Voorruitscherm tegen ijs, of juist tegen zon?

Sneeuw winter koud glad ijs krabben

Bij vorst wil je de voorruit vrijhouden van ijs terwijl je bij felle zon de auto juist koel wil houden als hij stilstaat. Een voorruitscherm kan in beide gevallen helpen. 

Het lijkt best wel tegenstrijdig en dat geeft gelijk aan hoe handig een voorruitscherm eigenlijk is! Zowel als het erg zonnig en heet is als in vrieskou kun je een antivriesdeken goed gebruiken. Maar waar moet je op letten?

Materiaal voorruitscherm

De meeste voorruitschermen zijn aan de bovenkant van aluminium. Daardoor weerkaatsen ze het zonlicht in de zomer. In de winter heeft dit een ander voordeel: het is bestand tegen de invloeden van sneeuw en regen. Waar in de zomer een kartonnen (en vaak vrolijk bedrukte) hoes de zon buiten de auto houdt, heb je in de winter écht een degelijkere bedekking nodig. En karton zou ook nog aan de ruit kunnen blijven plakken.

Microvezel onderzijde

In de winter en tijdens de wintersport is het natuurlijk zaak om te voorkomen dat vocht op de voorruit komt. Hoewel ieder scherm al sneeuw en regen tegenhoudt, zijn er ook voorruitschermen met een microvezel onderzijde. Die neemt goed vocht op waardoor je ook bij het wegrijden minder last hebt van dat laatste beetje condens op de ruit dat tóch nog even bevriest! De microvezel van de antivriesdeken helpt bovendien bij het wegnemen van wat vuil dat toch op de ruit zit. Erg gemakkelijk dus. Let er bij het opruimen wel op dat de vezel vocht opneemt. Spreid het voorruitscherm dus uit in de auto als dat kan. Dan kan hij drogen en voorkom je schimmelvorming. Dan heb je er langer plezier van.

Bevestiging voorruitscherm

Je wilt dat het scherm goed op de voorruit zit en ook bij wat wind blijft zitten. Daarom hebben veel voorruitschermen een manier om het vast te houden. Daar vind je ook verschillen. Sommige hebben touwtjes of elastieken die je bijvoorbeeld aan het dashboard kunt vastmaken. Praktischer zijn flappen aan de zijkant, die je tussen de voorruitstijl en het portier klemt. Er zijn ook schermen die werken met magneten in de hoeken. Dat is natuurlijk helemaal eenvoudig. Kijk in ieder geval wat het beste voor jou en je auto werkt.

Past de maat van het scherm?

De meeste schermen hebben een universele maat die op elke auto past. Zo zwaar hoeft dit aandachtspunt dus niet te zijn. Maar als je een grote SUV hebt (of een bestelwagen) kun je beter een royaler uitgevoerd voorruitscherm kiezen. Dan heb je er ook meer profijt van door het grotere oppervlak. Andersom, met een kleinere stadsauto zul je een kleiner scherm gemakkelijker vinden. Al was het maar om het op te bergen.