Waar moet je op letten voor een goede autohoes?

autohoes car cover Lotus Esprit

Het lijkt zo gemakkelijk om voor een auto een autohoes te gebruiken. In de winter beschermt hij de auto tegen de gevolgen van het weer. Waar moet je op letten bij een goede autohoes?

Een autohoes moet de auto beschermen tegen invloeden van buitenaf. Daarbij denken we vooral aan de invloeden van het weer en bijvoorbeeld bladeren (buiten), maar ook van stof (binnen). Je kunt wel op een aantal punten letten.

Verschil autohoes binnen en buiten

Er is een groot verschil tussen een autohoes die is bedoeld voor het gebruik binnen, zoals in een garage of stalling, of buiten. Voor binnen hoeft de hoes immers overwegend te beschermen tegen stof en lichte aanrakingen. Een probleem is dan nog wel dat het stof zich dan vaak verzamelt in de vezels. Bij het verwijderen van de hoes laat dat los en komt dan… op de auto. Kies dus als het mogelijk is ook voor binnen voor een hoes die helemaal dicht is, dus niet geweven of met vezels. Een hoes voor buiten is gemaakt om te worden blootgesteld aan alle elementen. Daar mag je dus hogere eisen aan stellen. 

Belangrijk: waterdicht, maar ademend

Zeker voor een buitenhoes is het belangrijk waterdicht te zijn, om de regen te kunnen weerstaan. Dat spreekt bijna voor zich. Je wilt echter ook dat het vocht uit de hoes kan gaan, omdat het daar anders toch blijft zitten. Door de minder goede ventilatie onder de hoes kan vocht lang op de autolak blijven en daarmee juist zorgen voor vlekken en beschadigingen. Dat wil je niet. Die balans is in de praktijk erg lastig. Vanwege het binnendringende vocht moet de binnenkant van de buitenhoes wel zacht zijn, maar niet van katoen. Dat laatste houdt namelijk vocht langer vast. Let vooral op de horizontale delen van de auto, want daar moet het water niet op de hoes blijven staan. Dan houd je het grootste risico op vochtdoorslag. Wees daar zeker bij een cabriolet met een stoffen dak alert op.

Pasvorm autohoes

Een hoes voor je dierbare auto moet bovendien goed passen en aansluiten op de vormen van de auto. Als er te veel speling is, kan de wind er vat op krijgen en kunnen herhaalde kleine bewegingen van de hoes op de lak krasjes veroorzaken. Dat wil je niet. Je wilt de auto immers juist daartegen beschermen! 

Het lijkt overigens goed doordacht dat de hoes ruimte geeft voor de buitenspiegels. Dat is niet noodzakelijk. Die uitsparingen zitten namelijk zelden op de goede plaats, zodat de hoes daardoor juist minder goed past. De binnenzijde is (als het goed is) zacht, zodat de lak van de spiegels niet wordt beschadigd. Eigenlijk is het ook goed dat de buitenspiegels ervoor zorgen dat de hoes losjes langs de carrosserie kan vallen, want dat is weer beter voor de ventilatie.

Aanrader: goed wassen voor de stalling

Als je de auto voor langere tijd onder een autohoes zet, moet je hem schoonmaken. Dan heb je zo min mogelijk stof en vuil dat kan zorgen voor beschadigingen van de lak. Dat geldt voor krasjes, maar ook voor het opnemen van vocht dat voor vlekken zou kunnen zorgen.

Wil je de hoes aanbrengen? Vraag om hulp! Doe het met een paar mensen. Laat eerst de hoes rustig op de auto vallen en als hij goed ligt, trek hem dan rustig naar beneden. De extra handen zijn daarbij handig. Het zorgt ervoor dat de hoes goed zit en je kunt de ventilatie dan ook zeker stellen.

Even zonder hoes

Juist om het ophopen van vocht te voorkomen, is het ook goed om één keer per maand de auto voor een dagdeel onder de hoes vandaan te halen. Dan kan zowel de hoes als de auto zelf goed ventileren.

Zet dan ook de ramen van de auto open, zodat het interieur van de auto kan luchten. Onder de autohoes kun je de ramen juist beter dicht doen. Open ramen helpen onder de hoes namelijk niet bij de ventilatie, maar zorgen er wel voor dat er vocht in het interieur kan komen en daar kan blijven hangen. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van schimmel, die ook weer nare geurtjes veroorzaakt en lastig is weg te krijgen. En als de leren bekleding lang vochtig is, kan die ook gaan beschadigen.