Hoe kun je bevroren autoportieren voorkomen?

Sneeuw winter koud glad ijs krabben

Als je op een koude dag de autoruiten hebt schoongemaakt kan het ook gebeuren dat de deuren zijn bevroren. Hoe kun je bevroren autoportieren voorkomen?

Het is al koud genoeg, dus je wilt na het ruiten krabben snel in de auto en op weg, zodat de verwarming je een beetje op temperatuur brengt. Laten we dus beginnen hoe je bevroren autoportieren voor kunt zijn. Want dat is het handigste!

IJsvorming op de rubbers

De oorzaak van bevroren autoportieren is eigenlijk heel simpel: vocht dat op de rubbers van de auto zit, bevriest. Dat ijs maakt een verbinding met het metaal en daardoor zit de boel vast. Je wilt dat dus voorkomen.

Als je voorkomt dat het vocht bevriest, dan kun je de auto in een garage of onder een carport zetten. Dat scheelt al veel. Maar niet iedereen kan dat. Je kunt ook een autohoes gebruiken, die je auto beschermt tegen veel invloeden van buiten. En je hoeft dan ook de ruiten niet schoon te maken als het sneeuwt. Alleen: het is wel steeds een klus om die hoes aan te brengen of weer los te maken.

Vet tegen bevroren autoportieren

Wat veel mensen van oudsher doen: vettige stoffen op de deurrubbers smeren. Denk daarbij aan vaseline of verschillende soorten olie. Van olijfolie tot glycerine … het nadeel daarvan is dat er stoffen in kunnen zitten die het rubber aantasten. En dat wil je ook niet. Als je dan vaseline gebruikt, let er dan op dat het een zuurvrije variant is. Die is beter. En talkpoeder kan ook werken, maar dat is wit.

Siliconenspray of rubberstick beste

Wil je het goed aanpakken, dan is een rubberstick het beste. Dat beschermt in de winter tegen het bevriezen van het rubber en in de zomer voorkomt het uitdrogen van het rubber in de warme zon. Siliconenspray of WD-40 hebben dezelfde werking, maar hebben soms ook hulpstoffen die juist minder goed voor het rubber zijn. Maar het is altijd beter dan niets doen. Als je WD-40 gebruikt, kun je het beste de spray op een doekje aanbrengen en dan de rubbers met het doekje behandelen.