Sneeuw en ijs: negen tips voor een onbezorgde reis

Wintersport winterbanden sneeuw nissan qashqai

Lees deze tips voordat je met sneeuw en ijs op weg gaat. Ze dragen bij aan een zorgeloze reis in winterse omstandigheden.

Wanneer de kou arriveert en het vertrek voor de wintersportvakantie aanstaande is, kost het sommige mensen moeite onbezorgd op weg te gaan. Lastige weersomstandigheden, vroeg donker, files, vermoeidheid ... risico's zijn er genoeg. Hier zijn enkele tips, voor je op pad gaat.

Controleer het onderhoud van je auto

Dit is de basis: houd je auto in perfecte staat voordat je de weg op gaat. Dat betekent het normale onderhoud (banden, remmen, oliepeil, ruitenwissers etc.). Denk ook aan de accu, die het in de winter moeilijker heeft. Vul indien nodig speciale ruitensproeiervloeistof voor winterse condities bij. Je kunt je auto beschermen tegen ongemakken in de winter door de deurrubbers te smeren. Voorkom daarbij bevroren ruitenwissers door ze rechtop te zetten. Je kunt ook je voorruit insmeren met een waterafstotend middel.

Houd het weer in de gaten voordat je vertrekt

Afhankelijk van je route kan het weer snel omslaan. Als je in de vroege ochtend vertrekt kun je te maken krijgen met mist of sneeuw voordat je op je bestemming aankomt. Een weersverwachting is nooit feilloos. Bekijk de actuele weersverwachting voordat je het tijdstip van vertrek kiest. Later vertrekken kan soms beter zijn. Of juist veel eerder …

Van onze partner
Heb je plannen voor uitstapjes, trendy producten of een belevenis?
Je vindt bij vakantieveilingen.nl veel meer dan alleen reizen en hotels! Kijk er ook eens voor dagjes uit, het huren van een supercar en veel meer!

Neem de volgende zaken in de auto mee

Voordat je in de winter op pad gaat, moet je iets meenemen voor het geval je een paar uur vast komt te zitten, vooral als je met je gezin reist. Neem een thermoskan met hete thee of koffie mee, maar ook water, een paar dekens en bijvoorbeeld koekjes of crackers. Neem iets mee om je telefoons opgeladen te houden: kabels, zelfs powerbanks. Tot slot kan een zaklamp of zelfs een bouwlamp handig zijn, vooral als het gaat om het aanbrengen van sneeuwkettingen het donker.

Winterbanden, maak de juiste keuze

Net als zomerbanden zijn er winterbanden van uiteenlopende kwaliteit. Check het 3PMSF-logo: het ziet eruit als een sneeuwvlok ingebed in drie bergtoppen. Het M+S-logo (modder + sneeuw, modder en sneeuw) is louter indicatief en niet onderworpen aan testen door organisaties buiten de fabrikant. Sommige vierseizoenenbanden zijn nu 3PMSF goedgekeurd. Kijk onze winterbandentests na en dat weet je precies welke banden goed presteren in winterse omstandigheden.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Denk aan kettingen of sokken

Ga je naar de bergen? Dan moet je jezelf al helemaal goed voorbereiden op de sneeuw. Denk aan winter- of vierseizoenenbanden, maar sneeuwkettingen of sneeuwsokken zijn soms onontbeerlijk. Bovendien zijn ze erg praktisch als er een pak sneeuw is gevallen. Een sneeuwlaag die meer dan een paar centimeter is en blijft liggen vergt al snel kettingen, die zijn efficiënter. Maar sneeuwsokken voor de auto kunnen handig zijn als de sneeuwlaag niet te dik is. Bovendien zijn ze over het algemeen gemakkelijker aan te brengen.

Pas je snelheid aan

Het is verstandig om je snelheid te verminderen zodra de eerste sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen. Als de weg besneeuwd of bevroren is, heb je meer meters nodig om te kunnen sturen of remmen. Ook met winterbanden moet je de remafstand gemiddeld met een factor 5 vermenigvuldigen op sneeuw. Houd vooral ruim voldoende afstand.

Van onze partner
Vind je sneeuwkettingen
Royale keuze aan sneeuwkettingen heb je bij winparts.nl!

Parkeer zo dat je weg kunt

Als je de auto buiten parkeert, pas dan op dat je niet vast komt te zitten als het sneeuwt of vriest! Vermijd steile straten of overweeg om blokken achter de wielen te plaatsen. Om je start gemakkelijker te maken, kun je grind voor de aangedreven wielen leggen of zelfs de betreffende plek strooien.

Was je auto wat vaker

Zout, modder, sneeuw, zoveel elementen die je auto in de winter kunnen beschadigen. Overweeg om na een wintertrip een wasbeurt te geven om roestvorming of concentratie van vuil te voorkomen.

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

Als je de controle over je auto verliest

Soms verlies je, ondanks alle mogelijke voorzichtigheid, toch de controle over je auto. Als je voelt dat je wielen in ijs of ijzel hun eigen weg kiezen, raak dan niet in paniek. Hier volgen enkele tips:

  • Probeer nooit tegen te sturen: als je een bocht maakt, houd dan je stuurhoek constant in de richting waar je heen wilt.
  • Laat het gaspedaal rustig los en rem en ontkoppel (bij een handbak): dit vertraagt ​​de auto die dan weer grip kan krijgen.
  • Rijd rustig en voorspelbaar en geef rustig gas als er sneeuw of ijs op de weg kan liggen.