Kun je een winterband op dezelfde velg doen als een zomerband?

AutoWeek Winterbandentest 2020

Vroeger zag je het erg vaak: in de winter werden de winterbanden op stalen wielen gemonteerd en reden de auto’s met lelijke zwarte wielen rond. Tegenwoordig worden veel auto’s geleverd met mooie lichtmetalen wielen en die wil je het hele jaar kunnen zien. Maar kun je een winterband op dezelfde velg doen als een zomerband?

Laten we met de deur in huis vallen: je kunt winterband op dezelfde velg monteren als de zomerbanden. Je kunt dus gewoon alleen de banden wisselen. In Nederland wordt dat ook vaak gedaan. Immers, je hoeft dan geen extra set (vaak lichtmetalen) wielen te kopen (en op te slaan).

Auto’s hebben verschillende velgmaten

Zeker als er eraan denkt om over een of twee jaar een andere auto te kopen maar toch winterbanden te monteren kan het een goede gedachte zijn om de winterband op dezelfde velg te monteren. Immers: de velgen die je nu koopt passen misschien niet meer onder jouw nieuwe auto en dan kun je de mooie set winterbanden met velgen niet meer gebruiken. En als je ze dan los moet verkopen is dat extra moeite. En je haalt het geld er niet altijd uit.

Voordeel eigen velgen voor winterbanden

Er zijn ook argumenten om jouw winterbanden wél op eigen velgen te monteren.

  • Je kunt kiezen voor een meer optimale bandenmaat voor jouw auto in gladde omstandigheden. Dat is vooral van toepassing als je (erg) brede banden hebt in de zomer. Brede banden hebben een groter contactoppervlak dan smallere banden en daardoor kunnen smallere winterbanden voor jouw auto in sneeuw een beter weggedrag geven. Daarnaast kunnen deze banden een hogere wang hebben waardoor je voor goedkopere banden kunt kiezen.
  • In de winter hebben veel onderdelen van de auto te lijden onder de pekel en strooizout. Als je jouw winterbanden ‘eigen’ velgen geeft blijven de zomer- of originele wielen mooier. Zeker als die velgen gepolijst zijn, bijvoorbeeld. Je kunt voor de wintervelgen dan kiezen voor lichtmetalen wielen die een degelijke laklaag hebben en goed bestand zijn tegen de agressieve stoffen.
  • We hebben het net al gezegd: in het seizoen dat je de banden niet gebruikt kun je onderhoud geven aan de banden, maar óók aan de velgen. Het kan natuurlijk zijn dat ze bij gebruik zijn beschadigd door stoepranden en dergelijke.