Veelgestelde vragen over winterbanden

Winterbanden

We beantwoorden hier veelgestelde vragen over winterbanden en sneeuwkettingen. En we geven een overzicht van landen met winterbandenplicht. Je vindt verder links naar artikelen die meer antwoorden geven op speciale onderwerpen.

Wat is het voordeel van rijden op winterbanden?

Winterbanden kunnen onder winterse omstandigheden meer grip hebben en dus veiliger zijn. Dit is echter niet zonder meer waar, want op droog wegdek kan een in goede conditie verkerende zomerband zich ook bij lage temperaturen meten met een winterband. Ook op nat wegdek is een winterband niet zonder meer veiliger. Op gladde ondergrond als sneeuw is de winterband echter wél onomstotelijk in het voordeel.

Hebben winterbanden voordeel als het vriest of sneeuwt?

Bij sneeuw zijn de voordelen ten opzichte van zomerbanden het duidelijkst te merken. Onder welke omstandigheden een winterband precies veiliger is dan een zomerband is moeilijk te zeggen. Tijdens de AutoWeek Winterbanden Test is meermaals gebleken dat zomerbanden in veel situaties superieur zijn. Als stelregel wordt wel gezegd dat bij 7 ºC de winterband in het voordeel is, maar ook die regel staat ter discussie. Vooralsnog bewijst de winterband zijn waarde dus inderdaad alleen bij sneeuw en ijzel.

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Het gebruik van winterbanden is verplicht in

In Nederland geldt dus geen verplichting.

In Duitsland zijn winterbanden niet letterlijk verplicht, maar dienen automobilisten te allen tijde op de juiste banden te rijden. In de praktijk is dat hetzelfde als een verplichting.

In Frankrijk is er een verplichting in bergachtige gebieden tussen 1 november en 31 maart. Daarnaast op andere plaatsen als dit met borden is aangegeven. Als een automobilist echter onder winterse omstandigheden bij een ongeval betrokken raakt terwijl hij op zomerbanden rijdt, kan hij wel aansprakelijk worden gesteld.

Hetzelfde geldt voor Italïe, waar het verplicht gebruik van winterbanden of sneeuwkettingen wordt aangegeven door verkeersborden.

Ook in Tsjechië wordt men door middel van verkeersborden op de hoogte gesteld van de lokale verplichting tot het gebruik van winterbanden.

Wanneer moet ik mijn zomer- en winterbanden (laten) wisselen?

Een precieze datum is niet te geven. Vaak wordt de 7 ºC als grenswaarde gebruikt. Komt de temperatuur overdag niet meer boven 7 graden celcius, dan kan het raadzaam zijn om naar winterbanden te wisselen. Wordt het stelselmatig weer warmer dan zijn de zomerbanden een veiligere keuze.

Hoe herken je een winterband?

Een winterband is voorzien van de zogenaamde ‘three peak mountain’. Dat is een symbool in de vorm van een driepuntige berg met daarin het sneeuwvloksymbool.

De letters ‘M + S’ of  ‘M & S’ (Modder en Sneeuw) op een band zijn geen waarborg dat de band in kwestie een winterband is! Sommige bandenfabrikanten plaatsen dit symbool ook op zomerbanden.

De profielblokken van een winterband zijn voorzien van duidelijk zichtbare inkepingen, de zogenaamde lamellen. Deze zorgen voor extra grip.

Van onze partner
Banden voordelig opslaan
Maak snel een afspraak bij een Euromaster vestiging in de buurt om je zomer- of winterbanden op te slaan tot je ze weer nodig hebt! Je kunt ze natuurlijk ook voordelig laten wisselen.

Is een band met een M&S of M+S markering een winterband?

De letters ‘M + S’ of  ‘M & S’ (Modder en Sneeuw) op een band zijn geen waarborg dat de band in kwestie een winterband is! Sommige bandenfabrikanten plaatsen dit symbool ook op zomerbanden.

Kan ik winterbanden ook alleen op de aangedreven wielen monteren?

Nee. Monteer altijd vier winterbanden.

Mijn auto heeft ABS en ESP. Zijn winterbanden dan wel nuttig?

Ja. ABS en ESP verbeteren de grip van de banden niet!

Van onze partner
Banden wisselen voor het nieuwe seizoen?
Bij de vestigingen van Kwik-Fit maak je gemakkelijk een afspraak om je banden te wisselen. En als het nodig is, kun je nieuwe banden bestellen!

Mijn auto heeft vierwielaandrijving. Zijn winterbanden dan wel nuttig?

Ja. Vierwielaandrijving verbetert de grip tussen een band en de ondergrond niet. Een winterband doet dat wel.

Kan ik het hele jaar door op winterbanden rijden?

Bij hogere temperaturen slijten winterbanden sneller dan zomerbanden. Daarnaast is het weggedrag van winterbanden bij hogere temperaturen minder goed. Het is daarom aan te raden om in de periode van de zomertijd op zomerbanden te rijden.

Moeten mijn winterbanden dezelfde maat hebben als mijn zomerbanden?

Nee. Het is vaak mogelijk om in de winter een kleinere wielmaat te monteren, en/of smallere banden. Een smallere band biedt in de winterperiode meer grip. Een bijkomend voordeel van de montage van kleinere winterbanden: de banden zijn goedkoper.

Moeten mijn winterbanden dezelfde snelheidscodering hebben als mijn zomerbanden?

Nee. Zomerbanden moeten altijd geschikt zijn voor de maximumsnelheid van een auto. Voor wat betreft winterbanden is het toegestaan om banden met een lagere snelheidscodering te monteren. Het is in dit geval wel verplicht om een sticker met de maximumsnelheid in het zichtveld van de bestuurder te plakken!

Is de aanbevolen bandenspanning van een winterband gelijk aan de spanning van een zomerband?

De aanbevolen bandenspanning van een winterband kan hoger zijn. Dat heeft te maken met een lager draagvermogen (loadindex) van de band. Vraag hiernaar bij je bandenleverancier.

Van onze partner
Heb je plannen voor uitstapjes, trendy producten of een belevenis?
Je vindt bij vakantieveilingen.nl veel meer dan alleen reizen en hotels! Kijk er ook eens voor dagjes uit, het huren van een supercar en veel meer!

Is het raadzaam om een aparte set wielen voor mijn winterbanden aan te schaffen?

Twee keer per jaar banden monteren en demonteren vergroot de kans op beschadiging van de velgrand en de zogenaamde hiel van de band. Daarnaast kost het monteren tijd en dus extra geld. Het is daarom raadzaam om een aparte set stalen of lichtmetalen wielen aan te schaffen.

Waar laat ik de set banden die ik niet gebruik?

De meeste garagebedrijven en bandenspecialisten bieden de mogelijkheid om de niet gebruikte set bij hen op te slaan. Als je de overgebleven set zelf opslaat, zorg dan dat je de positie van de banden markeert zodat je ze de volgende keer op dezelfde plek kunt (laten) monteren. Band-wielcombinaties dienen liggend bewaard te worden en het liefst in het donker bewaren. ‘Losse‘ banden, zonder wiel, dienen rechtop bewaard te worden.

Winterbanden verliezen hun specifieke eigenschappen bij 4 mm profiel. Kan ik ze daarna nog gebruiken?

Ja, als ‘zomerband’. Met 4 mm profiel is de band niet meer geschikt als winterband. Een dergelijke band kun je echter wel in de zomer ‘oprijden’ tot minimaal de wettelijke minimum profieldiepte van 1,6 mm. Het is echter raadzaam om de banden eerder, bij minimaal 2 mm profiel, te vervangen.

Wat zijn de kosten van winterbanden?

De kosten van winterbanden zijn beperkt. Op het moment dat je op winterbanden rijdt, slijten je zomerbanden immers niet. Er zijn wel kosten verbonden aan het wisselen van de banden in het voor- en najaar en aan de eventuele opslag. De prijs voor een nieuwe set winterbanden varieert sterk, maar reken voor een set van vier nieuwe banden op minimaal €300. Je kunt je oriënteren in de Autoweek Autobanden prijsvergelijker. Het monteren, uitlijnen en balanceren van de wielen kost, afhankelijk van het betreffende bedrijf een kleine €100.

Van onze partner
Vind je sneeuwkettingen
Royale keuze aan sneeuwkettingen heb je bij winparts.nl!

Zijn winterbanden minder comfortabel dan zomerbanden?

Moderne winterbanden zijn net zo comfortabel en stil als zomerbanden.

Wanneer en in welke landen mag of moet ik sneeuwkettingen gebruiken?

In de volgende Europese landen is het gebruik van sneeuwkettingen gedurende een deel van het jaar verplicht:

 • Albanië
 • Bosnië-Herzegovina
 • Bulgarije
 • Kroatië
 • Macedonië
 • Noorwegen.

In de volgende Europese landen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht als dat met een bord wordt aangegeven:

 • Andorra
 • Armenië
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Georgië
 • Griekenland
 • Hongarije
 • Polen
 • Portugal
 • Spanje
 •  Tsjechië
 • Zwitserland

In de volgende Europese landen is het verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben:

 • Kroatië
 • Oostenrijk
 • Slowakije
 • Slovenië
 • Turkije

In de volgende Europese landen is het gebruik van sneeuwkettingen toegestaan:

 • België
 • Denemarken
 • Ierland
 • Luxemburg
 • Verenigd Koninkrijk
 • IJsland
 • Zweden

In Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen verboden!

Kun je sneeuwkettingen ook huren?

Ja. Vraag ernaar bij uw bandenspecialist.

Wat moet ik doen voor ik met de auto op wintersport ga?

Laat winterbanden monteren en koop of huur een set sneeuwkettingen. Oefen thuis alvast in het omleggen van de kettingen!