Hoe moet je sneeuwkettingen omleggen?

winterbeeld

Sneeuwkettingen zijn buitengewoon belangrijk voor mensen die met hun auto naar de wintersport gaan. Ze zijn bedoeld om auto’s over wegen te krijgen waar sneeuw of ijs op ligt en zijn dan ook op sommige wegen verplicht. Alleen: hoe moet je sneeuwkettingen omleggen? We helpen je graag een eindje op weg.

Zeker als je in wintersportgebieden bent zal je regelmatig borden tegenkomen die je vertellen dat je vanaf nu verder moet op sneeuwkettingen

Oefen sneeuwkettingen omleggen thuis

Voordat we de stappen met je gaan doornemen, eerst een tip: oefen dit eerst een paar keer thuis. Het laatste dat je wilt, is dat je op een ijskoude dag ergens in Zwitserland staat te kleumen, terwijl je voor het eerst je sneeuwkettingen om moet leggen. Daarom is het verstandig om het thuis alvast een paar keer te oefenen met sneeuwkettingen omleggen, zodat je straks precies weet hoe je dit doet en snel weer onderweg bent.

Voorzorgsmaatregelen

Voordat je de kettingen gaat monteren, geven we eerst een paar tips die het leven wat makkelijker maken. Want hoe beter je voorbereid bent, hoe makkelijker het straks zal gaan.

  • Welke wielen worden aangedreven? - Sneeuwkettingen moeten om de wielen worden gelegd die worden aangedreven. Met andere woorden: heb je een voorwielaangedreven auto? Dan moeten de kettingen om de voorste wielen gelegd worden.
  • Neem de juiste maat sneeuwkettingen - Er zijn veel verschillende sneeuwkettingen, dus kies de maat die bij jouw band past. De grootte staat op de verpakking.
  • Neem schone doekjes en oude handschoenen mee - Met de banden in de weer zijn maakt je handen vies en sneeuw en pekel blijft ook gewoon een smerig goedje. Door oude handschoenen te gebruiken en schone doekjes mee te nemen, houd je de boel nog een beetje schoon.
  • Neem verlichting mee - Sneeuwkettingen omleggen in het donker is nodeloos ingewikkeld en een zaklamp maakt het werk dan ook een stuk makkelijker.
  • Pas je snelheid aan - Je mag op sneeuwkettingen eigenlijk nooit harder dan 50 kilometer per uur rijden. De maximumsnelheid van jouw kettingen staat op de verpakking. Hou je hieraan, want je bent al op verraderlijke wegen en je wilt de kettingen zo goed mogelijk benutten.

Het omleggen van sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen omleggen doe je in vijf simpele stappen. Nu is het wel goed om te vermelden dat niet elke sneeuwketting gelijk is. Sommige kettingen beter geschikt zijn voor bepaalde auto’s dan andere. Controleer daarom van te voren goed welke ketting het beste is voor jouw auto (heb je een auto met veel ruimte in de wielkast, voor- achter- of vierwielaandrijving?), voordat je aan de slag gaat.

  • Haal de ketting voorzichtig uit de verpakking - Een sneeuwketting kan soms net zo makkelijk in de knoop raken als het snoer van kerstlampjes. Haal hem voorzichtig uit de verpakking en check of er geen knopen in zitten. Spreid de ketting hierna volledig uit.
  • Leg de ketting op de juiste plek voor het wiel - Controleer goed wat de voor- en achterkant van de sneeuwketting is en leg hem voor het wiel. Bij sommige kettingen begint het omleggen juist achter het wiel, maar de rest van de stappen zijn gelijk. Check daarom duidelijk de gebruikershandleiding.
  • Schuif de ketting achter het wiel - hierna schuif je de ketting achter het wiel, waarna je de uiteinden van de ketting bovenop het wiel in elkaar klikt.
  • Spreid de ketting uit - Eenmaal vastgeklikt, ga je de ketting uitspreiden. Veel sneeuwkettingen hebben een zelfspanner en deze moet je eerst openzetten, omdat je hem anders niet kan uittrekken. Maak vervolgens de bovenste en onderste haakjes aan elkaar vast en bevestig de velgbeschermers.
  • Span de ketting aan - Door de spanner vervolgens op ‘drive’ te zetten, spant hij de ketting aan. Hiermee heb je de sneeuwketting succesvol gemonteerd op je band.

Rij voor de zekerheid even een klein stukje heen en weer, om er zeker van te zijn dat de sneeuwkettingen echt goed om je banden zitten. Blijft alles netjes zitten? Dan ben je klaar om de besneeuwde wegen op te gaan. En mag je de kettingen weer demonteren, loop dan bovenstaande stappen in omgekeerde volgorde door.