Wat is een thuiskomer?

Een thusikomer is vaak gemakkelijker dan een reparatiekit of een volwaardig reservewiel

Een lekke band is niet leuk, je wilt gewoon verder komen. Daarom hebben veel auto’s een reservewiel. En dat is vaak een klein, licht exemplaar, een thuiskomer. Wat is een thuiskomertje eigenlijk en waarmee moet je rekening houden?

Tot enkele tientallen jaren geleden had iedere auto gewoon een reservewiel: dat was een volwaardig wiel dat precies gelijk was aan de andere wielen van de auto. Toen de auto’s zuiniger, en dus lichter moesten worden, gingen autofabrikanten ook hier een besparing zoeken. Immers: waarom zou je zo’n groot, zwaar wiel in een auto meeleveren dat misschien in een heel autoleven niet wordt gebruikt? Daarmee kwam de thuiskomer in beeld. Maar wat is een thuiskomer?

Compact reservewiel

Als we het objectief bekijken, dan is een thuiskomer een compact reservewiel. Het is lichter, de maat is vaak iets kleiner en de band is smaller dan de andere wielen op de auto. Het is van staal in plaats van lichtmetaal. Uit alles blijkt dat het een noodoplossing is om bij een lekke band verder te kunnen. Het heeft een duidelijke markering met de maximum snelheid en soms andere aanwijzingen.

Kun je met een thuiskomer ver rijden?

Als je de thuiskomer op de auto hebt gelegd is het duidelijk: dit is geen volwaardige oplossing wat een reservewiel wel is. Rijden met een thuiskomer is beperkt. Je mag maximaal 80 km/u en de band is niet gemaakt om daarop half Europa door te rijden. Dat zou je ook niet willen, want door de maat en de afwijkende breedte moet je rekenen op een ander rijgedrag. Eigenlijk kun je ermee naar de garage of bandenspecialist rijden om het oorspronkelijke wiel te laten repareren. En dan weer gewoon en vlot op weg!

Alternatief voor reparatiekit

Sommige mensen hebben in de auto standaard een reparatiekit maar kiezen ervoor om (ook) een thuiskomer mee te nemen. Als je een auto nieuw bestelt, heb je vaak de optie te kiezen voor een bandenreparatiekit of een thuiskomer. Die neemt dan weliswaar meer ruimte in, echter het kan ook bewerkelijker zijn dan vloeistof in de band te moeten spuiten en die dan weer met een meegeleverd compressortje op te moeten pompen.

Van onze partner
Autogereedschap nodig?
Bestel ook je gereedschappen gemakkelijk en snel bij bol.com, met een ruime keuze aan toebehoren! Neem snel een kijkje!

Toch een nieuwe band nodig?

Als je band te ver kapot is om gerepareerd te worden, dan kun je het handigste in de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker checken welke banden je tegen een goede prijs kunt kopen en laten monteren. En als je de thuiskomer hebt gebruikt, dan kan het een goed idee zijn ook die te vervangen.

Lees ook