Tips voor een vlotte start in de winter

Eerst krabben, dan starten!

Je zult vast wel eens startproblemen hebben gekend tijdens de wintermaanden. Deze tips dragen bij aan een vlotte start.

De vorst, de rijp die zich 's nachts vormt of zelfs de hoge luchtvochtigheid in de ochtend, stellen de mechanica en vooral de accu van je auto op de proef. Wat als je motor moeite heeft met starten? Deze tips helpen bij een vlotte start.

Onderhoud van je accu

Temperatuurdaling heeft invloed op je auto. Kou verhindert dat de chemicaliën in de accu net zo snel werken als in de zomer. Dit levert een lagere spanning op en daarmee gaat het starten moeizamer. Je kunt de spanning controleren met een multimeter of een voltmeter. Je accu moet een spanning tussen 12 en 14V weergeven.

Als dit niet het geval is, is een oplader nodig om de accu weer van stroom te voorzien. In het ergste geval is vervanging de enige oplossing. Maar dan heb je wel de garantie voor een zorgeloze start.

Houd bij kou brandstof in de tank

Hoe vreemd het ook mag klinken, op winterse ochtenden is het het verstandig om ruim voldoende brandstof in de tank te hebben. De motor heeft op koude winterochtenden meer brandstof nodig om te starten. Over het algemeen ‘verbruikt’ de motor veel brandstof tijdens de koude start in de winter. Kortom, het verdient de voorkeur om de brandstoftank voor een kwart gevuld te hebben. 

Van onze partner
Ook voor ruitenwisservloeistof, accu’s, olie en veel meer!
Veel auto-onderdelen en gereedschappen vind je bij winparts.nl!

Gebruik de juiste motorolie

Motorolie is essentieel voor een goede conditie van je motor. Daarom is het belangrijk om enerzijds de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen en te zorgen voor voldoende onderhoud op dit gebied. Je begint dus met het juiste olieniveau: even de motorolie peilen dus! Anderzijds speelt de dikte van de olie een rol. Op de verpakking van de motorolie vind je verschillende cijfers. Het eerste cijfer geeft de koude viscositeitsindex aan, terwijl het tweede overeenkomt met de hete viscositeit. Daarom moet je in de winter mogelijk je motorolie verversen voor dunnere olie die een betere start en smering van het motorblok tijdens het koude seizoen geeft.

Probeer buiten parkeren te vermijden

Vermijd parkeren in de open lucht, indien mogelijk. Bij voorkeur parkeer je de auto in een garagebox. Probeer desnoods – als je budget het toelaat – een abonnement in een ondergrondse parkeergarage als je in een stad woont. Een carport biedt eveneens soelaas: daaronder staat je auto meer beschut en bezorgt koude wind je minder last. Moet je de auto toch buiten moeten parkeren, probeer dan een enigszins beschutte plek te kiezen. Scheelt ook weer in het krabben van de ruiten omdat je dan minder ijsvorming hoeft te verwachten. 

Wat te doen als je auto tóch niet wil starten?

Soms komt het voor dat zelfs met alle mogelijke voorzorgsmaatregelen je auto nog steeds niet, of moeilijk start. Als je de tips hebt opgevolgd en toch problemen ervaart, rest nog maar een ding: een bezoekje aan je garagebedrijf.