Bevroren slot van je auto eenvoudig verhelpen

2cv winter sneeuw amsterdam

In de koudere tijd wordt je auto op verschillende manieren belaagd en moet je regelmatig aan het werk voordat je kunt wegrijden. Wat kun je het beste doen als je sloten zijn bevroren?

In de winter is het niet altijd fijn om er met de auto op uit te gaan. Moet je veel van de ruiten krabben? En de bevroren ruitenwissers losmaken? En hoe staat het met het bevroren slot? In deze tijd van afstandsbediende sloten komt dit misschien minder vaak voor, maar het is toch goed om er even bij stil te staan.

Bevroren slot voorkomen

Eigenlijk is het al te laat als je met een bevroren slot staat. Je kunt namelijk al veel doen om te voorkomen dat er ijs in het slot ontstaat. Vocht of water in het slot kan namelijk bevriezen en dan kun je je auto niet meer in. Hoe kun je dat vóór zijn? 

Behandel het slot met slotenolie, WD40 of kruipolie. Dat voorkomt dat het vocht op de bewegende delen van het slot blijft zitten en gaat bevriezen. Hetzelfde bereik je met grafiet. Breng dat in het slot en beweeg dan ook even met de sleutel op en neer om het in het mechaniek te verdelen. Het beste doe je dat natuurlijk voordat je verwacht dat het gaat vriezen!

Warme kruik

Is het dan toch zo ver dat het slot is bevroren? Dan zou je ook een ander portier kunnen proberen. Dat kan wellicht wel open en dan kun je van binnenuit de weerbarstige deur open doen. Maar die deur is wellicht minder goed bereikbaar… of ook bevroren. Wat dan? Houd dan even een warme kruik tegen de deur. Die kun je gewoon in huis vullen met warm of kokend water. Met dit warme water kun je het ijs laten smelten en kun je de auto weer open maken. En als je handig bent: doe gelijk even wat slotenolie of grafiet in het slot, zodat je de volgende keer wel gewoon in de auto kunt komen.

Slotontdooier gebruiken

Bij een bevroren slot kun je natuurlijk ook je toevlucht nemen tot slotontdooiers. Dat zijn vloeistofjes of sprays die je op de sleutel doet of in het slot spuit. Even een paar seconden wachten en nog een keer proberen het slot open te maken. Meestal kun je dan snel weer de auto in en op pad.

Een andere truc is om met een lucifer of aansteker het metalen einde van de sleutel te verwarmen en het dan in het slot te steken. Let wel op, zeker als je elektronica in de sleutel hebt zitten moet je ook erop letten dat je met de vlam niet te dicht bij het einde van de sleutel komt. Als variant op dit thema zijn er ook apparaatjes die een verwarmde stift hebben die je in het slot steekt. Die moet je in het bevroren slot steken en even vasthouden. Vervolgens de sleutel in het slot steken en voorzichtig draaien. Even een paar keer proberen en het slot gaat dan weer open.

Let er wel op dat je de sleutel rustig in het slot steekt en ook rustig beweegt. Als je met een gebroken sleutel komt te staan of het slot zelf forceert, dan ben je verder van huis.