Wat is het verschil tussen zomerbanden en winterbanden?

Winterbandentest 2017

Twee keer per jaar wisselen veel mensen de banden van hun auto. In het najaar komen de winterbanden erop, die in het voorjaar weer plaatsmaken voor zomerbanden. Wat is eigenlijk het verschil tussen zomerbanden en winterbanden?

Winterbanden hebben een zachter rubber en beschikken over een duidelijker profiel dan zomerbanden. Daardoor kunnen ze water en sneeuw beter uit het loopvlak afvoeren. De auto heeft op die manier meer grip op het wegdek. Dan zul je het verschil tussen zomerbanden en winterbanden goed kunnen merken.

Onder de 7 graden verschil tussen zomerbanden en winterbanden

Het grootste verschil in de werking van winterbanden is te zien bij temperaturen onder de 7 graden. Dan komen de voordelen van winterbanden meer tot hun recht. Het rubber van zomerbanden wordt dan relatief harder waardoor de grip op de weg al minder wordt. Daarom gebruiken veel mensen in sneeuw en ijs graag winterbanden. 

Meer grip is kortere remweg voor winterband

Belangrijk onderscheid van de winterbanden is dat ze op sneeuw een (veel) kortere remweg hebben. Dat kan oplopen tot de helft van de afstand die nodig is om stil te staan. En dat kan het verschil maken tussen een ongeval of niet. Alleen om de veiligheid heeft het zin om winterbanden te monteren als het koud weer wordt. En in de meeste populaire wintersportlanden zijn winterbanden verplicht. Op droog en ‘gewoon’ nat wegdek is de zomerband overigens in het voordeel, zeker als de temperatuur boven de 7 graden komt.

Meer zijdelingse grip

Er zijn meer voordelen uit het verschil tussen zomerbanden en winterbanden te zien. Winterbanden hebben door het zachtere rubber ook meer zijdelingse grip. Dat zorgt ervoor dat je met een zekerder gevoel kunt sturen. Ook bij een slalom of een plotselinge uitwijkmanoeuvre heeft een winterband een zekerder gevoel op de witte ondergrond. Dit is een van de criteria in de Autoweek bandentests.

Winterbanden in de zomer

De verschillen tussen zomerbanden en winterbanden komen ook in de warme maanden aan het licht. Dan zijn de zomerbanden in het voordeel. Ze slijten dan minder hard dan winterbanden door de hardere rubbersoort. Gebruik je winterbanden ook in de zomer, dan zul je zien dat je sneller een nieuwe set banden moet monteren. In de zomer zie je dat winterbanden een langere remweg hebben.

En, zoals we al eerder hebben gezegd, in de zomer hebben de winterbanden juist minder grip op de weg. Dat komt door de samenstelling van het rubber en het grovere profiel.

Bekijk het verschil in de bandentests

Als je meer wilt weten over de verschillen tussen zomerbanden en winterbanden in de praktijk, dan kun je die lezen in de AutoWeek bandentests. Die geven goed inzicht in het verschil bij het rijden met zomerbanden en winterbanden.