Naar de wintersport met de auto: wat moet je weten?

Wintersport Skoda Karoq sneeuw brug strooien

Wie op wintersport gaat met de auto, wil dit natuurlijk zo veilig en zorgeloos mogelijk doen. En om een duidelijk beeld te krijgen van wat je allemaal te wachten staat en waar je dus allemaal rekening mee zal moeten houden, zetten we graag een aantal tips voor je op een rij. Hier moet je rekening mee houden bij wintersport met de auto.

 

Laat winterbanden monteren

Hoewel winterbanden niet verplicht zijn in Nederland, zijn ze dat wel degelijk in de populaire wintersportlanden. Wie naar de bergen gaat, zal dit moeten doen op winterbanden. Het is ten eerste een stuk veiliger, omdat winterbanden meer grip bieden op winters wegdek dan zomerbanden, maar het is ook gewoon verplicht. Wie in wintersportgebieden staande wordt gehouden op zomerbanden mag niet verder en kan een fikse boete aftikken. En veroorzaak je een ongeluk op je zomerbanden, dan zijn de rapen helemaal gaar. Je kan in zulke gevallen aansprakelijk gesteld worden voor alle geleden schade en ernstige nalatigheid ten laste gelegd krijgen. Je kunt winterbanden voor je auto vergelijken in de Winterbanden prijsvergelijker.

Neem sneeuwkettingen mee

Sneeuwkettingen zijn nodig om over zwaar besneeuwde en met ijs bedekte wegen te kunnen rijden. In veel wintersportgebieden staan borden langs de kant van de weg, die je vertellen dat sneeuwkettingen op die wegen verplicht zijn. Neem ze daarom altijd mee. Moet je nog sneeuwkettingen kopen? Zorg dan dat je kettingen uitzoekt die bij je auto passen en probeer ze thuis eens een paar keer om te doen. Zo voorkom je dat je op een bergpas in de vrieskou staat te prutsen met een stel sneeuwkettingen die je voor het eerst uit de verpakking haalt.

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

Zorg dat je auto voorbereid is op de kou

Auto’s hebben het zwaar in de winter en dus is het belangrijk om, voordat je met de auto naar de wintersport gaat, zeker te zijn van het feit dat je auto de winterkou aankan. Controleer de staat van je accu en vervang deze als het einde van de accu in zicht is. Doe je dat niet, dan zou het wel eens heel lastig kunnen worden om de auto te starten als het echt koud is. Controleer ook je ruitenwisservloeistof en verwittig je ervan dat het de variant is met antivries, omdat het anders goed mogelijk is dat de ruitenwisservloeistof bevriest en je het dus niet kan gebruiken.

Zorg dat je een tolvignet hebt

Een tolvignet is een vignet dat aangeeft dat er wegenbelasting is betaald voor je auto. In sommige landen is zo’n vignet verplicht; Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië willen dat op elke auto zo’n plaatje zit, terwijl andere landen dit alleen verplicht stellen voor vrachtwagens. Een tolvignet is gemakkelijk te krijgen via de ANWB, maar kan ook bij grensovergangen gekocht worden. Tankstations en postkantoren verkopen ze daar ook. De vignetten zijn maximaal een jaar geldig.

Verkeersregels in de verschillende landen

Elk land heeft zijn eigen verkeersregels en dus is het verstandig om ervoor te zorgen dat je goed op de hoogte bent van snelheidslimieten en andere regels in het land van bestemming en de landen waar je doorheen komt. Dit voorkomt dat je volkomen onbedoeld iets verkeerd doet en dus tegen een boete aanloopt die je had voorkomen als je van tevoren wist wat de regels zouden zijn. Houd ook goed de borden in de gaten als je in de bergen bent; op sommige plekken zijn sneeuwkettingen verplicht. Dat wordt aangegeven met verkeersborden.

Weet wat je moet doen bij gladheid

Gladheid vraagt extra voorzichtigheid van automobilisten. Een aangepaste rijstijl is van levensbelang, ook al heb je winterbanden onder je auto gemonteerd. Remwegen zijn vele malen langer dan op gewoon asfalt. Je kunt veel sneller de controle over je auto verliezen, ook al is deze auto voorzien van allerlei rijhulpsystemen die dit juist moeten voorkomen. Ook met deze hulpsystemen kan het fout gaan en je bent nooit alleen op de weg. Pas dus je rijstijl aan; hou afstand, matig je snelheid en kijk ver vooruit. Zeker in de bergen kan gladheid buitengewoon verraderlijk zijn en voor grote problemen zorgen, dus wees op je hoede.

Met een elektrische auto naar de wintersport? Check de laadpalen

Wie met een elektrische auto naar de wintersport gaat, zal ervaren dat de actieradius van zijn auto behoorlijk minder wordt, naarmate de temperatuur daalt. Daarom is het goed om van tevoren een goed beeld te hebben van de diverse (snel)laadpalen. Op die manier weet je precies waar je kan stoppen om je auto snel weer op te laden en voorkom je de stress die komt kijken bij een accu die nog een paar procent over heeft.