Zeven tips voor koud weer en je auto

Citroën 2CV in de sneeuw (foto: Bram de Bont)

Als het koud is, moeten je verschillende slechte gewoontes vermijden om je auto te gebruiken. We geven hier dan ook zeven tips voor koud weer en je auto.

In de winter wordt je buiten geparkeerde auto direct geconfronteerd met alle ongewenste effecten van kou en vochtigheid. Hier zijn zeven tips voor koud weer die je helpen om het koude jaargetijde door te komen!

Bereid het deurslot voor

Als je deur bevroren is en je de sleutel niet in het slot kunt steken, pak het dan voorzichtig aan. Gebruik een slotontdooier of een siliconenspray, die zijn verkrijgbaar in supermarkten. Je kunt ook een zak warm water even tegen het slot houden, dan ontdooit het ook.

Van onze partner
Snel en gemakkelijk het ijs van de ruiten halen?
Bestel ook je ijskrabber gemakkelijk en snel uit de grote keuze bij bol.com!

Let op met de handrem

Om te voorkomen dat je vast komt te zitten, moet je bij strenge vorst eigenlijk de handrem los laten. Om je auto op de plaats te houden is het inschakelen van een versnelling vaak voldoende om het te blokkeren.

Het probleem komt inderdaad vaak van de handrem: deze kan bevriezen als de temperatuur te laag wordt en het kan heel moeilijk zijn om hem los te maken zonder de garage te bezoeken! Binnen stallen, of onder een carport, helpt trouwens ook al veel. Maar je kunt dat niet altijd doen.

Als je een automaat hebt, dan zet je die gewoon in stand P. Heb je een auto met een elektrische handrem die automatisch wordt geactiveerd zodra de auto stilstaat? Dan hoef je verder ook niets te doen.

Geen heet water op de voorruit gieten

In de winter kan je voorruit vaak bevriezen, dus dit is een belangrijke tip! Je het bevriezen van je voorruit op verschillende manieren voorkomen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een scherm of een stuk karton op de voorruit. Ook kun je de auto helemaal onder een doek zetten.

Als je ruit toch bevroren is en je vindt het gebruik van een ijskrabber vervelend, dan kom je misschien in de verleiding om kokend water op de voorruit te gieten. Maar het is echt beter om dat niet te doen: de rijp op de voorruit kan zich heel snel opnieuw vormen als de temperaturen onder nul zijn. Erger nog is dat de plotselinge temperatuurwisseling je ruit kan beschadigen. Vooral als er al een kleine schade in de ruit zit, is er het risico dat hieruit een scheur ontstaat. 

Houd de ramen omhoog

De zijramen in je auto bewegen met een kleine elektromotor. Als de ramen  vastgevroren zijn, kan die elektromotor vastlopen of zelfs kapotgaan. Denk eraan dat je de ramen goed ijsvrij maakt voordat je het elektrische raammechanisme bedient, bijvoorbeeld voor de slagboom van de parkeerplaats. Geef daarbij ook aandacht aan de grens tussen de ruit en de rubbers.

Van onze partner
Een adres voor onder meer ruit- en slotontdooiers
Winparts.nl heeft een ruime keuze ruit- en slotontdooiers. Je bestelt het gemakkelijk online.

Zet de ruitenwissers uit

Het rubber op de wisserbladen kan door vorst aan de voorruit blijven kleven. Als je haast hebt, kom je misschien in de verleiding om het ontdooien van de voorruit te versnellen en de ruitenwissers te activeren. Dit is een slecht idee omdat de rubberen wisserbladen dan beschadigd kunnen raken door het schrapen over het ijslaagje. En als het ijs echt goed vastgevroren zit, kan de ruitenwissermotor doorbranden.

Verhoog de bandenspanning een beetje

De bandenspanning moet in het algemeen regelmatig worden gecontroleerd. Maar in de winter, wanneer de buitentemperatuur laag is, neemt de druk af. Om deze lage temperatuur bij koud weer te compenseren, kun je bij koud weer de druk met 0,2 bar verhogen.

Neem de tijd

En dan de laatste van zeven tips voor koud weer - neem iets meer tijd om voor je wegrijdt om de auto schoon te maken. Je ziet dan beter door de ruiten. En bedenk ook dat bij gladheid en sneeuwval je snelheid lager komt te liggen. Als je al meer tijd rekent om de reis te maken, kom je nog altijd ontspannen en veilig aan op je bestemming.

(Archieffoto: Bram de Bont)