Wat is een all-seasonband of vierseizoenenband?

Vierseizoenenbandentest SUV 2020

Je hebt zomerbanden en er zijn winterbanden. Die hebben elk hun voordelen. Het nadeel is dat je twee keer per jaar deze wielen moet wisselen als je naar de wintersport wilt. Je kunt dan ook kijken naar een band die je het hele jaar kunt gebruiken: de all-seasonband of vierseizoenenband. Dan kun je in de zomer rijden én zonder wissel naar de wintersport. Wat is een all-seasonband eigenlijk?

Je raadt het eigenlijk al: de all-seasonband is ontwikkeld voor vier seizoenen. Je kunt de band dus gebruiken in alle omstandigheden die je in het jaar tegenkomt, zonder de banden te hoeven wisselen. En dat is zeker voor de omstandigheden in Nederland aantrekkelijk. Immers, we hebben nauwelijks te maken met strenge en aanhoudende winters. Voor die paar dagen dat de wereld wit kleurt, wil je eigenlijk niet steeds de banden moeten wisselen van zomerbanden naar winterbanden. En in de lente omgekeerd.

All-seasonband compromis

Een all-seasonband houdt het midden tussen winter- en zomerbanden en hij kan dus het hele jaar door gebruikt worden. Dat lijkt op het eerste gezicht erg gemakkelijk. Maar zoals dat vaak gaat met een tussenweg, is het eigenlijk niet geschikt voor allebei de uitersten. In de sneeuw heeft een all season band bijvoorbeeld niet alle voordelen die een echte winterband heeft; wie in een bergdorpje wil wegrijden op een helling gaat echt een probleem hebben. Als je echt zeker wil zijn dat zijn dat jouw auto de beste banden heeft, kies je voor winter- en zomerbanden.

Aan de andere kant, als je wilt afremmen dan zijn er verrassingen volgens de autobandentest. Winterbanden presteren iets beter op sneeuw-ondergrond. Toch heb je op zomerbanden meer dan de dubbele remweg nodig in vergelijking met all-seasonbanden. Op droog en nat wegdek zonder sneeuw moeten de all-seasonbanden wel hun meerdere erkennen in de zomerbanden. In dat opzicht kun je zeggen dat het vlees noch vis is, of het mindere van twee werelden.

Iets voor jou? Kijk naar de AutoWeek bronnen

Het beste is te kijken of all-seasonbanden voor jouw gebruik geschikt zijn. Je kunt dat nalezen in de AutoWeek bandentests. En wil je ze gaan monteren op jouw auto, dan is een bezoekje aan de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker handig.