Koude start: best rijdend de auto op bedrijfstemperatuur laten komen

Winter sneeuw glijden gladheid glad

Nu de temperaturen dalen, is het goed om te weten hoe belangrijk het is om de opwarmtijd van je auto in acht te nemen. Even een kwartiertje rustiger rijden om na de koude start de auto op bedrijfstemperatuur te laten komen.

Slecht weer komt in het najaar (en in de winter) frequent voor en de temperaturen dalen sterk, wat uiteraard gevolgen heeft voor het rijden. Tijdens het koude seizoen moet je enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen om veilig te rijden en vooral om de techniek van je auto in goede conditie te houden. Zo is het erg belangrijk om de juiste ruitenwisservloeistof in het reservoir te hebben. Kies ook voor winterbanden als je naar een gebied gaat waar veel sneeuw ligt. Maar het is ook belangrijk om 's ochtends wat extra tijd in te calculeren voor je auto. Je verliest immers wat minuten om je ruiten ijsvrij of zelfs sneeuwvrij te maken. En je moet je auto na een koude start rustig op bedrijfstemperatuur laten komen.

Een noodzakelijke tijd

Inderdaad, je motor moet op bedrijfstemperatuur zijn om perfect te kunnen functioneren. Het beste is om direct na de start rustig weg te rijden. De motor draait idealiter het beste bij een temperatuur rond de 90°C. Zolang de temperatuur nog niet op dat niveau is, kun je beter wat kalmer aan doen. 

Van onze partner
Ook voor ruitenwisservloeistof, olie en veel meer!
Veel auto-onderdelen en gereedschappen vind je bij winparts.nl!

Olie moet goed circuleren

De temperatuur zegt niet alles. Het is noodzakelijk om rustig te rijden en niet te veel gas te geven of fel op te trekken na een koude start. Immers: de olie moet de tijd te krijgen om goed te circuleren. Die is namelijk ook dikker als het koud is en daarmee is de smerende werking minder. De motortemperatuur is wel een goede indicatie. Belast de motor pas zwaarder als de naald van je temperatuurmeter omhoog staat. In de winter en als het koud is speelt dit nog meer dan als het in de zomer warm is.

Een kleine nuance voor de koude start

Het heeft geen zin om je auto een kwartier stationair te laten draaien ​​voor je huis. Je verspilt immers kostbare brandstof. Voor de techniek is het ook niet best, en het milieu belast je er ook maar nodeloos mee. Het is raadzaam om je auto eerst sneeuw- en ijsvrij te maken en na de start direct weg te rijden. Vervolgens kun je het beste ongeveer een kwartier rustig te rijden. Als je de bedrijfstemperatuur eenmaal hebt bereikt, kun je de motor zwaarder belasten.