Deze tips helpen beslagen ruiten in de auto te voorkomen

Beslagen autoruit

Beslagen autoruiten zijn vervelend en verhogen de kans op een ongeval. Wat zijn de oorzaken en hoe droog je je auto? Met deze tips voorkom je beslagen ruiten.

Beslagen autoruiten zijn vooral in de herfst en winter een probleem, omdat koude lucht minder vocht kan vasthouden. Het resultaat: condens op de koude ruiten. Het vocht, dat dan de ruiten beslaat, komt vaak via natte kleding de auto binnen. Versleten rubbers of verstopte afvoeren spelen vaak een rol bij oudere auto’s. Zelfs de adem van de bestuurder kan in de winter voldoende zijn om de ruiten van de auto te beslaan. De volgende tips helpen beslagen ruiten te voorkomen, dan wel te verhelpen. 

Dit helpt direct om beslagen ruiten te voorkomen

  • Raam iets openen. Hoewel het niet prettig klinkt, helpt het om de ruit een klein stukje open te zetten, vooral bij erg koud weer. Dan kan de warme, vochtige ademlucht naar buiten, waarmee de ruiten anders nog sneller zouden beslaan.
  • Zet de verwarming en aanjager aan. Stel de aanjager- en temperatuurschakelaar op de hoogste stand in en richt de luchtstroom volledig op de voorruit. Als ook de ventilatieopeningen in de middenconsole gesloten zijn, komt bijna alle lucht op de ruit terecht om te drogen.
  • Zet de airco aan. Waarschijnlijk het effectiefste wapen tegen beslagen ruiten, want in de airco wordt de lucht gedroogd. Beslagen ruiten zijn dan snel weer schoon.
  • Let op de luchtcirculatie schakelaar. Als de luchtrecirculatie functie is ingeschakeld, blijven de ruiten beslagen omdat alleen de vochtige binnenlucht circuleert. Zorg er dus voor dat je de buitenlucht naar binnen laat komen en de luchtrecirculatie niet actief is.
  • Ruitenspons of zeem. Zolang de motor nog koud is, kun je de beslagen ruiten met een geschikte spons afnemen. Let daarbij op een kwalitatief hoogwaardig product (speciale raamsponzen, microvezeldoeken), anders ontstaan ​​er strepen. Belangrijk: veeg niet heen en weer, maar altijd in één richting.
  • Doe natte kleding uit. Tik de schoenen schoon voor het instappen, doe de ergste natte kleding uit of stop ze in een plastic zak.
  • Schone ruiten. Reinig, indien mogelijk, vooral de voorruit voor vertrek met lauwwarm water, een normaal huishoudelijk afwasmiddel en een schone, pluisvrije doek. Gereinigde en voorverwarmde ruiten beslaan aanzienlijk minder!
Van onze partner
Goede resultaten met microvezel doeken
Je vindt bij amazon.nl een groot aanbod microvezel doeken! Je helpt ermee de ruiten helder te houden.

‘Droog’ de auto goed

Vocht komt in de auto terecht, vooral in de herfst en winter. Een mogelijke oorzaak is de waterafvoer onder de voorruit. In de herfst komen bladeren van de bomen daar terecht en kunnen de afvoer verstoppen. Regenwater verzamelt zich en dringt door filters en kabelgoten het interieur van de auto binnen. Vooral in de herfst komen er veel bladeren en vuil tussen de motorkap en het raam. Verwijder deze altijd! Vaak kun je dat gemakkelijk zelf doen.

Versleten afdichtingen

Versleten rubbers en pakkingen. Als je hieraan denkt, moet de garage het overnemen en eventuele defecte afdichtingen vervangen. Als er vocht in de auto is opgehoopt, bijvoorbeeld op de vloer, helpen extra luchtontvochtigers om het te drogen. De oorzaak van het binnendringen van vocht moet je wel wegnemen.

Van onze partner
Je auto schoonmaken en beschermen?
Lak bijwerken? Je kunt bij Winparts.nl de juiste producten voor je auto bestellen om hem weer mooi te laten shinen!

Interieurfilter

Winterklaar maken - interieurfilter

Een andere hoofdverdachte als het gaat om beslagen autoruiten is het interieurfilter. Het filter moet ongeveer elke 15.000 kilometer worden vervangen. Meestal gebeurt dat al bij de reguliere onderhoudsbeurt. Een vuil filter vermindert de luchtstroom van ventilatie en airconditioning - het vocht komt de auto niet uit.

Belangrijk bij het wisselen: kies een filter met actieve kool. Dit neutraliseert naast pollen ook verontreinigende stoffen. Er zijn verschillende montageplaatsen voor het filter in de auto. Je vindt die in het instructieboekje. Anders kun je het bij je garage laten wisselen. 

Voorkom beslagen ruiten

Eerst moeten de oorzaken van het vocht worden weggenomen. Je kunt voorkomen dat de ruiten daarna zo snel beslaan. Sokken of katoenen tassen gevuld met kattenbakvulling op het dashboard zijn bijvoorbeeld zeer goede luchtontvochtigers. Regelmatig schoonmaken van de ruit helpt ook: een vuile ruit beslaat veel sneller dan een schone. Er zijn ook speciale anticondens-sprays die een laagje op de ruit aanbrengen en voorkomen dat vocht neerslaat. Maar af en toe met een schoon microvezeldoekje over de ruit gaan geeft zonder chemicaliën eveneens een goed resultaat.

Rijd niet met beslagen ruiten

Rijden met beslagen ruiten is gevaarlijk en het is strafbaar. Bij een ongeval kun je snel als veroorzaker worden aangemerkt.