Waar moet je op letten als je banden koopt?

Winterbandentest SUV 2020

Het lijkt zo eenvoudig, nieuwe banden kopen. Je kunt natuurlijk naar jouw garage of bandenspecialist gaan en zeggen ‘doe maar een goede band’. Als je wat meer onderzoekt, dan kun je misschien een andere of betere keuze maken. We geven tips waar je op kunt letten als je banden koopt.

Er zijn een aantal kenmerken waar je eigenlijk niet omheen kunt en waar je zeker op moet letten als je banden koopt. Denk daarbij eerst aan de maat van de band. Die moet (ongeveer) hetzelfde zijn en goed op de auto passen. Op een as moeten twee dezelfde banden worden gemonteerd. Daarnaast moet de band onder de maximum snelheid van de band blijven en het maximale gewicht van de auto kunnen dragen. Dat kun je lezen uit de cijfers die op de band staan.

Hoe wil je de band gebruiken?

De keuze van de ideale band is ook afhankelijk van jouw gebruik. Als je bijvoorbeeld veel in de stad rijdt, dan kun je kiezen voor banden die minder hard slijten en duurzaam zijn. In de stad hebben ze namelijk meer te lijden. Als je sportief rijdt, dan wil je meer voelen wat er op de weg gebeurt. Wil je ook op het circuit rijden? Dan zou je semi-slickbanden kunnen overwegen die je op de weg mag gebruiken en tegelijkertijd op het circuit goede prestaties geven. Rijd je langere afstanden, dan is een lage rolweerstand van belang. En als je vaak zware lasten meeneemt vraagt dat ook andere eigenschappen van de banden. Heb je een terreinauto, dan lijkt de keuze voor de hand te liggen. Er zijn ook dan banden die geschikter zijn voor de weg, of de ruige M+S banden (modder en sneeuw) met grof profiel die je juist naast de weg en in het terrein letterlijk verder brengen.

Zomer-, winter- of all-seasonband?

De eerste keuze is voor veel mensen: wordt het een zomerband, winterband of all-seasonband (ook wel vierseizoenenband)? De vragen zijn dan bijvoorbeeld of je onder de 7 graden rijdt of twee keer per jaar van banden wilt wisselen. Als je op wintersport gaat, dan is de keuze al gemakkelijk omdat je dan eigenlijk niet onder winterbanden uitkomt. Meestal zijn winterbanden verplicht om te gebruiken in de wintersport. In andere situaties in de koude maanden zou je ook nog voor een all-seasonband kunnen kiezen.

Ervaringen uit de praktijk

De redactie van AutoWeek beoordeelt ieder jaar veel banden. Dan komen er op deze website en in het magazine autobandtesten met de resultaten die je helpen bij jouw keuze. Je kunt daar dus op letten als je banden koopt. Welke banden scoren goed op de remweg? Welke hebben de beste grip? Hoe is het weggedrag? De redactie zet het op een rij en je kunt de resultaten terugvinden bij de AutoWeek bandentests.

Leverancier en prijs

Daarna zijn de leverancier en de prijs voor veel mensen het belangrijkste. Wil je gemak? Dan vraag je gewoon jouw dealer, garage of bandenspecialist in de buurt om de banden te leveren en te monteren. Als je andere banden zou willen, kunnen ze ook advies geven. Je kunt ook zorgen voor extra bagage door in de AutoWeek Bandenprijs Vergelijker te kijken wat de prijs van de band van jouw keus en en waar je die het voordeligste kunt krijgen.