Zo werkt de airco van je auto

Airconditioning - Cornelis Schetst

AutoWeek’s technisch specialist Cornelis Kit geeft in verschillende video’s uitleg over techniek in de auto. Dit keer hebben de airco van je auto centraal staan: een stukje comforttechniek, gebaseerd op relatief simpele natuurkunde.

Als je onder de motorkap kijkt, zie je verschillende leidingen lopen. Een deel van die leidingen is voor de airco. Een van die leidingen komt uit de warmtewisselaar. Die noemen we ook verdamper. Die ziet eruit als een radiateur. Er is wel energie in het systeem nodig en dat daar hebben we de pomp voor. Daarbij zit een tweede warmtewisselaar, die wordt aangesloten.

Koudemiddel van de airconditioning wordt gasvormig

In dat systeem van de airco zit koudemiddel, Dat is een vloeistof die vrij makkelijk verdampt, afhankelijk van temperatuur en druk. De pomp perst warme vloeistof door een radiateur waar rijwind langs stroomt. Daar kunnen we nog een ventilator achter zetten. Dat koelt dus af en dat komt op een punt met een vernauwing. Dat is een drukregelventiel. Achter het ventiel is de druk een stuk lager en daar zakt de temperatuur nog verder dan dat die al gezakt was door de rijwind. Een deel wordt al een beetje gasvormig. Het koudemiddel stroomt verder naar het ventilatiesysteem terechtkomen. Daar stroomt de lucht via het interieurfilter en openingen en ventilatoren het interieur in of naar je voeten.

Van onze partner
Ga je het interieur van je auto schoonmaken?
Bij bol.com vind je een grote keuze uit artikelen die je nodig hebt en die handig zijn, zoals microvezeldoekjes, ontvochtigers en reinigers. Kijk snel!

Gas naar vloeistof koelt de lucht

De temperatuur in het systeem stijgt maar we hebben hier wel de temperatuur van de langsstromende lucht gekoeld. Het koudemiddel stroomt weer verder en komt weer bij de pomp. Die brengt het gas op druk. Daardoor stijgt de temperatuur weer een beetje en begint de cyclus opnieuw.

Wat gebeurt er? We noemen de radiateur bij het interieur ook wel de warmtewisselaar. Daar treedt condensvorming op. Ook als het buiten koud is binnen warm is, dan krijg je aan de binnenkant beslagen ramen. Dat is hier ook zo. Het koudemiddel is in eerste instantie kouder dan de instromende lucht. Je krijgt dan ook condensvorming op de warmtewisselaar van de airconditioning. Daardoor wordt de lucht in een ruimte door airconditioning ook droger. Het druipt zo naar beneden. Bij geparkeerde auto's zie je dan ook soms een plasje water onder die auto's. Er is geen lekkage, maar dat is het condens van die warmtewisselaar. 

Omgedraaide airco in je auto: warmtepomp

Je kunt het systeem ook omdraaien. Dan heb je een warmtepomp. Dat zien we steeds vaker bij elektrische auto's, want het pompje wat je dan gebruikt verbruikt veel minder energie dan als je een elektrisch verwarmingselement nodig hebt. Dat kan zo maar de helft schelen en is energietechnisch een voordeliger manier om je interieur te verwarmen.

Video