Rijden op gladde wegen, hoe doe je dat?

Sneeuw winter koud glad ijs krabben

Gladheid kan voor veel problemen zorgen op de weg. Eigenlijk is het elke winter wel raak, ook als de gladheid nog wel meevalt. Mensen worden er vaak door verrast en zijn niet voorbereid op deze omstandigheden. En dan ligt een ongeluk natuurlijk snel op de loer. Om de winter veilig door te komen, ook als het glad is, is het verstandig om je goed voor te bereiden en te weten hoe je veilig kunt rijden op gladde wegen.

Wat zijn de gevaren van gladheid?

Het ligt voor de hand dat een glad wegdek veel meer kansen op ongelukken geeft dan een wegdek waar voldoende grip aanwezig is. Wat zijn precies de gevaren die op de loer liggen als het asfalt opeens een stuk minder grip biedt?

  • Je remweg is veel langer - De remweg is de afstand die de auto aflegt vanaf het moment dat de rem wordt ingetrapt, tot het moment dat de auto volledig tot stilstand is gekomen. Op glad wegdek is je remweg vele malen langer dan op normaal asfalt, waarmee je er dus veel langer over doet om tot stilstand te komen. Ondanks dat je ABS hebt.
  • Je verliest sneller de controle op glad wegdek - Omdat glad wegdek veel minder grip biedt, is het veel makkelijker om de controle over je auto te verliezen. Bochten waar je onder droge omstandigheden amper over nadenkt, worden opeens levensgevaarlijke obstakels voor automobilisten die niet alert zijn en een uitwijkmanoeuvre kan hele vervelende gevolgen krijgen.
  • Het strooizout is slecht voor je auto - Het strooizout, dat zo veel wordt gebruikt als het glad is, vreet zich op allerlei manieren in je auto. Dat kan zorgen voor schade aan je lak, rubberen onderdelen, ophanging en sensoren.

Tips om veilig te rijden op gladde wegen

Het mag duidelijk zijn; rijden op gladde wegen brengt de nodige risico’s met zich mee. Dat betekent niet je helemaal niet meer de weg op kan. Wie zich houdt aan een aantal waardevolle tips, zal de kansen op een ongeluk flink beperken.

  • Winterbanden - Bij gladde omstandigheden bieden winterbanden veel meer grip dan zomerbanden. Door hun speciale rubbersamenstelling en beter profiel, worden remwegen verkort en blijf je langer de controle houden op gladde wegen.
  • Houd afstand - Sowieso is dit een goede tip, maar op glad wegdek is het helemaal van levensbelang. Omdat je remweg veel langer is, duurt het veel langer voordat je tot stilstand komt bij een gevaarlijke situatie. Daarom is afstand houden echt heel belangrijk. Mocht het voor je fout gaan, dan heb je tijd om er iets aan te doen.
  • Rijd behouden - Juist op glad wegdek is het belangrijk om rustig en behouden te rijden. Niet vol gas doorrijden, maar juist met beleid optrekken. Vermijd abrupte bewegingen, want dan is het makkelijk om de controle te verliezen.
  • Wees alert - Op glad wegdek geldt; doe wat je normaal hoort te doen, maar wees er nog scherper in. Wees dus zo alert mogelijk achter het stuur en hou je omgeving goed in de gaten. Zo kan je tijdig anticiperen als er iets gebeurt.
  • Maak je ruiten goed schoon - wellicht overbodig maar bij gladheid heb je ook sneller last van bevroren of beslagen ruiten. Zorg dus dat je sneeuw en ijs goed van de ruiten haalt voor een helder zicht. Want goed zicht helpt je eventuele verraderlijke plekken te zien.

Wat moet je doen als je in een slip raakt?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat je toch de macht over het stuur kwijtraakt. Dat is een buitengewoon stressvol moment, maar het hoeft niet direct tot een ongeluk te leiden. Mocht het fout gaan, hou je dan vooral aan deze twee tips:

  • Laat het gas los - Laat het gas los. Op die manier rem je af op de motor en voorkom je dat de auto achterstevoren gaat. Remmen doe je pas als je de controle weer hebt. De wielen moeten blijven rollen en als je remt loop je het risico dat wielen blokkeren.
  • Stuur in de richting waar je heen wilt - Hoewel het makkelijk is om in paniek te raken tijdens een slip, is het belangrijk om koel te blijven en goed om je heen te kijken. Kijk waar je heen wilt en stuur ook die kant op. Zo vergroot je de kans om ook daadwerkelijk die kant op te gaan.

Het is begrijpelijk dat je in paniek raakt als je de controle over je auto verliest, maar als je je aan bovenstaande tips houdt, bestaat er een goede kans dat je de controle weer herpakt. Rijden met gladheid betekent dat je altijd alert moet zijn, ook als het mis gaat.

Rijden op gladde wegen: blijf scherp!

Al met al is rijden met gladheid een kwestie van scherp zijn, vooruit denken en koel blijven als het misgaat. Het is van groot belang dat je je aandacht volledig op de weg houdt en binnen je grenzen blijft rijden. Doe je dit goed, dan is de kans op schade zo klein mogelijk. En neem wat extra tijd. Beter dat je aankomt, maar wellicht iets later!