een elektrische auto. Dat geldt ook voor het opladen. Het kost meer energie en tijd om een ​​koude auto op te warmen, dus het is aan te raden om de verwarming aan te zetten terwijl je EV aan het opladen is. En tijdens het snelladen laat je de verwarming (climatecontrol) gewoon aan. Dan kom je lekker warm binnen en je wint tien tot vijftien kilometer op de actieradius.

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

Voorkom dat de kabel bevriest

Zorg ervoor dat het stopcontact aan het uiteinde van de laadkabel onder alle omstandigheden droog blijft. Het is immers ongewis of het sneeuwt, of dat je al op hoogte bent en er mogelijk vorst komt. Omring het laatste deel van de kabel met een droge doek, of nog beter een warmwaterkruik als je voelt dat de kabel vast gaat zitten. En giet er nooit of te nimmer water op!

Gebruik elektronische apparatuur en verwarming spaarzaam

Alles met elektronica aan boord gebruikt meestal de 12V boordaccu. Die wordt opgeladen vanuit de tractiebatterij. Wil je dus het maximale uit je actieradius halen, let dan op stroomverbruikers als verwarming. Kleed je goed aan, om het gebruik van de verwarming binnen de perken te houden. Houd er rekening mee dat stoelverwarming en stuurwielverwarming minder van je actieradius afsnoepen dan de verwarming van de cabine. Vermijd verder het opladen van elektronische apparaten of het gebruik van infotainment met toepassingen die erg veel energie verbruiken. Dat kan zomaar weer enkele tot tientallen kilometers rijbereik schelen.

En let ook op de dakkoffer waar je ski’s en andere spullen in stopt. Die vergroot natuurlijk de luchtweerstand en maakt het bereik van je auto kleiner. Zeker met hogere snelheden wel iets om rekening mee te houden.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Pas je rijstijl aan

Zoals bij auto's met een verbrandingsmotor zijn winterbanden en sneeuwkettingen ook bij een EV verplicht in besneeuwde wintersportgebieden. Elektrische auto's zijn gemiddeld 500 kilo zwaarder dan een vergelijkbaar model met brandstofmotor en kunnen sneller gaan slippen. Pas je snelheid aan, anticipeer en gebruik het regeneratieve remsysteem om geleidelijker snelheid te minderen én nog een paar kilometer actieradius te winnen.