Tips om bevroren deuren open te krijgen

Winter auto sneeuw Lexus CT200h

Na het krabben is niets zo frustrerend als het portier niet te kunnen openen. We geven hier tips om bevroren deuren open te krijgen. Het kan heel gemakkelijk zijn!

Je kunt je eerst afvragen: waarom blijven de portieren bij vrieskou plakken? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Vocht of condens op het rubber verbindt met vocht op het metaal. En dat kan goed vastzitten! Hoe kom je de auto (liefst snel) weer in? Hoe krijg je die bevroren deuren gemakkelijk open?

Klop op de randen

Nu we weten dat het ijs tussen het rubber en de deur is dat voor het probleem zorgt, is een deel van de oplossing bekend. Je kunt bedenken om met brute kracht de deur open te proberen te maken. Daarmee kun je de rubbers kapot trekken. Niet handig dus. Door op de randen van vooral de raamsponningen te kloppen kun je het ijs breken. Dat kan nét dat kleine extra speling geven om de deur wel open te maken.

Warme kruik om bevroren deuren open te krijgen

Is dat niet voldoende, vul dan een warme kruik. Die kun je tegen het portier aanhouden. Door de warmte zal het ijs vlot smelten en kun je de bevroren deuren open krijgen. Is dat niet voldoende, duw dan even met je billen stevig tegen het portier. Eventueel een paar keer. Dan is de kans groter dat weerbarstig ijs losbreekt. 

Als alternatief kun je een föhn nemen en voorzichtig tussen de portierranden laten blazen. Let op dat de warme lucht het rubber ook kan uitdrogen.

Mocht dat nog niet lukken: meestal is maar één portier bevroren. Stap dus even in bij een andere deur en klim naar de bestuurdersstoel. Als de auto rijdt en warmer wordt smelt het ijs ook!

Verwarming aan voor het starten

Het mag op valsspelen lijken maar je kunt bevroren portieren ook voorkomen door de verwarming aan te zetten voor het starten. Veel elektrische auto’s hebben deze mogelijkheid en zeker op een koude dag helpt dat om de actieradius te vergroten. Immers, de verwarming vraagt ook stroom! Je auto moet dan wel aangesloten zijn op de laadpaal. Maar je komt in ieder geval de auto in als je dit doet. Verschillende auto’s met benzine- of dieselmotor hebben standverwarming die precies hetzelfde doet. Die kun je ook op een tijdklok instellen of met een afstandsbediening inschakelen. Ook hier geldt: je komt de auto in én hij is gelijk warm.

Voorkomen van bevroren deuren is natuurlijk handiger. Je wilt immers niet worden buitengesloten! Hoe je ervoor zorgt dat je deuren ook bij vrieskou open blijven gaan lees je uitgebreid in een apart artikel. We hebben trouwens ook tips voor het krabben van de ruiten, het losmaken van bevroren ruitenwissers en het open maken van bevroren sloten.