Nooit meer lek met de band van de toekomst?

Michelin Visionary Concept

De autoband kan in de toekomst nooit lek raken. De band van de toekomst maakt een extra set winterbanden overbodig, is altijd verbonden met internet en wordt volledig geproduceerd uit natuurlijke grondstoffen. En hij kan over tien jaar op de markt zijn.

Het conceptmodel van de band van de toekomst, de Michelin Vision, is wiel en band tegelijk. Doordat deze nieuwe bandengeneratie geen lucht bevat, kan hij nooit lek raken. Bij de ontwikkeling liet ’s werelds grootste bandenfabrikant zich inspireren door de natuur. Ze wilden een autoband creëren met een soortgelijke levenscyclus als een plant of het koraal in de zee: hij ontstaat uit de aarde en keert daar na zijn levensloop ook weer terug. Een dun laagje rubber over het uit de natuur gecreëerde materiaal vormt het profiel. Michelin verwacht dat de slimme band niet duurder wordt dan de huidige generatie radiaalbanden. Bovendien is hij behalve in zwart, in elke denkbare kleur te produceren.

Band van de toekomst is duurzaam

Uit onderzoek van ’s werelds grootste bandenfabrikant bleek dat consumenten willen dat de band van de toekomst volledig duurzaam en biologisch afbreekbaar is. Daarom neemt Michelin afscheid van op aardolie gebaseerde bestanddelen. De Vision gebruikt uitsluitend natuurlijke grondstoffen, zoals houtsnippers, stro, suikerresidu en sinaasappelschillen. De natuurrubber komt van plantages met een duurzaamheidskeurmerk.

Van onze partner
Meet je bandenspanning regelmatig! Of is dat in de toekomst niet meer nodig?
Je kunt daarvoor gemakkelijk een bandenspanningmeter in de auto hebben liggen. Bestel er bijvoorbeeld één uit de top-10 bandenspanningmeters bij bol.com!

Van zomerband tot winterband

Dit alles zorgt ervoor dat de Vision het milieu minimaal belast. Al even opzienbarend is het dat met een 3D-printer de rubberlaag en het profiel van de band te allen tijde vernieuwd kunnen worden. Zo kan de automobilist hem op elk gewenst moment laten omtoveren van zomerband tot winterband of andersom.

De band van de toekomst is bovendien altijd online. Ingebouwde sensoren geven via internet realtime gegevens over zijn conditie door aan de automobilist, het garagebedrijf of de bandenspecialist. Bij onvoldoende profieldiepte volgt een waarschuwing. En als de rij-omstandigheden te winters worden of een navigatiebestemming is gekozen waar winterbanden of offroadbanden gewenst zijn, zal de band de automobilist adviseren om het profiel en de rubberkwaliteit te laten aanpassen. Dat kan heel simpel en snel, bij een netwerk van servicestations met 3D-printers. Juist dankzij deze flexibiliteit is het wisselen van zomer- en winterbanden straks niet meer nodig. De volledig geautomatiseerde printers komen te staan bij garagebedrijven en bandenspecialisten, of bijvoorbeeld op openbare parkeerplaatsen waar ook laadpalen voor elektrische auto’s te vinden zijn.

De bijzondere, honingraatachtige structuur van de band moet leiden tot een maximum aan rijcomfort en veiligheid. Hij is stevig van binnen en flexibel aan de buitenkant en hoeft niet met lucht te worden gevuld. Bovendien maakt de open structuur het risico van aquaplaning minimaal. De vormgevers lieten zich inspireren door longblaasjes in de longen van de mens. Verder is de profieldiepte in het loopvlak beperkt, zodat er minder rubber nodig is om de band te produceren.

Realiteit voor de band van de toekomst

De Vison is niet zomaar een vingeroefening. Het is een concept dat over een paar jaar realiteit zal zijn, zo bevestigden diverse directieleden van Michelin tegenover AutoWeek. Jean-Dominique Senard, de CEO van Michelin: “De Vision-band is meer dan een droom van ingenieurs. Hij is realiteit, mogelijk gemaakt door technologie die op dit moment wordt ontwikkeld in onze onderzoekscentra.” Michelin heeft negentien patenten laten vastleggen voor de innovatieve band.

Al binnen twee tot drie jaar zal Michelin banden introduceren die met internet verbonden zijn, vertelt Terry Gettys, directeur onderzoek en ontwikkeling van Michelin. “De band communiceert dan met de auto, de bestuurder en het navigatiesysteem. Bijvoorbeeld over zijn prestaties op het wegdek, zoals de tractie.” Gettys verwacht dat over een jaar of vijf de eerste banden te koop zullen zijn die voornamelijk uit natuurlijke grondstoffen worden geproduceerd. Gettys: “Een lastig verhaal zijn nog de ‘fillers’ die het rubber moeten verstevigen: elementaire koolstof en siliconen. Ook daar zoeken we alternatieven voor, maar die zoektocht zal langer duren.”

Structuur band zonder lucht uitdaging

Ook de band zonder lucht zal wat langer op zich laten wachten. Gettys: “Onze grootste uitdaging is de structuur daarvan. Qua comfort en veiligheid mag hij beslist niet onderdoen voor de huidige generatie radiaalbanden. Dankzij de flexibiliteit van de open structuur kan hij echter gemakkelijk het voertuiggewicht dragen en het zal voor deze band ook geen enkel probleem zijn om oneffenheden in het wegdek goed te absorberen.”

Terry Gettys gaat ervan uit dat auto’s tegen de tijd dat de superintelligente band te koop is, vooral zelfrijdend zullen zijn: “Omdat de bestuurder dan ontbreekt, is de handling minder belangrijk dan het comfort en het geluid. Natuurlijk blijft de wegligging altijd belangrijk, maar als er geen bestuurder is, hoef je minder aandacht te besteden aan het gevoel dat mensen ervaren bij de besturing of de koersvastheid van een auto. We worden straks minder tot compromissen gedwongen om die eigenschappen te combineren met goed veercomfort.”

Dit artikel was gepubliceerd in Autoweek 27, 2017.