Wat is de beste ijskrabber om de voorruit ijsvrij te maken?

IJskrabber

In het koude seizoen en tijdens de wintersport is het schoonmaken van de ruiten een belangrijke klus. Er zijn verschillende ijskrabbers, maar wat is de goedkoopste? En welke de beste ijskrabber?

Als het in de ochtend vriest, dan moet je de bevroren ruiten van je auto meestal schoonkrabben. Doe je dat niet, dan loop je het risico op een stevige boete. En voor dat klusje heb je een ijskrabber nodig. Het zijn kleine gereedschappen die je meestal standaard in de auto hebt liggen. Wat is de beste ijskrabber en welke de goedkoopste, dat zijn twee vragen die je gemakkelijk kunt stellen.

Eigenschappen van een goede ijskrabber

De meeste ijskrabbers komen neer op hetzelfde principe. Het zijn meestal plastic en handzame voorwerpen. 

  • Ze zijn hard zodat je het ijs van de ruit kunt schrapen. 
  • Er zit vaak ook een vertanding aan het einde om venijnig, hard ijs te snijden in smallere strookjes zodat je het uiteindelijk gemakkelijk kunt weghalen. Met de tanden kun je namelijk kleine gaatjes in het ijs maken om het krabben te beginnen.
  • Belangrijk is ook het handvat, dat moet je goed beet kunnen pakken. Het moet ook zacht zijn, bijvoorbeeld neopreen dat ook in duikpakken wordt gebruikt, zodat je het ook met handschoenen of wanten goed in de hand houdt.

Bijzondere ijskrabbers

En je hebt ijskrabbers dan ook in de meest uiteenlopende vormen, maten en prijzen. Je zult zelf een voorkeur hebben voor een smalle of een brede krabber. Dat kan ook te maken hebben met een bolle of juist vlakke ruit. De plastic, handzame krabbers zijn wel bekend. Er zijn ook uitvoeringen met een warme handschoen, die een wisser hebben of een spons zodat je ze ook in de zomer kunt gebruiken voor het schoonmaken van de ruiten. Of met een borstel om de sneeuw van de auto te vegen. Erg praktisch zijn ook de parkeerschijven van hard plastic die je ook kunt gebruiken als ijskrabber mét parkeermunt en profieldieptemeter. Die heb je meestal ook redelijk goed bij de hand.

Toch zijn er bijzondere ijskrabbers. Wat denk je van een kegelvormige ijskrabber? Daarmee maak je in cirkelvormige bewegingen de ruit schoon. En in de zomer kun je het handvat eraf halen en dient hij als trechter voor bijvoorbeeld watersproeiervloeistof. Handig! 

Wil je niets aan het toeval overlaten, dan is de Kärcher EDI 4 ijskrabber voor jou. Dat is een elektrische ijskrabber met roterende bladen. Je zet ‘m op de ruit, drukt licht en het apparaat doet zijn werk terwijl je hem in pakweg drie minuten rustig over de ruit beweegt. Kost wel wat trouwens… maar veel minder dan een boete voor slecht gekrabde ruiten.

Gratis ijskrabbers

Dan komen we aan de goedkope ijskrabbers. Want iedereen kent ze wel, zeker in de winter krijg je ze vaak van relaties of bij beurzen. Gratis. De kwaliteit is overigens vaak evenredig met hun prijs, dat wel - maar er zitten soms verrassingen tussen.

En wat doe je dan als het ineens heeft gevroren en je hebt geen ijskrabber in de auto liggen? Je moet verder… kijk dan eens tussen de pasjes in jouw portemonnee. Een plastic (lidmaatschaps)pasje kan vaak erg goed als ijskrabber dienst doen, zeker voor een ‘noodgeval’. Bij veelvuldig gebruik zullen ook deze slijten. En ze hebben als nadeel dat ze krassen op de ruit kunnen geven. Maar kosten heb je er niet aan!

Test ijskrabbers

Zijn de ijskrabbers wel goed? Onze Duitse collega's bij AutoBild hebben ze getest en je vindt op onze site de testresultaten van de ijskrabbers die in Nederland leverbaar zijn. De uitslag kan verrassend zijn!