Hoe gebruik je startkabels op de goede manier?

Mazda MX-5 met startkabels

Met het koudere weer heeft de accu het zwaar en daardoor kan het wel eens gebeuren dat je niet kunt starten. Je grijpt dan gemakkelijk naar startkabels. Hier vind je tips om je startkabels op de goede manier te gebruiken.

Een lege accu is vervelend, je komt er letterlijk niet mee weg. Als je de startkabels op de goede manier gebruikt, dan kun je een auto met verbrandingsmotor weer aan de gang krijgen. Waar moet je op letten?

Let op bij moderne auto’s

Heb je te maken met een nieuwere auto? Let dan goed op en kijk in het instructieboekje van de auto. Als je daarbij al een accu kunt vinden en de polen vrij kunt maken, dan moet je bij het aansluiten van de kabels zorgvuldig te werk gaan. Als je de accu niet kunt vinden, dan zijn er soms andere plekken aan de auto waar de starthulp moet worden aangesloten. Bij twijfel kun je beter een garage of hulpdienst als de ANWB bellen. Die komen met gespecialiseerde apparatuur om de auto weer tot leven te brengen. Je loopt anders het risico de elektronica te beschadigen.

De startkabels die je nodig hebt

Zorg als je wel zelf de startkabels ter hand neemt, dat ze van een goede kwaliteit zijn. Startkabels komen altijd in een set van twee kabels die aan de uiteinden twee klemmen hebben (ook wel krokodillenbek genoemd). Je hebt daarbij een zwarte en een rode kabel. Let erop dat je dikke kabels hebt. Die werken het beste. Dunne kabels worden alleen maar warm zonder hun werk te doen.

Volgorde aansluiten startkabels

Bij het aansluiten van de kabel koppel je eerst een klem van de rode kabel op de pluspool van de accu. Daarna klem je de andere aan de pluspool van de accu van de auto die gestart moet worden. Is dat gebeurd, dan gaat de eerste klem van de zwarte kabel aan de helpende auto, dan aan de auto die moet worden gestart. 

Accu opladen met startkabel

Start dan de helpende auto en laat ‘m enkele minuten met pakweg 1.500 toeren draaien (verhoogd stationair). Na een paar minuten probeer je de probleem-auto te starten. Lukt dat, zet dan van allebei de auto’s enkele grote stroomverbruikers aan (verlichting, achterruitverwarming, blower). Daarmee voorkom je dat er schade optreedt in de elektronica van de auto’s. Als je de startkabels los maakt, maak dan eerst de zwarte, dan de rode kabel los en begin daarbij ook bij de auto die gestart is.

Laad de accu op

Is de auto gestart? Super! Maak dan een langere rit van minimaal een half uur. Beter is nog 45 minuten. Dan is de accu meestal goed opgeladen. Je kunt het onder andere zien door je dimlicht en de alarmlichten aan te zetten. Als de alarmlichten branden, moet het dimlicht met dezelfde kracht branden als wanneer de alarmlichten uit zijn.